Головне

Скільки медалей українці завоювали на Євро

Чемпіонат Європи-2021 з бадмінтону вперше в історії пройде в столиці Україні
07.04.2021 13:34 3890 0
Скільки медалей українці завоювали на Євро

Джерело - Чемпiон.

З 27 квітня до 2 травня у Палаці спорту в Києві вперше в історії нашої країни відбудеться чемпіонат Європи з бадмінтону. Турнір в Україні стане вирішальним етапом у відборі на Олімпіаду в Токіо. В столицю України приїдуть близько 250 найкращих європейських гравців з 31 країни. Це вже буде 28-й континентальний турнір, історія якого розпочалася в 1968 році. 

Лідерами континентального бадмінтону є Данія, Англія, Швеція та Німеччина. В активі данців 225 медалей (77 золотих, 67 срібних, 81 бронзова), які вони виграли на цьому турнірі. У англійців 141 нагорода (45 золотих, 37 срібних, 59 бронзових) і друге місце в рейтингу. У шведів 79 медалей (12 золотих, 19 срібних, 48 бронзових) і третя сходинка. На четвертому місті Німеччина, у якої 44 медалі (7 золотих, 9 срібних та 28 бронзових). На п’ятому - Нідерланди з 40 медалями (3 золоті, 8 срібних, 29 бронзових).     

В українців поки немає медалей на Євро. Хоча це... дивлячись як рахувати. На чемпіонаті Євро-1980 в Гронінгені пара з Дніпропетровська у складі Алли Продан та Надії Літвінчевої завоювали бронзові нагороди. І це були перші медалі для збірної СРСР.  

Читайте також: Алла Продан: Наш виступ на чемпіонаті Європи був справжньою сенсацією

На Євро-1994 у Хертонгенбосі (Нідерланди) срібну нагороду у парному розряді завоював вихованець дніпропетровського бадмінтону Микола Зуєв, який, щоправда, тоді вже виступав за збірну Росії. 

Більш вагомими здобутки українців були на чемпіонатах Європи серед юніорів (U-19), які почали проводитися з 1969 року. В 1991 році в Будапешті Владислав Дружченко з Дніпропетровська став третім в одиночці і другим в парі зі своїм земляком Валерієм Стрельцовим, Валерій до цього додав ще срібну медаль у міксті, де виступав в парі з Світланою Алфьорової. На той час хлопці виступали за юнацьку збірну СРСР.  Цікаво, що чоловічу збірну Радянського Союзу на цьому турнірі склав квартет з Дніпропетровська у складі Дружченка, Стрельцова, Констянтина Татранова та Михайло Мізіна, а збірна перемогла в командному чемпіонаті Європи.  

У 2003 році у данському Есбьоргі Лариса Грига з Дніпропетровська стала чемпіонкою в одиночній категорії. 

Читайте також: Як чемпіонка Європи з України відкрила бізнес в Швеції

В 2017 році у Франції Марина Ільїнська з Харкова завоювала срібну медаль. В 2018 році в Талліні харківська пара Анастасія Прозорова - Валерія Рудакова взяли бронзові нагороди. В 2020 році ще одна пара з Харкова Поліна Бугрова - Марія Столяренко повторили цей результат.

Читайте також: Олексій Дніпров: Хочемо провести найкращий чемпіонат за всю історію бадмінтону

Додамо, що в  2011 році збірна України завоювала бронзові нагороди в командному чемпіонаті Європи серед юніорів, який проводиться з 1975 року. 

Максим Розенко, Чемпіон

Коментарі ()