Головне

Василь Кулак: Розраховуємо на Наталію Давидову й Ольгу Коробку

08.08.2008 09:10 134 0

Головний  тренер Олімпійської збірної України з важкої атлетики Василь Кулак у Пекіні розраховує на медалі:

- На Олімпіаду-2008 наші дівчата здобули максимально можливі чотири ліцензії, а чоловіки - п'ять, тобто однієї недорахувалися. Чому українська жіноча атлетика попереду чоловічої?

- Ми дуже швидко зорієнтувалися в 1996 році, коли МОК прийняв рішення включити змагання жінок до програми Ігор. Набрали дівчат із інших видів спорту - легкої атлетики, акробатики тощо, які дуже успішно почали виступати на міжнародній арені. Я збирався завершити кар'єру тренера й поїхати жити до доньки в Італію. Але тодішній голова НОКу Валерій Борзов попросив мене почати займатися з жінками, заодно залишили мені й чоловіків. Так відтоді цей процес і триває (посміхається).

Стосовно браку ліцензії у чоловіків, то ми не змогли набрати необхідних очок у командний залік, оскільки в нас просто немає атлетів, які б у легких категоріях входили хоча б до 15 кращих на змаганнях.

- Тож наші жінки гарантують медаль?

- Розраховуємо на Наталію Давидову й Ольгу Коробку. За Коробку я дуже переживаю - не знаю, як складеться її подальша доля. Ногам дуже важко носити 165 кг власної ваги, а ще ж треба піднімати близько 300! Вона виконує всі вправи, навіть спринт бігає так, що не всі доженуть. Але дається їй це непросто - болять суглоби, м'язи, Оля плаче, хоча розуміє, що від Олімпіади нікуди подітися.

- У чоловіків на кого сподіваєтеся?

- Переважно на триразового чемпіона світу Разорьонова й призера світового форуму Удачина - вони перебувають у гарній формі. При вдалому збігу обставин кожен із них може замахнутися й на золоту медаль.

Шимечко, Торохтій та Іванов лише вийшли з юніорського віку, але форсувати підготовку до Пекіна-2008 сенсу не було - могли нашкодити здоров'ю спортсменів. Зате на Іграх-2012 вони, думаю, будуть серед лідерів планети. Щоправда, я вже прийняв рішення, що після ниніш­ньої Олімпіади залишаю чоловічу збірну. Стосовно праці з жіночою командою ще не визначився.

- Китайська спека може позначитися на виступах українців?

- Згадується прорахунок Афін-2004, коли ми протримали Коробку в Греції дев'ять днів. Треба було, здавши допінг-тест за вісім днів до початку Ігор, вести її у Київ і повертатися до Греції безпосередньо на змагання. А так вона дуже фізично втомилася від тієї спеки, перевдягаючись по кілька разів на день. Медалі не здобула, хоча перед Олімпіадою вдома піднімала більше, ніж сума, з якою виграла олімпійська чемпіонка. Сподіваюся, нині уникнемо подібних помилок.

"Україна молода"

Коментарі ()