Головне

Віце-президент "Сокола": Рівень чемпіонату Білорусі достатньо високий

21.01.2009 15:32 178 0
Віце-президент "Сокола": Рівень чемпіонату Білорусі достатньо високий

У минулу п'ятницю відбулася нарад керівників клубів вищої ліги. Головним питанням порядку денного було подолання наслідків фінансової кризи, у якій опинилися чи можуть опинитися клуби. Ще 19 грудня я відправив президенту ФХР Владиславу Третьяку листа з проханням переглянути статтю 153 регламенту , щоб з другого кола перебували на рівних з іншими клубами. Листа відправили трьома способами: факсом, електронною поштою та кур'єрською службою DHL. Однак, відповіді ми так і не отримали.

Тому на згаданому засіданні я зачитав цього листа: адже ситуація не змінилася, додати до викладеним фактам було нічого. У відповідь прозвучала репліка: якщо хтось хоче бути з рештою на рівних, нехай виступає у своєму чемпіонаті. Нам також нагадали, що ми самі підписували регламент, погоджуючись оплачувати гостям проїзд, проживання та харчування. Було зауважено, що бюджети більшості клубів вищої ліги вже зверстані, і якщо їх переглядати на користь "Сокола", то їм буде ще важче, ніж зараз.

Коли я спитав, чи можливо при обговоренні регламенту у наступному сезоні повернутися до цієї теми, мені сказали, що питання буде опрацьовуватися. В принципі, було помітно, що колеги усвідомлюють правильність нашої позиції, але відмовлятися від звички їздити до нас за наш рахунок не налаштовані. Я пропонував внести корективи - наприклад, забезпечувати команду гостів харчуванням не чотири дні, а хоча би два - у дні ігор. Повірте, навантаження на наш клуб від цього буде меншим.

Звичайно, варто враховувати й іншу обставину. Керівники клубів вищої ліги натякнули, що, забезпечивши нам рівні права з росіянами, нас зобов'яжуть дотримуватися так званого ліміту на вікових хокеїстів. У нас такої можливості, на жаль, немає, адже у команді усі хокеїсти - старше 25 років.

Виходить, у "Сокола" немає іншого варіанту, крім чемпіонату Білорусі?

Рішення буде прийматися після консультацій з керівництвом ФХР. Після нещодавньої розмови із ним я зрозумів, що російські колеги налаштовані на конструктивне розв'язання проблеми. Якщо ж розглядати пріоритети, то з точки зору фінансової складової, підбору гравців, а також організаційної структури КХЛ є дещо віддаленою перспективою.

Що стосується білоруського чемпіонату, то його рівень достатньо високий, гравці отримують непогану практику. До того ж, у ньому беруть участь латвійські команди, що, безсумнівно, йде на користь взаємному розвитку. А з російськими клубами ми можемо зустрічатися у тій же лізі чемпіонів та інших континентальних змаганнях.

Припустимо, "Сокіл" обирає чемпіонат Білорусі. Не боїтеся, що в цьому випадку деякі гравці не захочуть більше виступати за клуб?

Відповім так: за останні п'ять місяців зацікавленість виявлялася лише до двох гравців, які згодом виїхали в оренду, - Благого і Бобкіна.

Колектив Олександра Сеуканда знову гратиме у Білорусі? Фото ХК "Сокіл" 
Нещодавно в Інтернеті з'явилися чутки про те, що "Сокіл" не дограє чемпіонат у броварському "Терміналі", а переїде в інше місто. Зокрема називалися зовсім неймовірні варіанти - Донецьк і білоруський Гомель...

Ось якби це з'явилося на офіційному сайті клубу, я міг би це коментувати.

Чому тоді "Соколу" не грати у столичному Палаці спорту?

Я вдячний директорові цього залу за те, що нам запропонували максимальні знижки на оренду. Але було одне маленьке "але". Ми могли зіграти там лише січневі матчі, а також два поєдинки у лютому. Найприкріше, що за будь-яких обставин не змогли б провести найцікавіший матч з "Дмітровим" у Палаці спорту. З керівництвом цієї арени у нас взаємна повага і розуміння, але, на жаль точок зіткнення ми не знайшли.

Яким складом "Сокіл" виступатиме у плей-офф, а також у чотирьох матчах регулярної першості, які накладаються на відповідальні матчі збірної України?

Проти "Бєлгорода" і "Рязані" на лід вийде склад, до якого увійдуть дозаявлені хокеїсти з другої команди. Зараз тренерський штаб формує список кандидатів. Керувати "Соколом" в цей час буде Анатолій Степанищев. Сподіваюся, що у цих матчах ми візьмемо максимум очок.

А у плей-офф?

В 1/8 фіналу гратимемо основним складом. Що стосується подальших етапів, то я б спочатку хотів, щоб команда пройшла першу стадію. Тоді і побачимо. Основне завдання залишається колишнім - вдало провести олімпійський відбір і чемпіонат світу.

Олександр Сеуканд недавно припустив, що у плей-офф "Сокіл" може знову зіткнутися з проблемою виїзного суддівства...

Не думаю, що це проблема. Наведу приклад. Команда відправилася до Подольська на матчі з "Крильями Совєтов". Повірте, ми програли самі. Сказати, що судді стали причиною, яка перешкодила команді привезти 6 очок, не можна.

І на завершення: чи існують глобальні складнощі з фінансуванням команди?

"Сокіл" без проблем дограє до кінця чемпіонату...

Артем Ананьєвський, "СЭ в Украине"

Коментарі ()