Головне

Грозний: Хiба Луческу чи Рамос вивчили нашу мову?

21.12.2011 16:29 667 0

Аби захистити права вiтчизняних фахiвцiв-тренерів в українському футболі необхідно створити об'єднання футбольних тренерiв Україн.

Таку пропозицію вніс відомий фахівець В'ячеслав Грозний, на думку якого президенти наших клубiв не дають нашим тренерам такого великого кредиту довiри, який мають iноземнi фахiвцi.

"Наших тренерiв треба захищати. Український футбол бореться з нашестям футболiстiв-легiонерiв, запроваджує лiмiт, забороняє судити матчi арбiтрам iз-за кордону", - обурюється він.

"Ось у донецькому "Металурзi" встигли попрацювати 15 iноземцiв! Та чомусь ми не бачимо наших представникiв нi в Сербiї, нi в Румунiї, нi в Хорватiї... Нiде! Я вже не кажу про Захiдну Європу", - зазначив він.

"Цi країни неохоче пускають на свiй ринок працi iноземцiв. Їхнiй аргумент -- чужоземцi не знають мови. Та хiба Луческу чи Рамос вивчили нашу мову?!", - питає Грозний.

За його словами, українськi фахiвцi на голову сильнiшi за румунiв чи сербiв, але до 2006 року не мали права працювати в Європi, бо не видавали ПРО-дипломiв УЕФА.

"Хто саме дає зелене свiтло iноземним тренерам? Футбольнi агенти. Вони приїжджають до клубних менеджерiв, обiцяють їм певний фiнансовий зиск, аби тi погодили кандидатуру iноземця", - розповів він.

"Агентовi вигiдно привезти чужого спецiалiста, бо той без його допомоги не обiйдеться. Натомiсть нашим фахiвцям агенти не потрiбнi -- вони самi знають ринок", - переконаний тренер.

"Пропоную створити об'єднання футбольних тренерiв. На такий крок уже пiшли росiяни. Юридично зареєстрували цю структуру, вона входить до складу Росiйського футбольного союзу. До неї увiйшли i безробiтнi, й тi, хто нинi працює у клубах. Юрiй Сьомiн, до речi, також є членом об'єднання", - повідомив він.

Грозний вважає, що ця структура захистить права українців, лобiюватиме, аби зарплата "коуча" не була нижчою за заробiтки провiдних гравцiв команди, адже саме тренер вiдповiдає за результат.

"Клуби знають, що не можна свавiльно поводитися з тренерами, бо тi мають мiцний захист. Якщо президент хоче в односторонньому порядку розiрвати угоду, об'єднання уже тут: "Одну секунду, перекажiть борг на такий-то рахунок..." В Українi, на жаль, тренери не захищенi", - скаржиться він.

"Як створити попит на українських тренерів? Треба, щоб наша людина виграла певний трофей з українським клубом. Так, як це зробив Жозе Моурiньо. Вiн пiдняв статус португальских фахiвцiв, вигравши Лiгу чемпiонiв iз "Порту". Та як нашi можуть щось виграти в Європi, якщо їм не довiряють", - цитує Грозного Експрес.

Коментарі ()