Головне

ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca

19.05.2010 20:55 1132 0
ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca

Slovenska nogometna reprezentanca (збірна Словенії з футболу) на Чемпіонаті світу у Південній Африці гратиме у групі "C" з командами Англії, США й Алжиру.

Словенія: назва та форма

Прізвисько збірної Словенії є досить простим. Цю команду називають не інакше як "балканці", через розташування країни на Балканському півострові. Основною формою словенців є білі футболки із зеленими номерами, білі труси та білі гетри. Запасна форма - все зелене з білими написами.

Словенія: історія

Словенія є досить молодою самостійною країною. Ця держава утворилася після виходу зі складу колишньої Югославії. Перший матч футбольної збірної Словенії датується 19 червня 1991 року. Тоді вони вдома мінімально поступилися хорватам (0:1).

Першим серйозним турніром для "балканців" був відбір до чемпіонату Європи 1996 року. Зазначимо, що тоді вперше перетнулися шляхи Словенії й України. "Синьо-жовті" у тих двох матчах взяли лише одне очко, але у підсумку обійшли словенців у турнірній таблиці, посівши четверту сходинку. Словенія фінішувала п'ятою.

Кваліфікація до Чемпіонату світу 1998 року завершилася для "балканців" фіаско. Одна нічия за вісім матчів і останнє місце у групі.

Вдруге Україна та Словенія зійшлися у плей-офф за вихід на Євро-2000. Багато хто пам'ятає ті матчі, а особливо жахливу помилку Шовковського, яка фактично і дозволила словенцям пробитися у фінальну частину Євро. У Бельгії та Нідерландах, які приймали Євро-2000, двічі зігравши внічию й одного разу програвши, країна з Балканського півострова посіла останнє місце у групі та не зуміла вийти до чвертьфіналу.

Після Євро-2000 Словенія вийшла і на ЧС-2002. Цього разу у фінальній частині їм не вдалося набрати жодного очка, програвши один із трьох матчів Південній Африці, яка цього року приймає Чемпіонат світу.

Був шанс у словенців пробитися на Євро-2004, але у плей-офф вони програли Хорватії. Невдалими виявилися й інші відбори.

Словенія: кваліфікація-2010

І от за вісім років "балканці" знову грають з найкращими командами світу. Після жеребкування кваліфікації ЧС-2010 на підопічних Матьяжа Кека букмекери особливо не розраховували. І не дивно, адже у їх групі були такі команди як Чехія та Польща. Та у підсумку словенцям (і словакам, які стали першими) вдалося скористатися слабкою грою фаворитів, у яких відбувається становлення нових команд.

У плей-офф жереб визначив у суперники словенцям збірну Росії. І цього разу букмекери не вірили у "балканців". У першому матчі у Москві Росія впевнено перемагала завдяки дублю Білялетдінова. Але м'яч Печніка за дві хвилини до завершення матчу подарував Словенії надію на ЧС-2010. І вони скористалися цим шансом. Кек налаштував свою команду на перемогу, і переможний удар Дедіча у повторному матчі вивів Словенію до ПАР.

Словенія: тренер

Головний тренер "балканців" Матьяж Кек як гравець був не дуже відомим за межами країни. На його рахунку три виграних чемпіонства та два кубки у складі "Марібора". Пограв також в Австрії. Також у Кека є один зіграний матч за збірну, у 1992

 Матьяж Кек. Фото Reuters
році він відіграв 78 хвилин у матчі проти Кіпра.

Тренерську кар'єру Кек розпочав асистентом головного тренера того ж таки "Марібора". А з 2002 року фахівець самостійно очолив клуб. Попрацював у "Маріборі" наставник до 2004-ого. За цей час здобув три чемпіонських титули та один кубок країни. Потім Матьяж попрацював близько року зі збірною Словенії (U-16). А з 2007 року Кек є головним тренером національної збірної та вже встиг провалити один відбір - до Євро-2008.

Словенія: голкіпер

Збірна Словенії унікальна тим, що за місце у воротах цієї команди борються двоюрідні брати - Самір і Ясмін Хандановічі. Та все-таки основним вважається перший з них, який виступає у Серії "А" за "Удінезе". Тому, якщо нічого особливого з ним не станеться, саме Самір Хандановіч займе місце у рамці у поєдинках з Англією, США й Алжиром.

На місце третього на ЧС претендують Александер Шеліга та Ян Копрівец.

Словенія: захисники

Загалом, Кек в останніх матчах використовував у кожній лінії гравців "кістяку". У захисті у нього навіть у матчах зі слабкими суперниками грали Мішо Бречко, Марко Шулер і Боштьян Цесар, а також Боян Йокіч. Саме на цю четвірку наставник і буде розраховувати на мундіалі. У будь-який момент їх можуть підмінити Бранко Іліч, Матей Мавріч, Ельведін Джиніч. До попереднього списку увійшли і Деян Кельяр, Суад Філековіч і Александр Райчевіч.

Словенія: півзахисники

У півзахисті в основі у Кека грають Златко Дедіч, Александр Радосавлєвіч, Роберт Корен (капітан) і Андраж Кірм. Перший, незважаючи на те, що числиться форвардом, виходить на поле у якості півзахисника. Рене Крхін, Андрей Комац і Дарібор Стевановіч також наближені до основного складу. Нейца Печніка Кек останнім часом підтягував, а от Мірнеш Шишіч, Дарьян Матіч і Даре Вршич, які потрапили у попередній список, матимуть шанс зіграти на ЧС за форс-мажорних обставин.

Словенія: форварди

Вальтер Бірса та Мілівое Новаковіч - основні форварди збірної Словенії. Златан Любіянкіч часто виходить на заміну. Мірана Бургіча та Тіма Матавца можна вважати новачками. Без сумнівів, що у матчах із США й Алжиром, саме перші двоє будуть на вістрі атаки. А от з англійцями Кек може зіграти у захисний футбол і випустити одного нападника.

Словенія: букмекери

Явним фаворитом групи є збірна Англії. А от на друге місце може претендувати як США, так і Словенія. До того ж несподіваний вистріл можна очікувати і від команди Алжиру. І незважаючи на те, що на США ставки куди вищі, Словенії цілком до снаги протистояти американцям і вийти до 1/8 фіналу. Якщо буде грати так, як з росіянами у плей-офф. Далі - навряд чи.

А, взагалі, за версією букмекерів, Словенія є одним із аутсайдерів ЧС-2010.

Читайте також:

ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()