Головне

Вражаючий Дніпро, шокуючий Крим, завбачливе Динамо. Акценти 22-го туру УПЛ

25.03.2014 11:00 816 0
Вражаючий Дніпро, шокуючий Крим, завбачливе Динамо. Акценти 22-го туру УПЛ

У черговому турі української Прем’єр-ліги сталося вдосталь цікавого.

Подія туру
Перемога Дніпра над Шахтарем на "Донбас-Арені". У чемпіонаті УПЛ до межі загострилася боротьба за перше місце – першу та третю сходинку тепер розділяють усього три пункти. З урахуванням однієї гри в запасі, яка є у Дніпра, та двох – у Металіста, потенційно показник може скоротитися до двох балів з безпосереднім залученням до гонки харківської команди! Вже у наступному турі "велика четвірка" влаштовує побачення та запрошує подивитися за "шлюбними іграми" усіх охочих – вихідні в Україні будуть гарячими саме через палкий футбол!

Скандал туру
Перенесення матчу Севастополь - Металіст на невизначений термін. Фактична відміна гри в окупованому Криму відкриває неприємну, нікому не потрібну і болючу скриню Пандори: вперше на офіційному рівні, гласно і негласно, визнано неможливість проведення ігор на півострові. Жорстка і небувало активна позиція глави ММС Дмитра Булатова вказує на те, що грати у професійний футбол, принаймні до кінця цієї першості, у Криму ніхто не буде. Така, треба погодитися – логічна й виважена, точка зору владних органів, у сьогоднішній драматичній, у тому числі, в українському футболі, ситуації, робить подальшу участь кримських команд в першості УПЛ 13\14 вельми проблематичною – кримчани вже заявили про категоричне небажання грати на нейтральних полях.

Матч туру
Шахтар - Дніпро 0:2. У другу перемогу Дніпропетровська над чемпіоном у поточному чемпіонаті вірилося. Однак, коли такий результат став реальністю, назвати його очікуваним язик не повертається. Уся масштабність перемоги "дніпрян" відчувається у статистичному вимірі – тільки уявіть собі, у рамках регулярного чемпіонату "два з двох" з Шахтарем востаннє вдавалося зробити… неперевершеному київському "Динамо" кінця 90-х! Відзначимо також важливість тренерського успіху: за майже чотири роки роботи в Україні іспанець Рамос обіграв румуна Луческу лише вдруге. Чим не привід говорити про прогрес наставника ДД на кар’єрному терені?..

Травми туру
Євген Хачеріді та Ярослав Ракицький дістали пошкодження різного ступеня важкості. Основна пара центральних захисників збірної України не допоможе відповідно Динамо та Шахтарю протягом досить тривалого періоду. Пошкодження Євгена, як виявилося пізніше, сталося вже під час матчу з симферопольською Таврією - лікарі діагностували проблему з підколінним м’язом та визначили період відсутності Хачериді у великому футболі як три тижні. Ярослав травмувався у грі останнього туру і пропустить близько тижня – у гравця розтягнення м’язу стегна. Майбутня відсутність футболістів не може не вплинути на гру їх команд – обом нема рівноцінної заміни, "оффлайн" обох загострює проблему ліміту легіонерів.

Ривок туру
Донецький Металург суттєво покращив свої шанси на участь у Лізі Європи. Впевнена перемога над луганською Зорею робить донеччан наразі головним претендентом на шосту сходинку. Вікторією над Луганськом МД дещо нівелював не вигідний у порівнянні з тими ж луганчанами календар – на користь Зорі говорить менша, у порівнянні з підопічними Ташуєва, кількість матчів з поки чотирма лідерами. Гандикап у два очки на такій спринтерській дистанції – справді велика перевага.

Дебют туру
У складі Чорноморця в УПЛ дебютував гравець дублюючого складу, півзахисник Олег Данченко. Перший матч вихованця клубу за "моряків" не є вражаючою, з точки зору обивателя, подією – на щастя, молоді українські гравці в УПЛ ще не перевелися. Символізм дебюту Данченка в іншому – представник нового покоління є уособленням того паростка, який має прорости новою командою для майбутніх одеських звершень. Інший представник нової одеської генерації – захисник Мартиненко – був включений у заявку команди на матч.

Команда туру
Дніпропетровський Дніпро нарешті не провалив свою чергову весну. Успіх у матчі з Шахтарем - лише наслідок продуманої на зимових зборах відмінної підготовки клубу. Перша сходинка – вдале за продемонстрованою грою, та не за кінцевим результатом, протистояння з лондонським Тоттенхемом, яке продемонструвало вихід команди на новий рівень, в першу чергу, психологічної готовності (Зозулю не рахуємо). Цей Дніпро здатен додавати по ходу матчу та має запас міцності – якості, необхідні для команди-чемпіона.

Гравець туру
Олег Гусєв дав майстер-клас на тему "як треба виходити на заміну". Двоє забитих м’ячів та гольова передача – такий доробок вихованця сумського футболу за неповних 20 хвилин на полі є достойним прикладом для наслідування будь-якому "джокеру". Олег, незважаючи на високу конкуренцію у складі та не такі часті виходи у стартовому складі, залишається лідером клубу та невід’ємною складовою частиною національної збірної. Київське Динамо, до всього, нарешті позбавило своїх шанувальників нервових останніх хвилин.

Гол туру
Лейте Насіменто, а по-простому – Матеус, забив поки найважливіший гол у своїй кар’єрі. Друге взяття воріт донецького Шахтаря є настільки гарним, наскільки й важливим – комбінація за участю представників трьох країн, а саме Стрінича, Зозулі та нашого героя є відмінним прикладом злагодженої командної гри нині як ніколи монолітного Дніпра.

Коментарі ()