Головне

ЧС-2010: Круті чилійські перці

09.06.2010 09:54 492 0
ЧС-2010: Круті чилійські перці

Чилі: назва та форма

Збірна Чилі відома під назвою La Roja ("червоні") з початку 1980-х. Червоного кольору футболка з домашньої форми команди, саме червоного найбільше на прапорі Чилі, а ще червоний - колір гострого перцю, який більше відомий під назвою перець чилі.

Тож домашній комплект форми - це червона футболка, сині труси та білі гетри, а виїзна амуніція - білі футбола і труси та сині гетри.

Чилі: історія

Чилі була однією з 13 країн, які грали на найпершому чемпіонаті світу в 1930 році. Успіху La Roja досягли на третьому своєму мундіалі. Чемпіонат світу 1962 року відбувся в Чилі, незважаючи на найсильніший землетрус у історії силою 9,5 балів, який мав місце за два роки до футбольного змагання. На домашньому чемпіонаті чилійці зайняли третє місце. Кажуть, що перед грою зі Швейцарією чилійці їли швейцарський сир, перед матчем з Італією - спагетті, а перед чвертьфінальною зустріччю зі збірною Радянського Союзу - пили "водку". Перед півфінальним матчем з бразильцями La Roja пили каву, але програли з рахунком 4:2.

Чемпіонати світу 1990 та 1992 року чилійці пропустили через дискваліфікацію. Під час матчу кваліфікаційного етапу з Бразилією голкіпер "червоних" Роберто Рохас умисне завдав собі пошкодження, що гарно було видно на повторі. Країну відсторонили від участі у двох мундіалях, а Рохас отримав пожиттєву дискваліфікацію, яка, однак, була знята у 2001 році.

На Олімпіаді в Сіднеї чилійці стали бронзовими призерами, а легендарний чилійський форвард Іван Саморано - кращим бомбардиром турніру.

Чилі: кваліфікація

У своїй південноамериканській зоні Чилі зайняла друге місце, поступившись тільки Бразилії та здобувши перевагу над Парагваєм завдяки різниці забитих та пропущених голів. Друге місце подарувало "червоним" прямий квиток до Африки.

Чилі: тренер

Марсело Б'єлса свого часу порушив сімейну традицію і присвятив життя футболу, а не політиці та праву. Але кар'єру футболіста він закінчив уже в 25 років і почав шукати слави на тренерському містку. Протягом трьох років Б'єлса очолював аргентинський "Ньюеллс Олд Бойс". Тоді команду почали називати "прокаженими", а самого Марсело - El Loco ("скажений"). У грудні 2009 року стадіон команди отримав і'я на честь "скаженого", ат улюбленого тренера уболівальників. Протягом шести років Б'єлса керував збірною Аргентини, а з 2007  він - на чолі збірної Чилі.

Чилі: голкіпер

На воротах чилійців - капітан команди Клаудіо Браво. Браво грає у другому іспанському дивізіоні у складі "Реал Сос'єдаду", а у складі збірної він з' явився 21-річним хлопцем і провів з 2004 року уже 43 гри. Другий голкіпер команди - Мігель Пінто з чилійського "Універсидад де Чилі". У партнера Клаудіо та Мігеля шансів зіграти в Африці немає - 27-річний Луїс Мартін їде в ПАР у якості туриста.

Чилі: захисники

Правого захисники у команді Б'єлси найчастіше грає Гарі Медель. Пабло Контрерас з ПАОКа також може грат на цій позиції або ж у центрі. Регулярно у складі команди з'являється захисник "Універсидад Католіка" Вальдо Понсе, а допомагати партнерам по амплуа швидше за все буде Гонсало Хара з "Вест Бромвіча".

Чилі: півзахисники

Карлос Кармона - у центрі, Марко Естрада - зліва, Матіс Фернандеш - ближче до атаки. На цих позиціях розташовані гравці основного складу "червоних". У цій лінії (хоча часто грає і в нападі) можна вболівати і за Марка Гонсалеса - одного з небагатьох футболістів, які представляють клуби пострадянського простору. Гонсалес - гравець ЦСКА, тож вболівальники армійців точно пильно слідкуватимenm за чилійцями.

Чилі: форварди

Умберто Суасо, головна чилійська зірка, змусила похвилюватися шанувальників "червоних", отримавши пошкодження напередодні мундіалю і продовживши список безглуздо травмованих футболістів. Але найкращий бомбардир світу-2007 вже розпочав тренування. У нападі грає молода надія чилійців та світу - 21-річний Алексіс Санчес, який входить до списку 50 найбільш вражаючих футболістів у світі.

Чилі: букмекери

У групі з яскраво вираженими аутсайдером та лідером чилійці змагатимуться за другу путівку в плей-офф зі Швейцарією. Шансів на перемогу в турнірі у них небагато - 1:90, а ось на вихід із групи поставити варто.

Коментарі ()