Головне

Вибори 2010: Калитвинцев, Грозний чи Блохін?

31.01.2010 19:32 574 0
Вибори 2010: Калитвинцев, Грозний чи Блохін?

За день до виборів нового головного тренера національної збірної України, що відбудуться у понеділок, 1 лютого, на засіданні Виконкому Федерації футболу України, список претендентів зменшився наполовину.

Цього тижня власник харківського "Металіста" Олександр Ярославський заявив, що не відпустить у збірну України Мирона Маркевича.

Наступним з боротьби вибув наставник "Шахтаря" Мірча Луческу, який через закордонні ЗМІ повідомив, що не збирається бути присутнім на Виконкомі ФФУ, тому що не має бажання тренувати синьо-жовтих.

Можливо, сам Луческу і не проти був очолити українців, але тут його інтереси розходяться з власником "Шахтаря" Рінатом Ахметовим, для якого протистояння із Григорієм Суркісом за футбольну владу у 2010 році набуло ще більших рис війни і бойові дії ще попереду.

Ще одним з основних претендентів на цю посаду вважався наставник української "молодіжки" Павло Яковенко, який уже у неділю заявив, що попрохав Суркіса-старшого не розглядати його кандидатуру.

У результаті "відсіву", боротьбу за крісло керманича національної збірної поведуть Юрій Калитвинцев, В`ячеслав Грозний та Олег Блохін.

Фігурувала ще кандидатура Семена Альтмана, але це скоріше чутки, ніж реальність вибору Григорія Суркіса.

Весь минулий тиждень в мовчанку із ЗМІ грав Олег Блохін, який вже буде вислуханий босами українcького футболу у понеділок.

У Блохіна перед іншими кандидатурами є одна перевага - зі збірною у 2006 році він на ЧС у Німеччині досяг чвертьфіналу. Але це було 4 роки тому, а за цей час Блохін нічого так і не досяг як тренер, проваливши відбір до ЧЄ-2008 року та поскандаливши у ФК Москва, був також звільнений.

Ще один претендент, який "сплив" в останні дні - В`ячеслав Грозний. Скандальний тренер, який також минулого тижня призначається головним тренером київського "Арсеналу", а пізніше вже сам Грозний заявляє, що буде обирати між "Арсеналом" (?), "Олімпіакосом" і збірною України...

Взагалі потрапляння Грозного до цього списку, скоріше для масовки серед претендентів. Надто вже скандальною була робота Грозного у "Спартаку", в "Арсеналі" за часів мера Києва Омельченка та в тому ж "Дніпрі" в 90-их, коли він був дискваліфікований за вживання допінгу футболістом Нагорняком. Тоді головним Шерлоком Хомсом розслідування по цій справі був саме Григорій Суркіс, який в той час очолював ПФЛ України і добився дискваліфікації Грозного.

Через кілька років Суркіс і Грозний розписали мирову і тренера реабілітували, але навряд чи Суркіс захоче, щоб йому згадували старі гріхи Грозного у підготовці команди до домашнього Євро-2012.

Одним з найреальніших кандидатів на посаду наставника синьо-жовтих називають Юрія Калитвинцева, який зі збірною (U-19) у минулому році виграв Євро-2009. Калитвинцев в останніх інтерв`ю наголошує, що готовий працювати з головною командою і знає як це робити.

Хоча, зважаючи на те, що Григорій Суркіс перед новим тренером вже поставив завдання на Євро-2012 - виграти турнір, то тут навіть одіозний Блохін промовчить та й Капелло чи Хіддінк не дадуть гарантії виконання завдання.

Тим не менш, останнє слово за Григорієм Суркісом, який цього разу навряд чи захоче робити з виборів тренера "клоунаду", як це було при призначенні того ж Блохіна, коли до Києва привозили навіть Мирослава Блажевіча, а вибрали того, кого ще раніше обрав очільник ФФУ.

Коментарі ()