Головне

ЧС-2010: "Неприборкані Леви" їдуть підкорювати Південну Африку

01.06.2010 15:00 965 0
ЧС-2010: "Неприборкані Леви" їдуть підкорювати Південну Африку

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. На черзі група "E". Почнемо ми з Камеруна.

Камерун: назва та форма

Майже у всіх африканських збірних символами є різні тварини. Не виключенням є і футбольна команда Камеруна, яку називають "Les Lions Indomptables" - "Неприборкані Леви".

Ігрова форма складається з кольорів національного прапора. Основною є: зелені футболки, червоні труси та жовті гетри. Резервним варіантом вважається: футболки - жовті, труси - зелені, гетри - червоні.

Камерун: історія

Французький Камерун здобув незалежність у 1960 році. Саме того року і датується їх перша офіційна гра. 13 квітня на Мадагаскарі "леви" розгромили Французьке Сомалі (теперішня назва - Джибуті) з рахунком 9:2. Це є і найбільшою перемогою африканців за всю історію.

Перший справжній футбольний успіх прийшов у Камерун 1984 року, коли вони тріумфували на Кубку Африканських Націй. Потім був Афро-Азійський кубок Націй 1985 року. Знову стати найсильнішими на чорному континенті камерунцям вдавалося у 1988-ому, 2000-ому та 2002-ому. На їньому рахунку також срібло Кубка Конфедерацій 2003 року.

Історія участі у чемпіонатах світу міцно прив'язала "левів" до України. На поля Італії 1990 року африканці вийшли на чолі з радянським наставником Валерієм Непомнящим, а у групі "левам" у суперники дісталася збірна СРСР на чолі з Валерієм Лобановським на дев'ятьма київськими динамівцями (плюс тоді вже гравець "Старої Синьйори" Олександр Заваров). Команда Непомнящого розпочала із сенсаційної перемоги над Аргентиною Дієго Марадони (1:0), потім зуміла обіграти румунів (2:1). Тому матч проти команди Лобановського нічого не вирішував, і "леви" дали підсиленому  варіанту київського "Динамо" здобути "перемогу престижу", а Протасову із Заваровим записати по голу на "мундіалі".

В 1/8 фіналу "леви" обіграли Колумбію у додатковий час, а в чвертьфіналі в додатковий час поступилися англійцям.

В інших чотирьох випадках подолати груповий етап "неприборкані" не могли.

Камерун: кваліфікація-2010

Розпочали боротьбу за вихід на ЧС-2010 "леви" з другого раунду африканського відбору. Тут вони впевнено посіли перше місце, забивши суперникам у шести іграх 14 м'ячів. Вистояти проти камерунців лише одного разу вдалося Танзанії.

Вирішальний етап кваліфікації Камерун розпочав з поразки від Того та нічиєї з Марокко. Проте у наступних поєдинках вони взяли 12 очок із 12-ти можливих і забезпечили собі участь у фінальній частині.

Камерун: тренер

Поль Ле Гуен прийняв команду після звільнення німецького фахівця Отто Пфістера під час другого раунду кваліфікації. У Федерації футболу країни після невдалого старту вирішили змінити наставника. Ле Гуен не підвів і здобув чотири перемоги поспіль. До речі, після приходу до керма команди француз змінив капітана, яким став Самюель Ето'О.

Камерун невиразно виступив на цьогорічному Кубку Африканських Націй, за що на французького тренера у колишній колонії виплеснулося чимало критики. Втім, за словами самого Поля, КАН для "левів" став лише етапом підготовки до ЧС-2010.

На рахунку Ле Гуена три поспіль виграних чемпіонств на чолі французького "Ліона". Також є у тренерській історії Поля і кубки та суперкубки Франції.

До речі, українці мають пам'ятати Ле Гуена по роботі з "Парі-Сен Жерменом". Київське "Динамо" минулого року впевнено пройшло французів у Кубку УЄФА за підсумками двох матчів.

Камерун: голкіпер

 Так уболівають у Камеруні. Фото Reuters

У воротах Камеруна у матчах ЧС стоятиме Ідрісс Камені. Основний воротар барселонського "Еспаньола" провів непоганий сезон у чемпіонаті Іспанії. Зігравши 31 матч, він пропустив майже стільки ж м'ячів. Одинадцяте підсумкове місце каталонців - не провина Камені, адже напад в "Еспаньола" став чи не найгіршим у чемпіонаті.

Сулейману Хаміду також був основним у своїй команді - турецькому "Кайсеріспорі". Щоправда, не віриться, що Ле Гуен віддасть перевагу 36-річному ветерану Хаміду із слабкішого чемпіонату. Третім у списку значиться голкіпер "Валансьєна" Роллан Ассембе.

Камерун: захисники

У захисті у камерунців є своя зірка. Жеремі Нжитап відомий виступами за мадридський "Реал" і лондонський "Челсі". Виходив він регулярно у стартових складах обох клубів. Тільки після того, як лондонців очолив Моуріньо, Жеремі сів на лавку. Наразі захисник виступає за турецький "Анкарагюджю", а до цього три роки віддав "Ньюкаслу", вилетівши з ним з Прем'єр-ліги.

Допомогти Ле Гуену може "тоттенхемівська" зв'язка Бенуа Ассу-Екотто - Себастьєн Бассонг, які часто виходили у старті та допомогли "шпорам" вийти у кваліфікацію Ліги Чемпіонів.

Не варто забувати про ще одного представника турецького чемпіонату Рігобера Сонга, який є рекордсменом за кількістю проведених матчів за збірну. Отримають свої шанси і представники чемпіонату Франції Ніколя Н'Кулу, Аурельєн Шеджу, Гаетан Бонг і Стефан Мбіа, який з "Марселєм" став чемпіоном. Останній навіть більше грає у півзахисті.

Камерун: півзахисники

Лідерами "неприборканих" у півзахисті вважаються Ейонг Ено з "Аякса", Жан Макун з "Ліона" й Александр Сонг з лондонського "Арсенала". Саме на це тріо мають сподіватися вболівальники Камеруна. Кожен з цих виконавців є одним із лідерів у своїх командах.

Два "німця" Джордж Манджек з "Кайзерслаутерна" і Жоель Матіп із "Шальке", а також Ландрі Нгуемо із "Селтіка" можуть підмінити партнерів, як тільки то буде потрібним.

Ашиль Емана також значиться як півзахисник. Але поглянувши на тактику Камеруна на Кубку Африканських Націй, можна зрозуміти, що гравця іспанського "Бетіса" тренер деколи використовує на фланзі атаки. До речі, для Емана чемпіонат ще продовжується, його "Бетіс" бореться за підвищення у Прімеру.

Камерун: форварди

Головною ударною силою Камеруна є, звичайно, нападник "Інтера" Самюель Ето'О. Він забив дев'ять м'ячів у відбірковому раунді. У складі національної збірної форвард уже двічі вигравав Кубок Африканських Націй.

Емоційний Ето'О напередодні мундіалю вирішив стати чи не головною сенсацією. Після ніщивно критики від легендарного форварда африканців Роже Мілла, що, нібито, Самюель нічого не зробив для збірної (44 голи у 94 матчах), нападник "Інтера" пригрозив, що не приїде на ЧС-2010. Втім, навряд чи футболіст ризикне піти проти всієї бідної але гордої країни, для якої матчі збірної у ПАР мають стати національним святом.

Навряд чи Ле Гуен ризикне у ПАР зіграти у три нападники, як це було на КАН-2010. Тому у парі з Ето'О мають шанс вийти Мохаммаду Ідріссу з "Фрайбурга" чи Пьєр Вебо з "Мальорки". Присутні у заявці Венсан Абубакар з місцевого чемпіонату й Ерік Максім Чупо-Мотінг з "Нюрнберга".

Камерун: букмекери

У групі "E" безумовним фаворитом є збірна Нідерландів. А от, на думку букмекерів, за друге місце боротимуться Камерун і Данія. І перевага у цій боротьбі на боці других.

Не вірять букмекерські контори у збірну Японії, у якої набагато менші шанси на плей-офф. Однак, швидше за все, саме Камерун, Данія та Японія будуть змагатися за другу позицію. 

"Чемпіон" також віддає перевагу Данії. І навіть, якщо африканцям вдасться пробитися у плей-офф, то далі 1/8 фіналу вони не вийдуть.

Коментарі ()