Головне

Незабутній символ. Усі талісмани Олімпійських ігор

22.07.2021 17:42 Valeriy Ruchka 7747 0
Незабутній символ. Усі талісмани Олімпійських ігор

Олімпіада - справжнє спортивне свято, яке однаково сильно чекають спортсмени і вболівальники. Для перших - це тотальна мотивація, можливість представляти країну і проявити себе на наймасштабнішому турнірі. Для глядачів - спостерігати за найкращими атлетами країни і вболівати за своїх героїв.

Олімпіада проводиться кожні чотири роки: зимовий і літній. Винятком став 2020-й, коли пандемія внесла не найкращі корективи. Як будь-яке велика спортивна подія, Ігри асоціюються не лише зі змаганнями, а й спеціальною символікою. Це - п'ять різнокольорових кілець, гімн, присяга, гасло, вогонь, медалі, оливкова гілка, салют, емблема, і символи-талісмани країни-організатора. Останні стали обов'язковим атрибутом абсолютно випадково, в тому числі тому, що особливо полюбилися глядачам.

Історія олімпійських талісманів

Майже через 60 років складно повірити, що раніше Олімпійські ігри мали тільки емблему та прапор. Вперше символічний талісман був представлений лютому 1968 на Олімпіаді в Греноблі (Франція). Це був персонаж на ім'я Schuss (Шюсс або Шусс), автором якого став художник Моріс Лафарг. 

Того ж року, на літніх Олімпійських іграх в Мехіко (Мексика) був представлений талісман - Червоний Ягуар. 

Ці талісмани не були офіційно затверджені, ними не прикрашалися стадіони і урочисті церемонії. Але людям сподобалося. Тому термін "олімпійський талісман" був затверджений влітку 1972 року на сесії Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Відтоді згідно "Великої олімпійської енциклопедії" талісман має рекламно-комерційну значущість, використовується країною-організатором як додаткове джерело фінансування і вважається власністю Організаційного комітету Олімпійських ігор.

Об'єкт повинен передавати особливості культури народу країни-організатора. Це може бути тварина, людина, міфологічний або казковий персонаж. Також місія талісмана - символізувати цінності сучасного олімпійського руху. 

Вимоги до талісманів

Кожен новий об'єкт повинен відрізнятися від попередніх, передавати самобутність країни-господині, подобатися спортсменам і глядачам. Дизайнери підходять до створення символу максимально креативно і оригінально. Він повинен відображати настрій міста, бути яскравим, з незабутнім ім'ям. Бажано, щоб він відрізнявся особливою "легендою" створення. Зображення повинно якісно відображатися в електронному та друкованому форматі, у вигляді сувенірів і на інших носіях. Було відмічено, що майже всі талісмани посміхаються.

Об'єкт може бути існуючий або вигаданий, одухотворений або неживий. При цьому, талісман сприяє просуванню олімпійських ідеалів, відображає національні та культурні особливості, викликає інтерес і позитивний настрій.

Талісмани літніх Олімпійських ігор

Червоний ягуар (Мехіко 1968)

Такса Вальді (Мюнхен 1972)

Бобер Амік (Монреаль 1976)

Ведмедик Міша і морський котик Вігру (Москва 1980)

Орлятко Сем (Лос-Анджелес 1984)

Тигреня Ходорі (Сеул 1988)

Щеня Кобі (Барселона 1992)

Іззі (Атланта 1996)

Оллі, Сід і Міллі (Сідней 2000)

Феб і Афіна (Афіни 2004)

Фува (Пекін 2008)

Венлок і Мандевіль (Лондон 2012)

Вінісіус і Том (Ріо-де-Жанейро 2016)

Мірайтова (Токіо 2020)

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()