Головне

ЧС-2010: Білі орли Антіча

26.05.2010 18:17 1195 0
ЧС-2010: Білі орли Антіча

Сербія: назва та форма

Гравців національної збірної Сербії з футболу називають "білими орлами". Двоголовий білий орел з розправленими крилами у польоті є державним символом Сербії: саме таке зображення мало підкреслювати панівну роль Сербії на Балканах. Інколи зустрічається назва "сині" - знову ж таки через відповідний колір на прапорі.

Домашня форма збірної - сині труси, білі гетри та червона футболка з білою. Гостьова - повністю білого кольору з червоною смугою на рукавах.

Сербія: історія

Як і для більшості футбольних збірних з Балкан історія сербскої футбольної команди починається тільки на початку 90-х, після розпаду Югославії. У 1998 році серби грали на чемпіонаті світу у Франції, де у 1/8 програли Нідерландам. Називалася команда збірною Югославії, але фактично це була збірна Сербії та Чорногорії. Після проголошення незалежності Чорногорії існують окремо збірна Сербії та збірна Чорногорії. То ж якщо рахувати саме з часу утворення двох незалежних країн, перший матч серби зіграли 16 серпня 2006 року з чехами. Що цікаво, українська збірна завдала сербській команді найбільшої поразки: у товариському матчі 26 березня 2008 року голи Шевченка та Назаренка подарували нам перемогу, а сербам - рекорд зі знаком "мінус".

Сербія: кваліфікація-2010

Сербія грала кваліфікацію до чемпіонату світу-2010 у 7 групі разом зі збірними Австрії, Литви, Румунії, Фарерських островів та Франції. Здавалося, фаворит ціїє групи - Франція - мав би спокійно посідати перше місце у групі, але серби, зазнавши тільки однієї поразки та один матч звівши до нічиєї, очолили турнірну таблицю та вийшли до ЧС напряму. Такий результат може вплинути на команду, адже, за словами "динамівця" Мілоша Нінковіча, на батькіщини від футболістів тепер чекають максимального результату: "У Сербії тільки і розмов, що про фінальну частину ЧС-2010. Ми випередили Францію, тому вболівальники розраховують мінімум на півфінал".

Сербія: тренер

Перші два тренери новоствореної команди Сербії надовго у збірній не затрималися. Хав'єра Клементе, нинішнього керманича "Вальядоліда", звільнили через невдалий відбір на Євро-2008, а його наступника Мірослава Джукіча попросили з команди через провал на Олімпіаді в Пекіні. Радомір Антіч був призначений головним тренером 20 серпня 2008 року. З 1988 року тренер працював у Прімеро, недовгий час був тренером "Барселони", яку зміг підняти з 15 місця до зони єврокубків. Антіч - єдиний тренер, який працював з топовими іспанськими клубами "Барселоною",  "Реалом" та мадридським "Атлетіко".

Сербія: голкіпер

Радомір Антіч визначився з остаточним складом усіх ліній, окрім воротарської. На три місця претендують Владімір Стойковіч ("Віган"), Желько Бркіч ("Войводина"), Боян Ісаіловіч ("Чукарічкі") та Анджелко Джурічіч ("Лейрія"). Основним голкіпером команди з дуже "воротарським" прізвищем - Стойковіч. Бркіч та Ісаіловіч зіграли відповідно 2 та 3 гри відповідно. 29-річний Джурічіч не провів жодного офіційного матчу. Швидше за все, саме гравця португальського чемпіонату в Африці ми не побачимо.

Сербія: захисники

У захисті сербів - головна мета трансферної політики Жозе Моурінью протягом останнього року. За 24-річним лівим захисником з "Лаціо" Александаром Коларовим Моурінью полює вже давно, а увага "особливого" все ж має значення. З центральною позицією у сербів також усе чудово: "аристократ" Івановіч та "червоний диявол" Відіч будуть радо зустрічати форвардів суперників по групі.

Деян Станковіч. Фото football.co.uk

Сербія: півзахисники

Тут наше увагу привертає до себе один із представників України в ПАР: "динамівець" Мілош Нінковіч, який зіграв ще тільки 7 матчів за національну збірну, потрапив до фінального списку Антіча. Лідером півзахисті і всієї команди є капітан Деян Станковіч, свіжоспечений переможець Ліги чемпіонів з "Інтером". Північно-східні сусіди українців з Москви пильно стежитимуть за "армійцем" Мілошем Красічем, адже його гра на цьому чемпіонаті світу може суттєво вплинути на майбутнє футболіста та допомогти йому перейти до західноєвропейського клубу.

Сербія: форварди

Радіч узяв до ПАР чотирьох "чистих "форвардів. Серед них - центрфорварди Нікола Жигіч, на рахунку якого рекордна кількість голів за збірну (16),  та Марко Пантеліч. Другого форварда гратиме новий грацець "Зеніта" Данко Лазовіч: за Сербію він встиг провести вже 34 матчи і забити 10 голів. Останній нападник - 26-річний гравець "Воєводини" Драган Мрджа (3 гри, 2 голи).

Сербія: букмекери

Той відчайдух, який ризикне поставити на перемогу сербів, зможе отримати виграш, у 75 разів більший, ніж його ставка. Букмекери достатньо одноголосно пророкують команді вихід із групи. Боротьбу із ганцями та австралійцями дружина Антіча має виграти.

Читайте також:

ЧС-2010: Німеччина. Країна, яка завжди виграє
ЧС-2010: "Yankees" go... to South Africa
ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу
ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці
ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca
ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю
ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців
ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека
ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів
Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()