Головне

ЧС-2010: Гана - "чорна надія" Африки

02.06.2010 11:56 548 0
ЧС-2010: Гана - "чорна надія" Африки

Гана: назва та форма

Збірна Гани - найбільш "зіркова" на мундіалі. А все через прізвисько команди: ганці - "чорні зірки" та "біла надія" африканського континенту. Саме така зірка зображена на прапорі країни.

Форма - білий комплект основної амуніції та червоний з жовтими поздовжніми смугами на футболці у якості виїзної.

Гана: історія

Гана разом з Україною вперше вийшла на чемпіонат світу в 2006 році, де потрапила до 1/8 фіналу. В Африці Гана одна з найсильніших збірних. Країна чотири рази вигравала Кубок африканських націй і тричі була віце-чемпіоном. Молодь у 2009 році завоювала титул чемпіонів світу (U-20). На Олімпіаді в Барселоні ганці здобули бронзу.

Гана: кваліфікація

Збірна Гани була першою африканською збірною, яка здобула путівку в ПАР. На першому етапі відбору Гана стала переможцем у групі з Габоном, Лівією та Лесото, а у другому раунді змагань "зірки" були сильнішими за Бенін, Малі та Судан. Найкращий бомбардир ганців Метью Амоа на цьому етапі забив 5 м'ячів.

Гана: тренер

Очолює команду тренер з однією з найменших зарплат на ЧС-2010. Мілован Райевач - третій сербський тренер у Гані за 6 років. Райевач був призначений у серпні 2008 року. Він 16 років грав за бєлградську команду "Црвєна Звезда", а як тренер устиг попрацювати до того часу у Швеції, Китаї та Катарі. Серб сподівався залучити до збірної Гани молоду зірку "Інтера" Маріо Балотеллі, який має подвійне громадянство. Але, як можна помітити з заявки команду, йому це не вдалося.

Гана: голкіпер

До послуг Райевача - голкіпер "Вігана" Річард Кінгстон та два місцеві таланти Даніель Агеї та Стефан Ахорлу.  "Британець" Кінгстон усього тричі зіграв за "Бірмінгем", після чого перейшов у "Віган" на правах вільного агента. Річард лікувався від травми плеча, але 13 червня - у свій 32-й день народження - збирається вийти у матчі з країною-батьківщиною тренера - Сербією.

Гана: захисники

Особливу увагу у вишколеній ганській обороні привертатимуть "європейці": Джон Пейнтсіл з "Фулхема" та Джон Менса з "Сандерленда". Пейнтсіл гарно провів першу половину сезону, але у грудні отримав травму коліна і міг пропустити решту ігрового року. Але вже у квітні ганець грав у Лізі Європи проти "Гамбурга". Німецькою діаспорою команди будуть Айзек Ворса з "Хоффенхайма" та Ханс Сарпей із "Байера". Молода надія захисту - 20-річний Самуель Інкум, який провів непоганий сезон у швейцарському "Базелі".

Мілован Райевач - третій сербський тренер у Гані за 6 років. Фото Федерації футболу Гани
Гана: півзахисники

Якщо дивитися тільки на імена, то найяскравішою лінією збірної Гани є саме півзахист. Центральний півзахисник "Інтера" Саллі Мунтарі, який свого часу був відрахований зі збірної через дисципліну, а скоріше - її відстуність, на другому чемпіонаті світу у своїй кар'єрі таких проколів не має собі дозволити. Ще одна цікава особистість - "герой" збірної Німеччини Кевін Боатенг, через зіткнення з яким у фіналу Кубка Англії до ПАР не їде Мікаель Баллак. Брат Боатенга, Джером, виступатиме у складі збірної Німеччини.

Гана: форварди

Як ми вже зазначали, кращий форвард команди Амоа у відборі забив 5 м'ячів. Покращити статистику бомбардирів збірної спробують зимове придбання "Мілана" Домінік Адійя та Прінс Тагое з "Хоффенхайма". До речі, в останнього свого часу були підозри на проблеми з серцем, але повторне медичне обстеження все ж спростувало цю інформацію.

Гана: букмекери

У групі з Німеччиною, Австралією та Сербією ганці сперечатимуться за другу путівку з сербами. Можливо, Райевач знає щось таке, що допоможе його команді перемогти його співвітчизників. За оцінками букмекерів шанси ганців на вихід із групи дещо менші, ніж у сербів. А на перемогу в турнірі то й взагалі - коефіцієнт 1:180.

Читайте також:

ЧС-2010: Білі орли Антіча
ЧС-2010: Німеччина. Країна, яка завжди виграє
ЧС-2010: "Yankees" go... to South Africa
ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу
ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці
ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca
ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю
ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців
ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека
ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів
Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()