Головне

ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці

21.05.2010 00:05 1113 0
ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці

"Чемпіон" продовжує огляд збірних-учасників чемпіонату світу у ПАР. На черзі африканський колектив з квартету "С", яка боротиметься за вихід у плей-офф з командами Англії, США та Словенії. 

Алжир: назва і форма

Збірна Алжиру з футболу має два прізвиська. "Les Verts", що у перекладі на українську означає "зелені". А також "Les Fennecs" - "Лиси Пустелі". Щодо форми, то основними кольорами, всупереч назві "Les Verts", є білі футболки, труси та гетри. Запасною є повністю зелена форма.

Алжир: історія

Футбольна історія Алжира починається 25 червня 1957 році, коли збірна цієї країни зіграла перший офіційний матч. У той день "зелені" на виїзді обіграли сусідів з Туніса (2:1).

Вперше "Лиси" пробилися на Чемпіонат світу у 1982 році і завершили виступи після групового етапу. Щоправда, зі скандалом. Алжир у першому матчі переміг чинних чемпіонів Європи команду ФРН, потім програв Австрії, а в завершальному турі африканці вирвали перемогу у Чилі. ФРН і Австрія грали за день після цього матчу та зіграли з рахунком 1:0, який задовільняв обидві команди. Алжир подав протест на результат гри суперників, але ФІФА нічого змінювати не стала.

1986 року Алжир вдруге потрапив у фінальну частину ЧС. Одна нічия та дві поразки (від Іспанії та Бразилії) залишили "зелених" за бортом плей-офф.

Найвищим досягненням алжирців є перемога на Кубку Африканських Націй у 1990 році. Всього у фінальну частину КАН "Лиси" виходили 14 разів. У їхньому активі ще є срібні нагороди та двічі бронзові.

Також серед трофеїв Алжиру значиться Афро-Азійський Кубок Націй 1991 року. "Зелені" більше не зможуть повторити це досягнення, хіба що ліквідовані у 1997-му році  змагання відновлять.

Алжир: кваліфікація-2010

На шляху до Південної Африки алжирці досить несподівано вибили збірну Єгипту. Команди набрали однакову кількість очок за підсумками групового етапу у третьому раунді. Було вирішено зіграти додатковий стиковий поєдинок, і тут  завдяки м'ячу Яхія перемогу здобули "зелені".

Зазначимо, що у другому раунді, який також був груповим, Алжир залишив за бортом мундіалю Сенегал.

Алжир: тренер

Рабах Саадан має свій особистий рекорд, який перевищує навіть "пришестя" Йожефа Сабо у "Динамо". Фахівець вп'яте очолив збірну Алжиру у 2007 році та досі зумів уникнути п'ятого прощання. Постать Саадана для країни символічна - саме під його керівництвом "Лиси Пустелі" двічі брали участь у фінальних частинах Чемпіонатів світу у 1982 та 1986 роках. Окрім того, у 1982-ому Саадан привів алжирців до четвертого місця на Кубку Африканських Націй.

Серед інших команд Рабаха можна знайти збірну Ємену та кілька алжирських клубів.

Алжир: голкіпер

Основного голкіпера в алжирців виділити досить важко. Груповий раунд відбору у воротах завершував Лунес Гауау. У стиковому матчі із Єгиптом стояв Фавзі Шауши. А на Кубку Африканських Націй у січні цього року основним був Мохаммед Земамуш. Хто з них гратиме на ЧС, знає лише Рабах.

Викликав тренер ще одного воротаря Раїса Мбої, та, швидше за все, він до остаточної заявки не потрапить.

Алжир: захисники

 Надір Бельхадж з прапором і Маджид Бугерра. Фото AP

Немає сумнівів, що у захисті Рабах розраховуватиме на Маджида Бугерру, Антара Яхія та Надіра Бельхаджа. На місце четвертого претендують Рафік Халіш, Джамаль Месба та Лайфауі Абделкадер. Значиться у списку і Карл Меджані.

Алжир: півзахисники

У півзахисті грають найвідоміші з алжирців. У стартовому складі місця забезпечені трьом "європейцям": капітану Язіду Мансурі з "Лор'яна", Каріму Зіані з "Вольфсбурга", а також Хасану Йебда з "Портсмута".

"Італієць" Мурад Меньі з "Лаціо" та "німець" Карім Матмур з "Боруссії" також можуть матимуть великі шанси вийти на зелені газони найпівденнішої країни Африки. А от Мехді Ласен, Адлен Гудіура, Рід Будебу, Джамаль Абдан, Фуад Кадір, швидше за все, зіграють за виняткових обставин. А комусь "червоне світло" засвітиться ще на етапі оголошення остаточної заявки.

Алжир: форварди

У списку запрошених на останній збір тільки троє номінальних форвардів. Хоча, якщо задуматися та подивитися на суперників алжирців, більше і не треба. Наставник гратиме, очевидно, з одним нападником. Найбільші шанси вийти в основі мають 25-річний автор шести голів "Сієни" у серії А Абделькадер Геззаль і 35-річний ветеран Рафік Саіфі, який своїми голами фактично приніс дві перемоги над Замібєю у відборі на мундіаль.

Окрім них, на місце у стартовому складі "зелених" претендує франко-алжирець з грецького АЕКа Рафік Джеббур, яки відзначився сімома голами на останній першості Еллади. До речі, якщо Саадан ризикне грати з кількома нападниками, то підтримати згадану трійцю може і номінальний хав Матмур.

Алжир: букмекери

Букмекери в Алжир не вірять. Гірші шанси виграти Мундіаль тільки у Нової Зеландії, Гондураса та Північної Кореї. І все-таки команди можуть дещо недооцінити африканців. Отже, можемо дочекатися однієї або двох сенсацій. Прогноз "Чемпіона", про плей-офф Алжир може лише мріяти, швидше за все "лисам" варто готуватися до останнього рядку у групі.

Читайте також:

ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca

ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()