Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Маккабі Тель-Авів

28.09.2015 21:25 733 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Маккабі Тель-Авів

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник київського Динамо у 2-му турі групового етапу Ліги чемпіонів - Маккабі Тель-Авів.

Маккабі: історія та назва

Маккабі Тель-Авів - найстаріший футбольний клуб Ізраїлю. Предок сучасного клубу з'яився ще за сорок років до появи ізраїльської держави. У 1906 році у Палестині було створено фізкультурне товариство Рішон Ле-Ціона Яффо, з якого фактично і починається історія футбольного клубу.

У 1928 році було створено футбольну асоціацію Палестини, після чого вона була прийнята до складу ФІФА. Після цього почав проводитися внутрішній чемпіонат країни, у якому активну участь брав Маккабі. Перше золото команда виграла у 1936 році. Після того, як Ізраїль було проголошено незалежною державою у 1948 році, почався новий етап розвитку і місцевого футболу, і команди Маккабі. У 50-х роках "жовті" стали справжнім грандом, завоювавши п'ять чемпіонських титулів і чотири кубки.

При цьому, вже у 80-х роках у команди почався певний занепад, який пояснюється відсутністю конкуренції. І лише у 90-х команда знову почала виходити на найвищий рівень завдяки талановитому тренеру Аврааму Гранту, який повернув команді чемпіонський титул і став першопрохідником разом з Маккабі у єврокубках.

Маккабі: форма та стадіон

Домашній комплект форми ізраїльського клубу жовтого кольору з широкою синьою смугою на футболці. Гетри і шорти футболістів також з додаванням синього кольору. Що стосується виїзного комплекту, то він виконаний у білому кольорі з додаванням синіх смуг на плечах  і шортах.

Стадіон, на якому проводить свої поєдинки команда називається Блумфілд. Арена вміщує всього близько 15 тисяч глядачів, тому поєдинки у Лізі Чемпіонів команда проводить на арені Саммі Офер у Хайфі, на якій грають місцеві Маккабі, Хапоель, а також національна збірна Ізраїлю. Розміри поля цього стадіону - 105×68 метрів, а прийняти вона може 30 874 вболівальників.

Маккабі: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Маккабі - найтитулованіший клуб Ізраїлю, який 23 рази ставав чемпіоном країни, 22 рази володарем кубка Ізраїлю, двічі володарем кубка Азії та тричі володарем кубка Тото.

У своїй історії клуб з Тель-Авіва пробився до Ліги Чемпіонів вдруге. Перший раз стався у сезоні-2004/05, коли Маккабі потрапив до однієї групи з Баварією, Ювентусом та Аяксом, і через 11 років команда знову змогла пробитися в груповий етап, пройшовши в кваліфікації Хіберніанс, Вікторію та Базель.

Також команда грала у Лізі Європи, провівши всього 50 матчів у цьому турнірі, проте груповий етап команді не вдавалося подолати. Також є чотири гри у Кубку кубків.

Маккабі: взаємовідносини з українськими командами

У 2011 році в груповому етапі Ліги Європи ізраїльський клуб двічі зустрічався з київським Динамо. Перша гра, яка відбулася на Блумфілді, завершилася з нічийним результатом 1:1. Кияни відкрили рахунок завдяки Ідейє вже на 9-й хвилині, проте пропустили під завісу матчу від Дор Міха.

Матч-відповідь відбувся на стадіоні Динамо імені Лобановського, і завершився також нічиєю, проте цього разу результативною. Ізраїльтяни були близькі до перемоги через два вилучення у складі суперника, проте в кінцівці гри рахунок зрівняв Олег Гусєв.

Маккабі: тренер

Головний тренер суперника Динамо - сербський тренер Славіша Йоканович. Будучи футболістом, Йоканович встиг пограти в таких командах як Войводина, Партизан, Тенеріфе, Депортиво та Челсі.

У 2007 році Йоканович розпочав свою тренерську кар'єру, і першим клубом, з яким він працював у якості головного тренера став Партизан. Також до Маккабі фахівець встиг попрацювати з Муангтонг Юнайтед, Левськи, Еркулесом та англійським Вотфордом. До ізраїльського клубу Йоканович приєднався 14 червня 2015 року.

Серед досягнень наставника - два чемпіонські титули та два кубки у Партизані, чемпіонство у Таїланді з Муангтонг Юнайтед. З особистих нагород - тренер року у Сербії у сезоні-2008.

Маккабі: лідери клубу

Місце у воротах команди займає молодий голкіпер Предраг Райкович, який поки що виступає не дуже стабільно, пропускаючи чимало м'ячів. На правому фланзі оборони грає одна з надій ізраїльського футболу - Елі Даса. Також в обороні варто відзначити досвідчених Бен-Хаїма, який пограв у Челсі, та Карлоса Гарсію, що свого часу пограв у Альмерії та Бетісі.

У центрі поля у Йокановича виступає ще одна надія місцевого футболу - Дор Перец, а також вікові, але досвідчені Галем Альберман і Нікола Мітрович. На вістрі ж атаки Маккабі дуже небезпечні Еран Захаві, який у цьому сезоні ЛЧ включно з кваліфікацією є найкращим бомбардиром, і Талем Бен-Хаїм. Не варто також забувати і про Гілі Вермута та Дор Міха.

Маккабі - Динамо: прогнози букмекерів

Більшість відомих букмекерських контор фаворитом цієї гри вважає Динамо. На перемогу команди Реброва ставки приймаються з коефіцієнтом 1.95, в той час, як на Маккабі можна поставити з коефіцієнтом 4.20. Нічия у цій грі оцінюється у 3.25.

Додамо, що букмекери не дуже вірять у вихід Динамо та Маккабі у плей-офф, віддаючи команді Реброва третє місце в групі, а ізраїльтанам - останню сходинку.

Маккабі - Динамо: прогноз від Чемпіона

Динамо потрібно набирати очки, тому команда Реброва спробує взяти їх у грі з Маккабі. Проте, ця команда не така проста, як здається на перший погляд. Однак, український клуб все ж зможе перемогти. Наш прогноз - 1:2.

Коментарі ()