Головне

Коли українці серед кращих у Західній Європі. Огляд зарубіжної преси

15.05.2017 17:06 3053 0
Коли українці серед кращих у Західній Європі. Огляд зарубіжної преси

Ми продовжуємо стежити за виступами українських футболістів, які грають у європейських чемпіонатах. Цього разу увагу вболівальників прикули наші гравці у першостях Бельгії та Нідерландів. Чемпіон і надалі не проходить повз виступи наших хлопців, і тримає руку на пульсі життя легіонерів, які представляють синьо-жовтий прапор – вашій увазі найпомітніші коментарі іноземних видань до гри українських виконавців.

Хавбек бельгійського клубу Генк, півзахисник збірної України Руслан Маліновський, ще дужче підігрів інтерес до своєї персони черговим вдалим матчем за "магістрів". Його команда впевнено лідирує в шістці колективів, які ведуть боротьбу за право представляти Бельгію в другому за значенням європейському клубному турнірі Лізі Європи. Наразі в активі цього клубу 22 бали. Цього разу Генк впевнено переграв Мускрон з рахунком 0:2 на виїзді. Поява Маліновського з перших хвилин – атрибут у грі Генка такий же обов’язковий, як і його ж успішна гра. Гол у ворота суперника став для Руслана вже сьомим у поточному сезоні, крім того, на рахунку українця шість результативних передач. Не дивно, що бажання викупити цього півзахисника має не один лише Генк, а й кілька команд з інших європейських першостей.

Портал Lavenir про гру футболіста, права на якого належать донецькому Шахтарю, написав наступне. "…Маліновський забив у вже звичному стилі, коли "прошив" оборону суперника по центру й не став чекати доки його зустрінуть перед штрафним майданчиком, а пробив, не чекаючи зближення з опонентами. Крім того, цей хавбек вкотре показав, що є також гарним командним виконавцем, адже вів партнерів за собою, в багатьох епізодах "розганяв" атаки потрібними передачами…"

Хавбек ще одного бельгійського клубу, й так само славного й титулованого, а мова про Стандард і такого хлопця, як Валерій Лучкевич, нарешті, довів своїм роботодавцям, що взимку вони звернули на нього увагу не дарма. В матчі команди з міста Льєж проти Мехелена (перемога Льєжа вдома 2:0) Лучкевич з’явився на полі з початку гри на позиції правого хавбека й відіграв усі 90 хвилин. На 30-й хвилині Валерій підключився до атаки свого клубу, рухаючись саме своєю "зоною відповідальності", й врешті зумів переграти голкіпера суперника ударом в дотик з меж штрафного майданчика. Це перший м’яч Лучкевича за свій новий клуб, й перша результативна дія Валерія як така. Наразі Стандард здобув вісім балів у восьми матчах й поки займає останню, шосту позицію серед команд, які ведуть боротьбу за право представляти Бельгію в Лізі Європи.

Руслан Маліновський

Незважаючи на такий, здавалося б, вдалий матч, ресурс HLN про гру Валерія написав не тільки в світлих барвах. "…Лучкевич відкрив рахунок у матчі з Мехеленом, й зробив вагому заявку на те, щоб грати й надалі. Проте в цілому цьому хлопцю варто додати в баченні гри й не приймати рішення похапцем. Складається враження, що Лучкевич не вміє грати під тиском, а це, як у Бельгії, так і в будь-якому сильному чемпіонаті, дуже важливо…"

Ще один представник України в чемпіонатах країн Західної Європи, хавбек хорватського клубу Осієк, Дмитро Льопа, потроху стає однією з найбільш помітних фігур у першості вищої ліги країни Давора Шукера й Роберта Просінечки. В грі чергового туру 1.HNL проти Славена з міста Копривниця (3:0 на користь Осієка в домашньому для цього клубу матчі), Льопа не тільки вів атаки свого клубу на позиції лівого атакуючого півзахисника, а й у черговий раз відзначився забитим м’ячем. Це вже дев’яте взяття воріт у виконанні Льопи в футболці Осієка, також в його активі чотири гольові передачі. Наразі Осієк займає четверту позицію у таблиці про ранги й має таку ж кількість очок, як і Хайдук. Дмитро є другим бомбардиром свого клубу.

Хорватська газета Jutarnji List повз успіх нашого футболіста не пройшла. "…Удар українця з 18-ти метрів на виконання був таким же красивим, як і сильним та точним – чудове виконання стандарту! Роль Льопи в перемозі його команди величезна. Вже не вперше доводиться відзначати те, що суперники знайти протидію цьому швидкому й повороткому хлопцеві не можуть аж надто часто…"

Нарешті порадував і чи не найбільш перспективний українець, який виступає за кордоном. Мова про хавбека голландського ПСВ, права на якого належать англійському Манчестер Сіті. В черговому матчі свого клубу (заради правди треба сказати, що в турнірному сенсі цей поєдинок не вирішував нічогісінько) проти Зволле Олександр Зінченко не вийшов з перших хвилин, проте отримав можливість відіграти усю другу половину гри. І, хоча б частково, довів наставнику команди, колишньому виконавцю Барселони Філліпу Коку, що той використовував його талант зрідка дарма! В активі Зінченка дві гольові передачі, що дозволило його клубу перемогти суперника вдома з рахунком 4:1. ПСВ прийшов до фінішу в Ередивізі на третій позиції.

Втім, видання Eindhovens Dagblad грою Олександра вражене було, схоже, не вельми сильно, адже про дії нашого співвітчизника автори цього ресурсу написали наступне. "…На фоні партнерів по команді Зінченко все ще нерідко в кращу сторону не виділяється. Проте дві його передачі стали справді помітним здобутком на фоні того, скільки він не грав… Втім, питання про його подальше перебування в команді вирішить тренерський штаб…"

Коментарі ()