Головне

ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

19.05.2010 14:53 1170 0
ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю

Уругвай: назва і форма

Збірна Уругваю має кілька неофіційних назв. Найчастіше вживається прізвисько "La Celeste" ("блакитне небо"). Цікавою є назва "чарруа": так іменував себе індіанський народ, який жив на території сучасного Уругваю у 16 столітті.  Існує і ще одне нечасто вживане ім'я - "Los Urus". Походить воно не від народу, який мешкає на озері Тітікака, як дехто вважає. Спеціально для зацікавлених у зоології: уру - це маленька пташка родини куріпкових (Odontophorus capueira), яка за однією з версій і зумовила назву країни - Уругвай.

Форма збірної - блакитна футболка, чорні труси та чорні гетри. Комплект для гостьових матчів - повністю білого кольору.

Уругвай: історія

Невелика за розміром країна свого часу спричинила чималий переполох у футбольному світі. На рахунку "селестос" - два титули чемпіонів світу. Уругвайці виграли дебютний мундіаль у себе на батьківщині у 1930 році, а в 1950 у неймовірно напруженому матчі здолали бразильців і завоювали трофей вдруге. На тому матчі варто зупинитися детальніше: чемпіонат світу-1950 розігрувався за цікавою схемою, за якою чемпіон визначався не у фінальному матчі, а у фінальній групі. У вирішальній зустрічі Уругваю та Бразилії останніх влаштовувала і нічия. Але збірна Уругваю, програючи протягом матчу, відігралася, а на 79 хвилині форвард уругвайців Хіххія (не варто сперечатися щодо правил транслітерації, варіант Гіджа такий поширений) зробив рахунок 2:1.

Як сказав потім герой гри, тільки три людини змусили "Маракану" замовкнути - Іоанн Павло II, Френк Сінатра та він сам. Матч Уругвай - Бразилія (у нього навіть назва окрема є - Мараканасо) увійшов до книги рекордів Гіннеса як такий, що зібрав майже 200 тисяч глядачів. До речі, цей рекорд тримається досі.

На рахунку дворазових чемпіонів світу також два титули олімпійських чемпіонів, 14 перемог на Кубку Америки, а також титул переможців "мундіаліто" - золотого кубку серед чемпіонів світу у 1980 році.

Уругвай: кваліфікація-2010

Уругвай посів п'яте місце у відборі південноамериканської зони ФІФА і мав змагатися за путівку до ПАР з володарем четвертого місця у зоні КОНКАКАФ . Уругвай виграв стикові матчі з Коста-Рікою рахунком 0:1 та 1:1 і кваліфікувався на ЧС-2010.

Оскар Табарес. Фото AP 
Уругвай: тренер

Готує збірну до виступу в ПАР 63-річний Оскар Табарес. Він уже був на чолі "селестес" під час чемпіонату світу у 1990 році, де його команда у групі з Південною Кореєю, Бельгією та Іспанією посіла третє місце. Табарес тренував уругвайські, аргентинські та колумбійські команди. Протягом 11 матчів був тренером "Мілану". Зі значних досягнень - перемога у Кубку Лібертадорес разом з уругвайським "Пельяролем" та чемпіонство Аргентини з "Бока Хуніорс" у апертурі-1992.

Уругвай: голкіпер

На місце у воротах збірної Уругваю претендуватимуть двоє. Це досвідчений гравець колумбійського "Депортіво Калі" Хуан-Гіллермо Кастільо: 32-річний футболіст повернувся до футболу після серйозної травми у 2008 та зумів отримати виклик від Табареса на матчі з Бразилією та Венесуелою. А також воротар "Лаціо" Фернандо Муслера, який у день гри з ПАР відсвяткує свій 24-й день народження. Саме Муслера вважається основним голкіпером збірної.

Уругвай: захисники

У центрі захисту "селестес" розташувався капітан збірної і гравець "Фенербахче" Дієго Лугано. Лугано - улюбленець турецьких фанів, вирізняється достатньо агресивним характером і футбольним талантом. Допомагатимуть Лугано у цементуванні уругвайського захисту тезка Годін з "Вільярреалу" та Андрес Скотті з чилійського "Колло-Коло".

Уругвай: півзахисники

Існує думка, що уругвайці не можуть повторити свої успіхи 60-річної давнини якраз через відсутність сильної лінії півзахисту. Це твердження намагатимуться спростувати ключовий гравець "Наполі" опорний півзахисник Вальтер Гаргано, один із найдосвідченіших футболістів "селестес" Дієго Перес ("Монако") та Себастьян Егурен, гравець шведського АІКа. Виклик цього атакувального хава (також грає на позиції відтягнутого форварда) у збірну після п'яти років відсутності у стані "селестес" став одним із перших кроків тренера Табареса.

Уругвай: форварди

Атаку уругвайців можна охарактеризувати коротко та ємко - Дієго Форлан. Гравець мадридського "Атлетико", форвард, який привів "матрацників" до перемоги у Лізі Європи точно не загубиться серед зірок на чемпіонаті світу. У складі "селестес" гратиме також гравець року чемпіонату Нідерландів, це форвард "Аяксу" Луїс Суарес, який до того ж з 35 голами став найкращим бомбардиром турніру.

Уругвай: букмекери

Уругвай 18-й у списку претендентів на перемогу. "Блакитні" небагато програють мексиканцям у суперечці за вихід до наступного раунду змагань. Підсумовуючи огляд групи А, спрогнозуємо такий фінальний вигляд місць у групі: Франція, Уругвай, Мексика та ПАР.

Читайте також:

ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()