Головне

ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу

21.05.2010 11:03 1124 0
ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу

Аргентина: назва та форма

Одна з неофіційних назв команди - La Selección - дослівно "вибір", але більше зустрічається "Albicelestes" - "світлоблакитно-білі" від кольорів національного прапору та форми. До футболки у вертикальну блакитно-білу смугу додаються чорні шорти та білі гетри. Виїзний варіант передбачає синю футболку, білі шорти та сині гетри. Не знаємо, чи асоціює себе команда кольорів неба із птахами, але одним з офіційних символів їх країни є пташка Вогняний пічник з роду горобиних.

Аргентина: історія

Другій після Бразилії за футбольною силою країні Південної Америки є що згадати і чим пишатися. Батьківщина Марадони, Батістути і Сімеоне стала членом ФІФА у 1912 році, а у 1930-му - одним з 13 учасників першого чемпіонату світу. На тому Мундіалі команда Хосе Бартоломе Масіаса посіла друге місце, у фіналі з рахунком 4:2 програвши Уругваю. До речі, майбутній тренер збірної (1939-1958, 1960 як вам?) Гільєрмо Стабіле з вісьмома м'ячами став першим найкращим бомбардиром ЧС.

Футбольна і не тільки історія міцно прив'язала Аргентину до сусіднього Уругваю. Мало того, що саме батьківщина Креспо і Редондо стала "визначальним фактором" незалежності Уругваю у 19-му столітті, та ще й перший офіційний матч "альбіселесте" був зіграний саме зі східними сусідами. За різними даними сталося це чи то у 1901 (3:2), чи то у 1902 (6:0) році.

Втім, аргентинським футбольним історикам ще є чим похвалитися. Це і друге місце на ЧС-1990, і, звісно, два чемпіонства 1978 та 1986 років. Перший домашній мундіаль був "оформлений" у складній боротьбі: підопічні Сезара-Луїса Менотті з другого місця пройшли першу групу (тоді гралися два групових турніри та фінал, перше місце у групі посіли італійці), та лише за різницею пропущених м'ячів випередили Бразилію у другій групі при нульовій нічиїй в очній зустрічі (бразильці у підсумку вибороли бронзу).

У фіналі на "альбіселесте" чекали помаранчеві тюльпани з Нідерландів - драматичний матч в основний час не виявив переможця, а у додатковий час найкращий бомбардир турніру Маріо Кемпес (6 голів) та хав Даніель Бертоні реалізували мрію сорокамільйонної країни. До речі, тоді Менотті не ризикнув взяти на мундіаль юного Марадону.

Друге чемпіонство припало вже на епоху найвідомішого уродженця міста Ланус. Мабуть, найзгадуванішим матчем того мундіалю є не фінал, де Дієго (з п'ятьма м'ячами став найкращим бомбардиром) не забив, а чвертьфінал проти Англії. Перший гол "Бога" на 51 хвилині був забитий рукою, чого не помітив рефері Алі Бен Нассер, а за чотири хвилини під час "голу століття" лідер "альбіселесте" обіграв шістьох суперників.

Аргентина: кваліфікація-2010

Долю останньої прямої путівки на чемпіонат світу від Південної Америки в очній зустрічі "альбіселесте" визначали ... правильно з Уругваєм. Підсумковий рахунок вирішив один-єдиний гол хава "Уракана" а нині "Фіорентини" Маріо Болатті, який за чотири хвилини перед тим замінив Ігуаіна.

А сам відбір підопічні Басіле/Марадони провели дуже неоднозначно. Після трьох стартових матчів із загальним рахунком 7:0, "альбіселесте" за п'ять ігор набрали лише 4 очки. Найбільш нищівна критика на Марадону обрушилася після програшу 1:6 від аутсайдерів з Болівії у 12 турі (це була друга гра збірної на чолі з Дієго Армандо після розгрому Венесуели 4:0). Окрім подібної нестабільності, ще одна характерна риса аргентинців - крім стартових турів інші очки "альбіселесте" буквально вишкрябували у суперників. 

Капітан "Інтера" Хав'єр Дзанетті не потрібен Марадоні. AP Photo
Аргентина: тренер

Ім'я Дієго Армандо Марадони, який прийняв команду посередині відбору, змінивши Альфіо Басіле, каже саме за себе. Широкій публіці більше відомі наркотичні та інші скандали 49-річної легенди світового футболу, спеціалістам - неоднозначні кадрові рішення, коли відстороненими виявилися далеко не найгірші гравці команди. Подейкують, що міг тренер вигнати з команди і "самого" Ліонеля Мессі.

Найкращий футболіст ХХ століття за версією ФІФА не обійшовся без посиленої уваги до себе і тут. Після згаданого вже матчу проти Уругваю Марадона накинувся на журналістів з брутальною лайкою і отримав двомісячну дискваліфікацію. Тим часом, кажуть, фахівець пропонував ФІФА хабар, щоб уникнути покарання. "Мова йшла про мільйонну суму, на яку можна було б побудувати новий стадіон у ПАР", - цинічно заявляв Марадона.

Ще одна характерна риса Марадони - суперечливість. Ветеран збірної Хуан Себастьян Верон не побоявся обвинуватити свого шефа у безпорадності:

"У збірній Аргентини зібрані висококласні футболісти. Але Марадона не може створити команду, що добивається результатів. Тут всі чекають, що Ліонель Мессі обіграє п'ятьох суперників і заб'є гол. Але ж він не може робити все сам".

До речі, збірна Аргентини - дебют Марадони в якості тренера.

Аргентина: голкіпер

Остаточний вибір Марадона зупинив на трьох виконавцях. Голкіпер "Катанії" Мар'яно Андухар зіграв за сезон у серії А 35 матчів, при цьому клуб пропустив 45 голів. Це "креатура" саме Марадони, але починаючи від дебюту у збірній у червні 2009 з шести офіційних матчів футболіст з'явився на полі у трьох. За місце в "рамці" найймовірніше з ним посперечається досвідчений "воротник" "Колона" Дієго Посо, а молодий Серхіо Ромеро з "АЗ Алкмара" поїде набиратися досвіду.

Аргентина: захисники

Однозначним авторитетом в обороні для Марадони є 32-річний захисник "Марселя" Габріель Хайнце, який відіграв усі матчі відбору під керівництвом Дієго Армандо. Викликає сумнів місце в основі іншого "стовпа" захисту Мартіна Демікеліса з "Баварії", який досі відновлюється після операції.

Довіряє тренер і представнику аргентинського чемпіонату Ніколасу Отаменді. Цікаво, що молодий оборонець перед дебютом у збірній у тому ж 2009-му зіграв лише 11 матчів чемпіонату країни.

Пропри довіру Жозе Моуріньо шанси Вальтера Самуеля зіграти у ПАР суттєво менші, адже за відбірний цикл він так і не отримав можливості довести свою профпридатність у збірній.

Аргентина: півзахисники

Такій середній ланці позаздрити може більшість учасників мундіалю. Однозначно тон задаватиме ліверпульська парочка Хав'єра Маскерано та Максі Родрігеса, однак може сказати своє вагоме слово ветерана Хуан Себастьян Верон. Марадона залишив за бортом збірної її рекордсмена Хав'єра Дзанетті (136 матчів), який у суботу побореться за перемогу в Лізі Чемпіонів.

Згаданий вище Маріо Болатті з "Фіорентини" менше відомий широкій публіці. А тим часом цей 25-річний хав вже встиг пограти у "Порту", повернутися в Аргентину та стати там найкращим гравцем Клаусури-2009 та беззаперечним лідером "Уракана".

Новачок київського "Динамо" Факундо Бертольо зіграв лише в одному товариському матчі (і відзначився дублем). Молодого гравця Марадона залишив "на потім", тому його на полях ПАР ми точно не побачимо.

Дієго Марадона і Ліонель Мессі. Фото AP 
Аргентина: форварди

Напад Аргентини - намисто найдорожчих гравців Європи. Торішній володар "усього" Ліонель Мессі, новоспечений переможець Ліги Європи Серхіо Агуеро, лідер атак "Реала" Гонсало Ігуаін (27 голів у Примері - більше лише у Мессі), рекордсмен англійського трансферного ринку Карлос Тевес, який записав на свій рахунок у формі "Манчестер Сіті" 25 м'ячів за сезон. Не зіпсує палітри і Дієго Міліто (28 голів за сезон), гол якого у ворота ЦСКА вивів "Інтер" у півфінал ЛЧ.

Доволі несподіваним рішенням може здатися поява у такій компанії ветерана Мартіна Палермо з "Бока Хуніорс". Але це можна пояснити непоганою грою саме за збірну - 5 голів у 6 матчах за 2009/2010 роки.

Аргентина: букмекери

Букмекери дають "альбіселесте" четверте місце у списку ймовірних переможців мундіалю. Вище - іспанці, бразильці та англійці. Турнірна сітка може звести з Німеччиною у чвертьфіналі, а з Іспанією - у півфіналі, і з такою грою, як у відборі, пройти ці команди буде дуже важко. Прогноз "Чемпіона": перемога у групі "В" (суперники - Греція, Нігерія, Південна Корея) та вихід до чвертьфіналу.

Читайте також:

ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці

ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca

ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()