Головне

ЧС-2010: Іспанія - майбутні чемпіони або...

11.06.2010 11:39 1128 0
ЧС-2010: Іспанія - майбутні чемпіони або...

Champion.com.ua завершує огляд країн-учасниць чемпіонату світу в ПАР. Передостання, але не за силою - збірна Іспанії.

Іспанія: назва та форма

Одного погляду вистачить, щоб зрозуміти, чому збірна Іспанії - це "червона фурія" (La Furia Roja). Домашній комплект іспанців складається з червоних гетрів та футболки і синіх трусів. А грають представники Піренейського півострова як справжні фурії. Особливо це було помітно два роки тому, під час чемпіонату Європи-2008, після якого "фурії" перетворились на валькірій і злетіли на перше місце рейтингу ФІФА. Зараз "фурії" виходять на полювання за головним футбольним трофеєм світу.

Іспанія: історія

Іспанці - своєрідні невдахи від футболу. Успішний відбір на турнір - і провал у фінальній частині. Саме так виглядала команда на більшості головних змагань. Найвище досягнення іспанців на чемпіонатах світу - 4 місце 60 років тому. Не дивно, що "фурія", вперше їдучи на турнір у статусі фаворита, хоче це підтвердити.

В європейському чемпіонаті здобутки трохи кращі. У 1964 році іспанці перемогли збірну СРСР і стали чемпіонами Європи. 20 років потому до колеції іспанських коштовностей додалося срібло ЧЄ-1984. До того ж іспанці виграли домашню Олімпіаду в Барселоні.

Золото-2008 було здобуто у красивому стилі: команда не програла жодного матчу. Іспанія - єдина країна, яка займає перше місце в рейтингу ФІФА, не вигравши чемпіонат світу. 

Іспанія: кваліфікація-2010

У 5 групі зони УЄФА Іспанія виграла 10 матчів з 10, пропустивши всього 5 м'ячів. Кращим бомбардиром команди став Давід Вілья, який забив 7 голів. Нічого не скажеш - переконлива кваліфікація, для коментарів якої не потрібно зайвих слів.

Іспанія: тренер

Після тріумфального Євро-2008 головний тренер команди Луїс Арагонес змінив національну збірну на "Фенербахче". Очільником іспанців став Вісенте Дель Боске. Як тренер "Реалу" Дель Боске двічі ставав чемпіоном Іспанії, двічі перемагав у Лізі чемпіонів, здобув Суперкубок УЄФА та Кубок Іспанії, виграв Інтерконтинентальний кубок. Резюме тренера було ідеальним, щоб саме його відправити за кубком світу.

Вісенте очолив іспанців одразу ж після перемоги на чемпіонаті Європи. Дель Боске - єдиний тренер в історії, який у ранзі тренера-дебютанта національної збірної виграв 10 перших ігор. Можливо, саме йому вдасться зламати традицію, ща якою європейські команди не можуть виграти чемпіонат світу, який проходить за межами Європи. Все ж в Африці було багато

Вісенте Дель Боске. Фото Reuters
європейських колоній, має допомогти.

Іспанія: воротар

На воротах іспанців - справжній Номер 1. Ікер Касільяс, один із найкращих (якщо не найкращий) воротар сучасності. Чотириразовий чемпіон Іспанії, триразовий переможець Ліги чемпіонів, дворазовий володар титулу голкіпер року. Капітан збірної і просто гарний хлопець. До того ж ні в кого, окрім Іспанії, немає такої зоряної лавки запасних голкіперів. Мати в себе на воротах Віктора Вальдеса, воротаря "Барселони", та Пепе Рейну з "Ліверпулю" мріє кожна команда на мундіалю. Але вони - іспанці. Чим точно мають пишатися.

Іспанія: захисники

Місце у захисті одноклубників із "Барселони" Карлоса Пуйоля і Херарда Піке не підлягає сумніву. Херард - вихованець "Барселона кантера", місцевої школи, яка делегувала у відому команду чимало своїх випускників. Справа грає представник непримиренного суперника - мадридського "Реалу" - Серхіо Рамос. Але у футболці "фурії" усі рівні. Лівий фланг займає Жоан Капдевіла з "Вільярреалу".

Іспанія: півзахисники

В іспанському півзахисті - ще одна скриня діамантів. Сільва, Іньєста і Хаві разом відіграли переможний чемпіонат Європи. Хаві розповів, що зараз знаходиться у кращій формі за все своє життя. Молоді Сеск Фабрегас та Хесус Навас уже є сформованими футболістами, які можуть як допомогти у півзахисті, так і підключитися до атаки. Хоча що там говорити - на дії іспанської середньої лінії треба дивитися і насолоджуватися якісним футболом.

Іспанія: форварди

Давід Вілья і Фернандо Торрес - два основні форварди, яких Дель Боске використовує у своїй улюбленій та перевіреній схемі 4-4-2. На зміну їм завжди можуть вийти Хуан Мата, Фернандо Льоренте та Педро Ледесма.

Іспанія: букмекери

Коефіцієнт на вихід із групи з Чилі, Швейцарією та Гондурасом - 1,05. Ще трішки - і вболівальники залишаться винні букмекерам, коли Іспанія кваліфікується із групи. Провідні букмекерські контори одноголосно віддають іспанцям перше місце - коефіцієнт складає 5.1-6.

Існує лише одне "але": "прокляття Пеле". Якщо триразовий чемпіон світу Пеле називає команду фаворитом напередодні турніру, збірна точно не виграє. В іспанців буде чудовий шанс довести, що ніякі забобони не вплинуть на кінцевий результат їхньої африканської подорожі і рівно за місяць після слова Іспанія можна буде писати "переможець ЧС-2010".

Коментарі ()