Головне

ЧС-2010: Нідерланди. Чи стануть "завжди другі" першими?

06.06.2010 16:31 448 0
ЧС-2010: Нідерланди. Чи стануть "завжди другі" першими?

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. Останньою у групі "E" ми розглянемо збірну Нідерландів.

Нідерланди: назва та форма

Збірну Нідерландів називають "Помаранчевими". Через колір форми, у якій грає команда. Є ще назва "апельсинові".

А от прізвисько "Заводний апельсин" збірна отримала після перемоги на чемпіонаті Європи 1988 року. Тоді програвши команді СРСР легендарного Валерія Лобановського на груповому етапі, ці ж збірні зійшлися і у фіналі. Завдяки м'ячам Рууда Гулліта та Марко ван Бастена Нідерланди взяли реванш і золоті медалі першості.

Основною формою команди є помаранчеві футболки, білі труси та голубі гетри. Запасним варіантом вважаються голубі футболки, сині труси та білі гетри.

Нідерланди: історія

Перший свій офіційний матч "помаранчеві" зіграли 30 квітня 1905. У сусідній Бельгії вони здобули впевнену перемогу (4:1).

Нідерланди вперше з'явилися на світовій першості у 1934 році. Та програвши на старті Швейцарії, вони залишили турнір. Те ж відбулося і через чотири роки (цього разу кривдником була Чехословаччина).

Наступного ЧС Нідерланди чекали довгих 36 років. У 1974-ому у фіналі вони програли команді ФРН. Ще через чотири роки знову ж "апельсин" програв у вирішальному матчі, після чого їх почали називати "завжди другими". У 1990-ому Нідерланди дійшли до 1/8 фіналу, у 1994-ому - до чвертьфіналу, у 1998-ому - програли матч за бронзу, у 2006-ому - вибули в 1/8.

Збірна Нідерландів - чемпіон Європи 1988 року, про що вже згадувалося вище. Також у скарбничці "помаранчевих" є чотири комплекти бронзових європейських нагород і два - Олімпійських ігор.

До речі, Нідерланди часто називають Голландією. Але це неправильно, адже Голландія - провінція Нідерландів. Точніше, провінції, бо їх є дві - Південна та Північна.

Нідерланди: кваліфікація-2010

Нідерланди стали однією з двох збірних, які виграли всі свої матчі у відборі. Вісім перемог у восьми поєдинках. Інша збірна зі стовідсотковим результатом - команда Іспанії (десять у десятьох).

Нідерланди: тренер

Берт ван Марвейк очолив збірну у 2008 році. Змінив він на цій посаді Марко ван Бастена, виступ якого на ЧЄ-2008 виявився невдалим (у чвертьфіналі програли Росії).

Нещодавній матч проти Гани (4:1) став для підопічних Марвейка 18-им поспіль без поразок. Востаннє збірна поступалася Австралії (1:2) у вересні 2008 року. Марвейк перевершив досягнення Луі ван Гала та Діка Адвоката, на рахунку яких було по 17 матчів без поразок.

Ван Марвейк має досвід перемог на міжнародному рівні. У 2002 році він разом з "Фейенордом" виграв кубок УЄФА. А два роки тому з цим же клубом тренер виграв кубок Нідерландів. А от із чемпіонством у країні не склалося.

Нідерланди: голкіпер

Основним воротарем на ЧС-2010 буде Маартен Стекеленбург з "Аякса". Про це стало остаточно відомо після того, як

Роббен ризикує пропустити ЧС-2010. Фото AP
Едвін ван дер Сар таки відмовився повертатися у збірну, зупинившись на позначці у 130 зіграних матчів.

Підстаховувати Стекеленбурга будуть чемпіон Нідерландів нинішнього року Сандер Бошкер і Міхел Ворм з "Утрехта".

Нідерланди: захисники

У центрі захисту гратимуть, швидше за все, Йоріс Матейсен і Андре Ойер. Обидва можуть помилитися у простих ситуаціях, тому у Стекеленбурга робота буде. За місце справа боротимуться Халід Буларуз, Джон Хейтінга та Грегорі ван дер Віль, які також можуть зіграти і у центрі.

Зліва діятиме ветеран і капітан команди Джованні ван Бронкхорст. Гравець уже оголосив про завершення кар'єри після Чемпіонату світу, пообіцявши, що зробить усе, аби його команда виграла цей турнір. Наразі на рахунку Бронкхорста 97 матчів у складі збірної. Сотню він зможе розміняти після групового етапу. У разі чого замінити Джио може Едсон Браафхейд.

Нідерланди: півзахисники

Заводити команду буде Веслі Снейдер, який уже виграв цього року все, що тільки можна було. До кубка Чемпіонів, кубка Італії та золотої медалі чемпіонату Італії Веслі може додати і кубок Світу.

Допомагатиме Снейдеру завести збірну і Рафаель ван дер Ваарт, для якого сезон був не таким успішним. Проте сама гра ван дер Ваарта у "Реалі" була чудовою. Місце опорного півзхисника займе або Найджел де Йонг, або Демі де Зеув.

Марк ван Боммель, через якого наш Анатолій Тимощук просидів сезон на лаві у "Баварії", гратиме ближче до атаки. Ібрагім Афеллай і Стейн Схарс також претендуватимуть на місце в основі.

Нідерланди: форварди

У нападі все було чудово до суботи, 5 червня. У цей день "помаранчеві" розгромили збірну Угорщини у товариському матчі. Але перемогу затьмарила травма Арьєна Роббена. Форвард залишив поле через пошкодження підколінного сухожилля і тепер чекає на рішення лікарів щодо можливості взяти участь у ЧС-2010.

Та навіть, якщо Нідерланди втратять Роббена, у Марвейка буде з кого вибирати. Райан Бабел і Дірк Кайт з "Ліверпуля", Робін ван Персі з "Арсенала" готові вступити у бій. Є шанси потрапити в основний склад і у центрфорварда Клаас-Яна Хунтелаара, який розчарував цього сезону грою у "Мілані".

Нідерланди: букмекери

На перемогу на Чемпіонаті світу Нідерланди мають такі ж шанси, як і Бразилія. Така думка у букмекерів. Вони називають "помаранчевих" одними з фаворитів турніру. Кращі шанси на золото у Південній Африці лише в Аргентини, Англії й Іспанії.

Нідерланди мають легко проходити груповий етап. Подолають вони й 1/8 фіналу. А от у чвертьфіналі на них, швидше за все, очікує битва з Бразилією. У півфіналі переможець цієї пари зіграє, напевне, з англійцями.

Прогноз від "Чемпіона" по групі "E": Нідерланди - перші, Данія та Камерун боротимуться за другу путівку, і більше шансів у перших, Японія - останнє місце у групі.

Коментарі ()