Головне

Головний тренер олімпійської збірної живе на 36 гривень на добу

08.08.2008 08:59 117 0

Василь Кулак - легендарна постать в українській важкій атлетиці. Всі наші спортсмени часів незалежності пройшли через його руки. Фахівець летить на Олімпійські ігри як головний тренер уже вчетверте. За роки на чолі збірної олімпійська база в Кончі-Заспі стала для Кулака другою домівкою. Тренер показавши помідори й перець, які вирощує поблизу тренувального залу, невеличкий столик біля паркану, де його підопічні збираються на шашлики, поділився очікуваннями від Олімпіади та розказав про забезпечення наших олімпійців.

Про Олімпіаду

"У жодному разі не можна порівнювати склад нашої збірної на Олімпіаді, це не серйозно. У 1992 році в Україні було по п'ять-шість кандидатів на місце в кожній категорії - конкуренція шалена. У грудні 1993-го ми першими з усіх видів спорту виграли командний залік чемпіонату світу, а ще за рік - чемпіонату Європи.

Зараз у молоді інше ставлення до спорту, тому сформувати конкурентоспроможну збірну важко. Є категорії, де в Україні виступає всього один спортсмен або навіть немає нікого. Пов'язано це з тим, що зменшилася кількість дитячих спортивних шкіл".

Про забезпечення:

"У міністерстві існує дивне положення, згідно з яким фахівець, аби отримувати повноцінну зарплату (що, до речі, не перевищує 1000 грн.), має тренувати чотири групи по 18 чоловік. Це ж абсурд! Тренер має кожному приділити увагу, а скільки часу він присвятить атлету, якщо має розриватися на 72 особи?

При цьому, наприклад, у Донецькій області за фахом "важка атлетика" працює сто тренерів. Щоправда, кого вони готують - я не знаю. На чемпіонат України всього збирається сто спортсменів, та й ті нерідко приїздять із наставниками за свій рахунок.

Удачин і Коробка отримують допомогу від клубу "ІСД", Разорьонов і Давидова - стипендії як призери престижних змагань. Решта ж тримаються на коштах від держави і спортивних товариств - а це надзвичайно мало, далеко на них не заїдеш.

Я хоч і головний тренер, але змушений займатися багатьма організаційними питаннями, доводиться навіть купувати воду й пральний порошок, причому не за державні кошти. А на харчування тренери отримують від міністерства 36 гривень на добу".

За матеріалами "України молодої"

Коментарі ()