Головне

ЧС-2010: Лагербек і його орлине гніздо

03.06.2010 00:07 569 0
ЧС-2010: Лагербек і його орлине гніздо
Чемпіон продовжує огляд команд-учасниць мундіалю у ПАР. На черзі - Нігерія з групи "В".

Нігерія: назва та форма

Прізвисько національної команди Нігерії чимось перегукується з південно-східними сусідами з Камеруну. Тільки там символом головної команди країни був обраний цар звірів, а тут його аналог з пташиного світу - орел.

Форма "суперорлів" цілком виходить з національного прапору - основним варіантом є зелений набір із невеликими білими вставками. Гостьова форма - дзеркальна протилежність домашньої.

Нігерія: історія

"Суперорли" за правом є одними з лідерів африканського футболу. Команда перший офіційний матч зіграла у жовтні 1949 (після здобуття незалежності від Британії) - проти Сьєра Леоне - і перемогла.

Найбільших успіхів Нігерія добилася на полях США у 1994 році. У групі D на тому мундіалі волею жеребу грали три команди з групи "В" у ПАР: Аргентина, Греція та Нігерія. Шістнадцять років тому компанію цим збірним замість нинішньої Південної Кореї склала Болгарія. У підсумку три команди (Нігерія, Болгарія, Аргентина) змогли набрати по шість очок. "Суперорли" вийшли до 1/8 з першого місця, маючи на один м'яч кращу різницю забитих/пропущених, а Болгарія обійшла команду Марадони і Батістути завдяки очній перемозі.

У 1/8 підопічні голландця Клеменса Вестерхофа ледь не вибили майбутніх віце-чемпіонів з Італії. Врятував команду Арріго Саккі незрівняний Роберто Баджо, який забив на 88-ій та 100-ій хвилинах.

До речі, за пару місяців до чемпіонату світу "суперорли" тріумфували на Кубку Африканських націй, а за два роки в Атланті взяли "золото" Олімпійських Ігор.

Наступний чемпіонат світу у Франції "орли" розпочали також блискучо. У групі "впали" Іспанія та Болгарія, але наступний раунд був без бою відданий данцям. Мундіаль у Кореї та Японії "суперорли" також провалили - тільки одне очко у нульовій нічиї з Англією.

З останніх досягнень "орлів" - срібло Пекіну-2008. Цікаво, що за останні шість розіграшів Кубку африканських націй Нігерія тільки один раз не змогла пробитися на п'єдестал, завоювавши одне срібло та чотири бронзи.

Нігерія: кваліфікація-2010

Кваліфікацію на мундіаль у ПАР "суперорли" розпочали з другого раунду африканської зони, де взяли всі можливі очки. До речі, на цьому етапі команда двічі "всуху" обіграла господарів чемпіонату світу. Забезпечити собі участь у фінальній частині світового форуму "орли" змогли в останньому матчі наступного етапу, в Найробі обігравши Кенію 3:2 та посівши перше місце у групі третього раунду.

Ларс Лагербек взяв команду на 5 місяців. Фото АР
Нігерія: тренер

Увесь відбірковий цикл нігерійці провели під керівництвом місцевого фахівця Шаїбу Амоду, однак на сам чемпіонат світу в Нігерії вирішили запросити "варяга". Наскільки такий крок виправдає себе ми зможемо побачити вже за пару тижнів.

Солідна кар'єра шведського фахівця Ларса Едвіна Лагербека пов'язана з національною командою своєї країни. Прийшовши у 1990-х у молодіжні збірні країни, він у 1998-му став помічником Томмі Сьодерберга, а у 2004-му очолив головну команду.

Проте після провалу Швеції у відборі до ПАР, Лагербек під тиском преси змушений був піти з посади. 26 лютого швед уклав 5-місячний поновлюваний контракт з Федерацією футболу Нігерії.

Нігерія: воротарі

Вести мову про склад команди, яка зіграла лише пару товариських матчів під орудою нового тренера, важко.

Усі воротарі "орлів" представляють ізраїльський чемпіонат - такого точно немає в жодній іншій команді у ПАР. І Венсан Еньма зі столичного "Хапоеля", і Деле Айнугба з "Бней Йегуда", і Остін Еджиде з петахського "Хапоеля" - приблизно одного віку (26-27 років).

От тільки Венсан провів за першу команду країни суттєво більше матчів - 52 - і вочевидь саме йому буде довірене "місце у рамці". Та і лаври кращого гравця ізраїльського чемпіонату плюс інтерес з боку "Арсенала", "Вільярреала" і "Галатасарая" вигідно вирізняють голкіпера поміж колег.

Нігерія: захисники

Далі всі лінії "орлів" Лагербек зібрав з європейських чемпіонатів. Це сім представників англійської прем'єр-ліги, по два гравці Примери та Бундесліги, по троє - з Франції та Росії.

Першу скрипку у захисті Нігерії буде відігравати віце-капітан "Марселя" Тайе Тайво. Чіді Одіа з московського ЦСКА в останньому спарингу проти Колумбії лишився в запасі, хоча цілком може розраховувати на участь у ПАР.

Більше за інших має шансів з'явитися на полі любитель персональної опіки Дрогба Даніел Шитту з "Болтона". Інший представник англійського чемпіонату - Джозеф Йобо з "Евертона" - у клубі сів на лавку через сильну конкуренцію, так само як і 22-річний Елдерсон Ува Ечіжиле з французького "Ренна".

Це може стати шансом для "голландця" Айоделе Аделейе зі "Спарти" та "австрійця" Рабіу Афолабі із "Зальцбурга".

Нігерія: півзахисники

Звісно, увага київських вболівальників буде прикута до основного гравця команди Лагербека - півзахисника "Динамо" Айїли Юссуфа. Однак лідером півзахисту "орлів" безперечно є Джон Обі Мікел з "Челсі", а іншим найдосвідченішим гравцем - одноклубник Олександра Алієва Пітер Одемвінгі. Відмінний сезон в іспанській "Альмерії" провів Калу Уче, забивши рекордні для себе 9 голів.

Тренер має у своїй обоймі також Чінеду Огбуке Обасі з "Хоффенхайма", Джона Утаку з "Портсмута", Діксона Етуху з "Фулхема" та автора єдиного голу у ворота Колумбії Харуна Лукмана з "Монако". У такій компанії владикавказці навряд чи побачать свого "орендного" новачка Сані Кейту, права на якого належать "Марселю".

Нігерія: нападники

Нігерійським Шевченком і за статусом, і за досвідом є 33-річний Нванкво Кану - володар олімпійського "золота" Атланти-1996. І нехай за останні три сезони Кану не кожного матчу виходить на поле у футболці "Портсмута", він лідер команди і буде грати в ПАР стільки, скільки зможе.

Може "вистрілити" в Африці і нападник "Евертона" Якубу Айегбені, золотий сезон якого (2007-2008, 21 гол в усіх турнірах) позаду, але якому продовжують довіряти місце у клубі. Є ще у Ларса "німецький вовк" Обафемі Мартінс, гол якого 12 листопада 2009 на вісімдесят третій хвилині матчу проти Кенії вивів Нігерію у ПАР.

Греція: ставки

Багато заробити, поставивши на вихід Нігерії з групи "B", не вийде - букмекери не дуже вірять, що греки зможуть поборотися за другу путівку проти "орлів". Однак, знаючи, якими несподіваними бувають результати і Аргентини, і Нігерії, і Греції, так однозначно стверджувати не варто. А надто, що у компанію до них домішали південнокорейську темну конячку.

Коментарі ()