Головне

Подї до, під час та після матчу Польща - Росія. Огляд преси

13.06.2012 17:20 674 0
Подї до, під час та після матчу Польща - Росія. Огляд преси

Завершилися матчі другого туру в групі А на Євро-2012. Ігри виявилися напруженими та викликали чимало емоцій у вболівальників. Результати ж додали більше запитань, ніж відповідей. А як оцінила ці зустрічі закордонна преса?

Goal.com: Чехи виграють, незважаючи на помилку Чеха

Кореспондент Goal.com Васіл Коцев на початку статті зазначає, що у команди Фернандо Сантоса практично не залишається шансів на вихід до наступного раунду Євро-2012 після того, як у грі з чехами його підопічні припустилися двох грубих помилок у захисті. "Два пропущених на початку матчу голи стали гірким початком для греків. Команда, яка славилася своїм захистом на Євро-2004, пропустила два голи у перші шість хвилин матчу з чехами. Два оборонці, які раніше практично не грали між собою у парі, - Кіріакос Пападуполос та Костас Кацураніс, - почали допускати помилки з самого початку. Цим і скористалися чеські нападники, які накинулися як коршун на жертву", - додає автор.

Наприкінці статті Васіл Коцев дещо жаліє тренера греків, який ще не відійшов після шоку від невдалого початку матчу, як йому прийшлося замінювати основного голкіпера Костаса Халкіаса, який травмувався.

Проте, підсумовуючи хід подій, кореспондент Goal.com приходить до думки, що чехи цю перемогу героїчно вистояли, тому й заслуговують на три очки.

BBC: Ранні голи дарують надію чехам на продовження Євро-2012

Футбольний аналітик BBC Девід Пліт доволі скурпульозно підійшов до аналізу матчу між чехами та греками. Спочатку він дорікнув захисникам греків, які дозволили пропустити два голи за кілька хвилин, що, на думку Пліта, є неприпустимо на єврочемпіонатах. Потім дісталося і Петру Чеху, який вважається голкіпером світового класу, проте він пропустив аж 5 м’ячів за два тури Євро у своїй групі. Аналітик BBC таку статистику вважає ганебною.

Сама гра автору не сподобалася: "Це, звичайно, не класична гра між Грецією та Чеською Республікою. Я б оцінив її на C+, якщо б міг. Для мене було здивуванням, що після двох ранніх голів чехи не показали високого ритму гри. Матчу не вистачало, якщо можна так висловитися, шарму - зокрема, з грецької сторони, яка була дуже пасивною. Ми можемо з упевненістю сказати, що жодна з цих команд не дійде до півфіналу".

Yahoo!Sports: Чехи взяли реванш у греків і продовжили боротися

"Чеська Республіка залишила в живих надію вийти в чвертьфінал Євро-2012 після того, як вона завдала поразки збірній Греції з рахунком 2-1 у групі А у вівторок. Перемога не лише дозволила чехам здобути три очки і обійти у турнірній таблиці країну-господарку Польщу, але і помститися за свою поразку від греків у півфіналі Євро-2004", - пише кореспондент Yahoo Дерек Гатопулос.

Автор поділився своїми враженнями від гри чехів в обох таймах: "Перший тайм команда збірної Чехії розпочала доволі активно, так як і в матчі з Росією. Проте, цього разу це принесло свої дивіденди: у перші шість стартових хвилин чехи забили двічі. Звичайно, потрібно розуміти, що греки грали не в оптимальному складі. Але, все ж…На початку другої 45-хвилинки удача нарешті повернулася до греків. Грубою помилкою воротаря і капітана збірної Чехії Петра Чеха, який не зумів зафіксувати м'яч, скористався гравець, який вийшов на заміну, - Теофаніс Гекас. Причин гіршої гри чехів у другому таймі є дві: травма Росіцкі, який був креативом команди, а також фізична втома. Кінець матчу збірна Чехії оборонялася всіма силами на відбій. Але все-таки вистояла", - підсумовує автор.

Кореспондент Yahoo практично не бачить шансів греків на прохід у 1/4, адже у них залишився матч із надто сильними росіянами.

Наприкінці автор наводить цікаву деталь: перед матчем фани чехів освистали головного тренера Міхела Білека, проте останній сьогоднішньою перемогою практично реабілітувався перед ними.

The Dailymail: Потворні сторони Євро-2012: сцени насильства у Варшаві

Британське видання вирішило вивести на першу полосу матеріал, який стосується не самого матчу між збірними Польщі та Росії, а подій, які йому передували. Адже відомо, що перед матчем другого туру групи А на Євро-2012 між збірними Польщі та Росії у Варшаві відбулися серйозні зіткнення між вболівальниками цих команд.

Кореспонденти видання зазначають, що приводом для бійки і заворушень стало те, що вболівальники збірної Росії йшли на стадіон і в знак патріотизму розмахували прапорами своєї країни. Багато молодих поляків сприйняли це як провокацію. Як наслідок, виникла бійка. Але задовго до матчу було відомо, що бійки не уникнути.

Речник поліції заявив, що вони очікують, що кількість арештів продовжить рости і після матчу знову виникнуть проблеми. Прес-секретар варшавської поліції заявив: "Ми як і раніше стежимо за ситуацією та намагаємося виявити учасників безпорядків. Ця операція не закінчилася з нашого боку".

Далі автор матеріалу намагається вказати на першоджерела конфлікту двох народів: "Польща і Росія поділяють важку історію, в тому числі й десятиліття контролю Москвою Польщі за часів холодної війни. Ситуація ще більше погіршилася після авіакатастрофи в Росії два роки тому, в якій загинув польський президент та багато інших високопосадовців. Саме тому, багато поляків виступали проти надання дозволу російським вболівальникам йти маршем вулицями Варшави до стадіону, враховуючи історичні рани", - завершує The Dailymail.

The Guardian: Блащиковський забиває і рятує Польщу в День Росії

По свіжих слідах матчу ми натрапили на статтю Пола Вілсона у The Guardian. Автор зазначає, що для росіян матч видався нелегким: "Це був День Росії, але не зовсім російський. Гравці Діка Адвоката рідко досягали висот свого першого дня перемоги над чехами. Це дозволило росіянам зрозуміти справжню силу турніру та отримати реалістичну точку зору на ситуацію в групі. Цікаво, мабуть росіяни після першого тайму вже були думками у плей-офф, коли Польща опустила їх на землю…"

Саму гру Пол оцінив високо, проте згадав і про зіткнення фанатів: "Деякі вболівальники з Польщі і Росії билися на вулицях і зганьбили свої країни, але футбольні команди цих головорізів були більш толерантними і, по крайній мірі, врятували щось позитивне за весь вечір".

Оцінюючи шанси обох команд на вихід у плей-офф, автор вважає росіян фаворитами групи, незважаючи на нічию у сьогоднішньому матчі. По-перше, завдання для греків є практично нездійсненним, тому мотивації у них буде обмаль. По-друге, захист збірної Греції є надто слабким, щоб витримати натиск росіян. В свою чергу, Польщі протистоятиме чеська команда, яка має такі ж шанси на вихід у 1/4 фіналу, як і господарі турніру. Але, на думку Вілсона, фактор домашнього поля може зіграти ключову роль.

Gazeta.ru: Нічия і радість

Доволі стримано оцінила результат російської збірної Газета.ру: "Результат першого матчу ігрового дня у Вроцлаві був на руку як російській збірній, так і польській, хоча, звичайно, краще б чехи з греками зіграли внічию. Хлопці Діка Адвоката отримали шанс, в разі перемоги, не тільки гарантувати собі вихід у чвертьфінал. Проте, збірна Росії не зуміла вперше у своїй історії перемогти на великому турнірі команду господарів, зігравши внічию з командою Польщі. Черговий м'яч забив і очолив список бомбардирів Алан Дзагоєв. Проте, одного його виявилося недостатньо, тому в кінцівці зустрічі російські футболісти із зусиллями втримали одне очко".

Цікаво, але Газета.ру, аналізуючи матч, вказує на те, що існував міф про непереможність збірної Росії: "Адвокат спробував оживити гру за допомогою Ізмайлова, але тиск на оборону збірної Росії залишалося чималим. Нічию в результаті утримали, але міф про непереможність нашої команди та її статус фаворита, на жаль, був розвіяний. Хоча, з турнірної точки зору шанси на перше місце і прохідного суперника у чвертьфіналі залишаються цілком реальними", - закінчує російське видання

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()