Головне

ЧС-2010: "Yankees" go... to South Africa

23.05.2010 15:14 846 0
ЧС-2010: "Yankees" go... to South Africa

"Чемпіон" продовжує огляд збірних-учасників чемпіонату світу у ПАР. Головним конкурентом американців за вихід у плей-офф від групи "C" буде команда Словенії.

США: назва та форма

Назва американців відома всім. "Янкі" знають у всьому світі. Не є винятком і збірна цієї країни з футболу, яку прозивають "The Yankees". Також ще є "The Stars and Stripes", що у перекладі - "зірково-смугасті". Пов'язана така назва із національним прапором США.

Останнім часом американці грають у повністю білій формі. До цього довгим часом основними кольорами вважалися біла футболка, сині труси, білі гетри. В останніх матчах можна побачити збірну США у чорних футболках з діагональною полосою та білих трусах, що є запасним варіантом.

США: історія

Історія збірної США з футболу розпочалася у позаминулому сторіччі. 28 листопада далекого 1885 року "янкі" вдома у першому неофіційному матчі зазнали поразки від канадців (0:1). А от офіційний матч датовано 20 серпня 1916 року, коли вони угостях перемогли Швецію (3:2).

Щодо чемпіонатів світу, то у фінальних частинах це дев'ята поява американців. Найуспішнішим став їх дебютний виступ, на першому мундіалі у 1930 році, коли дійшли до півфіналу, що автоматично забезпечило бронзові нагороди. Матчу за третє місце тоді не було.

США - постійний учасник чемпінатів світу в останні роки. Вшосте поспіль їм вдалося подолати кваліфікацію. Успішним був для "зірково-смугастих" ЧС-2002, де вони дісталися до чвертьфіналу.

Окрім цього, "янкі" є чотириразовими чемпіонами Золотого кубку КОНКАКАФ, а також срібними та бронзовими призерами Кубку Конфедерацій. Другими вони стали якраз торік, програвши у фіналі бразильцям.

США: кваліфікація-2010

Розпочали кваліфікацію американці з другого раунду, де впевнено розібралися з Барбадосом. Потім був перший груповий раунд, де "янкі" зазнали лише однієї поразки у шести матчах. І нарешті у вирішальному раунді у боротьбі з найкращими збірними КОНКАКАФ, здобувши шість перемог у десяти поєдинках, посіли першу сходинку.

Обіграти США у відборі до ЧС-2010 вдалося трьом командам: Трінідад і Тобаго, Коста-Ріці та Мексиці.

США: тренер

Боб Бредлі очолив збірну США наприкінці 2006 року. Змінив він на цій посаді Брюса Арену, який до того двічі поспіль виводив "янкі" на чемпіонати світу. Продовжив почин попередника і Бредлі.

Та спочатку була перемога на Золотому кубку КОНКАКАФ у 2007 році. А за два роки Бредлі привів команду до вищезгаданого фіналу Кубку Конфедерацій. Головний тренер назвав той вихід у фінал величезним досягненням всього американського футболу.

Новим досягенням, новим викликом для американського футболу під керівництвом Боба Бредлі стане Чемпіонат світу 2010 року у ПАР.

США: голкіпер

Боб Бредлі. Фото ussoccer.com

Воротарі у США всі "англійці". У тому сенсі, що представляють Прем'єр-лігу Англії. Безперечно, місце у воротах на ЧС-2010 займе Тім Ховард з "Евертона". "Іриски" стали восьмими за підсумками сезону, і у цьому є певна заслуга саме Тіма.

Другим голкіпером буде Маркус Ханеманн, який є основним у "Вулверхемптоні". А Бред Гузан, який значиться третім, за "Астон Віллу" цього сезона майже і не грав (8 матчів у Кубках), тому на вихід у старті шансів у нього дуже мало.

США: захисники

Карлос Боканегра з французького "Ренна" - третій за зіграними матчами у команді, тому його місце у складі не обговорюється. Компанію йому можуть скласти Джонатан Борнштейн, Стеві Черундоло ("Ганновер"), Джонатан Спектор ("Вест Хем").

Є у "янкі" навіть гравець з такого відомого клубу як "Мілан". Це Огучі Оньєву, який, між іншим, є найвищим (193 см) футболістом за всю історію збірної. До речі, у 2006 році його визнали найкращим гравцем США.

США: півзахисники

Уболівальникам збірної США у серпні минулого року було про що хвилюватися. Лідер збірної, найкращий її бомбардир Лендон Донован захворів на свинячий грип. Пощастило гравцю - хвороба була у легкій формі, адже на той момент пік захворюваності пройшов. Та все обійшлося і Лендон готовий допомагати своїй команді.

Ще одним лідером півзахисту є Клінт Демпсі, який відіграв суперсезон у "Фулхемі". Основними, звичайно, будуть і чемпіони Шотландії у складі "Рейнджерс" ДаМаркус Бізлі та Моріс Еду.

Поборються за місце на полі і Майкл Бредлі зі Стюартом Холденом.

США: форварди

Серед форвардів у Бредлі-тренера є вибір. Джозі Алтідор з "Вільярреала", Едді Джонсон з "Аріса" та Роббі Фіндлі з місцевого чемпіонату завжди готові вступити у бій. До того ж на позиції форварда може зіграти і Донован, і Алехандро Бедойа.

Є, до речі, у збірній США і свій "динамівець". Щоправда, не київський, а хьюстонський. Це Брайан Чінг, який уже відіграв за "зірково-смугастих" 44 матчі, забивши при цьому 11 м'ячів.

США: букмекери

Дивним є те, що на перемогу мексиканців на ЧС-2010 вищі ставки, аніж на американців. І це попри те, що в останні роки саме "янкі" є найсильнішими у КОНКАКАФ.

Букмекери віддають перевагу США у боротьбі зі Словенією й Алжиром за друге місце у групі. Однак, далі 1/8 фіналу вони не проб'ються. Хоча Бредлі та його підопічні цілком можуть створити і якусь сенсацію.

Читайте також:

ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу

ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці

ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca

ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()