Головне

Правильний Брайтон для Матвієнка: чому клуб АПЛ — ідеальний варіант для українця

Один з наступних гучних трансферів на «вихід»?
10.02.2023 18:51 Андрій Твердохліб 2336 0
Правильний Брайтон для Матвієнка: чому клуб АПЛ — ідеальний варіант для українця

Микола Матвієнко не переїде на Туманний Альбіон цієї зими. Для такого розвитку подій залишилася лише одна опція й вона є малоймовірною — навряд чи Шахтар погодиться надати своєму провідному футболісту статус вільного агента, щоб той підписав контракт з новою командою у будь-який зручний час. Втім, це не означає, що тему закрито.

Перші розмови про зацікавленість Брайтона персоною захисника збірної України зявилися ще восени. Зважаючи, з якою небаченою активністю клуби АПЛ почали залучати до своїх лав наших футболістів, і наскільки охочіше гранди УПЛ йдуть на контакт з потенційними покупцями, історія, з високою ймовірністю, матиме продовження.

У випадку з Матвієнком і Брайтоном перед нами не просто перспективний союз робітника та роботодавця. Футболіст та англійська команда дійсно підходять один одному якнайкраще. Розбираємося, чому.

Брайтон — команда тренера, за якого Матвієнко став у Шахтарі футболістом рівня вище середнього

У Брайтон енд Хоув Альбіон Матвієнка кличуть не з подачі якогось там топ-менеджменту клубу чи скаутської служби — в його переходу є конкретний прохач, ім'я якому — Роберто Де Дзербі. Після Шахтаря саме "чайки" стали новим місцем роботи італійця, який замінив на посаді головного тренера Грема Поттера — той відбув до Челсі. То ж синьйор Роберто знає, про кого він говорить, і що має на увазі, коли каже, що Матвієнко — той футболіст, який зробить його команду сильнішою.

Чайки — прогрес сезону в АПЛ, а також колектив, який здатен увійти в топ-7 ліги

На перший погляд, Брайтон — втілення скромності в АПЛ. І дійсно, за оцінками багатьох аналітиків показник сили складу команди дозволяє назвати Хоув хіба що №5 з кінця, а за фінансовими можливостями Альбіон поступається і Лідсу, і Крістал Пелас, і Вулверхемптону, і Астон Віллі, і Лестеру. Але — займає позицію відчутно вищу, ніж усі ці названі клуби. Нинішня шоста позиція Брайтона в таблиці — чи не головне одкровення цього сезону в найсильнішій лізі світу. І це при тому, що Хоув — наймолодший колектив вищого дивізіону Англії за показником середнього віку.

У складі Хоув нема центбеків, індивідуально сильніших за Миколу

Одразу варто сказати більше — в Брайтоні взагалі відчувається дефіцит висококласних центрбеків. Льюїс Данк та Адам Вебстер не є бойовими одиницями того рівня, з якими можна невідворотно втриматися на шостій позиції у таблиці. Як і Жоель Велтман, якого вимушено використовували у центрі захисту. Є ще один нідерландець, 22-річний Ян Поль ван Хекке, але два матчі в АПЛ з початку сезону — це несерйозно. Нарешті, з тих, кого можна назвати безпосереднім гіпотетичним конкурентом Матвієнка станом на зараз, є 19-річний талант Леві Колвілл. Колвілл орендований у Челсі до кінця сезону, і єдиний центрбек-шульга в складі команди. Втім, і в нього наразі лише сім появ.

Альбіон — ідеальний клуб-транзитер, який уміє купувати й продавати

Звісно, для гравця-максималіста Хоув межею мрій бути аж ніяк не можуть. Так, про Матвієнка легше за все сказати щось типу "Йому ж майже 27, які такі великі перспективи?". Однак кар'єра футболіста швидкоплинна, й кожен намагається заробити та виграти за відведені йому 15-20 років у професійному спорті якомога більше. Зважаючи на те, за скільки та як купив, і скільки заробив Брайтон тільки на трансферах Марка Кукурельї, Іва Біссуми та Леандро Троссара за останні півроку з гаком, і скільки ще заробить в аналогічних ситуаціях щонайменше із Алексісом Макаллістером та Мойзесом Кайседо, неважко зрозуміти, що на "АМЕКСі" ніяких золотих і взагалі будь-яких кліток не будують і не збираються. А тому залишається лише побажати Матвієнку в такому клубі все ж опинитися.

Максим Салівон, Чемпіон

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()