Головне

Російський фільм про "матч смерті" не допущений в прокат в Україні

10.04.2012 22:35 844 0

Держкіно України тимчасово заморозило вирішення питання про прокат російського фільму "Матч" Андрія Малюкова.

Офіційна причина - проблеми з визначенням аудиторії, на яку розрахована картина. Сюжет фільму оповідає про так званий "матч смерті", що відбувся в Києві в 1942 році. При цьому персонажі, які розмовляють українською мовою показані активними пособниками фашистів.

Управління звернулося до "Інтерфільм Інтернешнл" з проханням надати носій із записом прокатної версії фільму для перегляду його експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрації фільмів в повному складі. Тому, відповідно до ст. 15 Закону України "Про кінематографію" термін розгляду видачі прокатного свідоцтва перенесено на 25 днів. В українському прокаті стрічка повинна була стартувати 1 травня.

Згідно радянської легендою, "матч смерті" був так названий через те, що ряд футболістів-киян був показово розстріляли за відмову програти зустріч. Як повідомляла радянська преса, перед матчем нібито в роздягальню радянських футболістів увійшов німецький воєначальник, який спостерігав за матчем, і в жорсткій формі під загрозою таборів і розстрілу зажадав поразки.

Справа про "матч смерті" було порушено прокуратурою Гамбургу в 1974 році і остаточно закрито слідчою комісією у 2005 році. Зв'язку між виграшем у німецької команди і розстрілом футболістів виявлено не було.

Варто зауважити, що режисер фільму Андрій Малюков вже знімав і раніше неоднозначні картини, відверто виставляючи українців у вигляді вбивць і зрадників. Так картина "Ми з майбутнього 2" була заборонена до прокату в Україну в 2010 році так як ряд епізодів фільму містив сцени, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу, пише antigorod.com.

Коментарі ()