Головне

Єфіменко з перемоги розпочав матч з Шортом

21.09.2009 14:57 219 0

Український гросмейстер Захар Єфіменко з перемоги чорними фігурами розпочав матч з англійцем Найджелом Шортом. Усього буде зіграно шість партій з класичним контролем часу.

Матч, організований Universal Event Promotion Йозефа Реша, стартував у неділю, 20 вересня, у закарпатському місті Мукачеві.

44-річний Найджел Шорт - один з найкращих гравців свого покоління. Серія успіхів в юні роки зробила його надією британських шахів. У юніорській першості світу 1980 року він був другим, а перше місце тоді посів Гаррі Каспаров. Наймолодшим на той час гросмейстером світу Шорт став у 19 років. Після багатьох успішних виступів і перемоги над Яном Тімманом у претендентському фіналі 1993 року Найджел отримав можливість битися за світову корону. Матч проти Гаррі Каспарова, який організувала Професійна шахова Асоціація (PCA), став кульмінацією кар'єри Шорта. Він поступився росіянинові з рахунком 7,5:12,5.

Шорт до цього часу демонструє високий рівень, він є бажаним гостем змагань - не в останню чергу завдяки динамічному і агресивному стилю гри. З рейтингом 2706 англієць займає нині 29-те місце у світовій табелі про ранги.

24-річний Захар Єфіменко - представник плеяди молодих і талановитих українських гравців. У юніорські роки його головним успіхом стала перемога на чемпіонаті світу у віці до 14 років. Не дивлячись на серйозну конкуренцію, Єфіменко входить до складу збірної України. У 2006 році він виграв чемпіонат країни. У престижній німецькій Бундеслізі Захар виступає за бременський "Вердер". Як і його суперник по матчу, молодий український гросмейстер - гравець активного, ініціативного стилю. З рейтингом 2654 Єфименко посідає 83-тє місце рейтингу ФІДЕ.

Коментарі ()