Головне

З ними на Євро було б цікавіше

01.01.2012 18:45 289 0
З ними на Євро було б цікавіше

Головною подією цього року для спортивної України - при всій повазі до літньої Олімпіади - стане "домашній" чемпіонат Європи з футболу. Як справедливо говорить Олег Блохін, на цій першості буде зібраний весь цвіт світового футболу, за винятком пари-трійки команд з Південної Америки.

Любителі футболу побачать цілі сузір'я найкращих футболістів світу. Однак не хотілося б забувати про тих, кого цього турніру буде не вистачати, гравців, чиї збірні не пробилися на чемпіонат. "Чемпіон" пропонує свою версію символічної збірної кращих гравців команд-невдах відбору.

Воротар: Самір Хандановіч (Словенія)
Голкіпер "Удінезе" зараз по праву вважається одним з кращих в Європі і черга за ним з покупців-грандів вишикувалася будь здоров. У цьому сезоні Хандановіч і зовсім майже перестав пропускати, а його клуб другий рік поспіль йде серед лідерів Серії А.

Правий захисник: Штефан Ліхтштайнер (Швейцарія)
Здається, що грає він вже дуже давно, однак Штефану лише 27, просто почав дуже рано. Кар'єрні сходи вибудувана дуже ретельно: "Грассхоперс" - "Лілль" - "Лаціо" і з цього сезону "Ювентус". Зараз він по праву займає місце на правому фланзі "Старої Синьйори", яка нарешті вирішила багаторічну проблему правого захисника, що виникла після відходу Дзамбротти.

Лівий захисник: Йон-Арне Ріїсе (Норвегія)
Як і Ліхтштайнер встигає скрізь - і в захисті допомогти, і в атаку збігати. Ще в "Ліверпулі" здобув славу одного з кращих лівих крайніх захисників Європи. Невелику пляму на репутації після невдалого вояжу в італійську "Рому" встиг стерти, повернувшись до "рідної" Прем'єр-ліги. Навіть незважаючи на вік (31 рік) чутки відправляють його з "Фулхема" до складу то одного, то іншого лідера чемпіонату.

Центральні захисники: Неманья Відіч, Невен Суботіч (обидва - Сербія)
Пару центрбеков складе зв'язка, яка могла стати однією із успішних на турнірі. Досвідчений Відіч, для якого Євро-2012 мав би бути лебединою піснею на рівні збірних, не забив пенальті у вирішальній грі словенцям (привіт від колеги по збірній Хандановіча), і так засмутився, що навіть про відхід зі збірної оголосив. У клубі ж він як і раніше один з лідерів, Алекс Фергюсон поки не може уявити захист своєї команди без громили серба.

Ідеальну пару складе Неманьї молодий Суботіч, найкращий захисник останнього чемпіонату Німеччини, "мур", без якого "Боруссія" ні за що не стала б чемпіоном. Він і підстрахує трохи більш повільного колегу і першим пасом атаку почне, і на стандарт сходить.

Опорний хавбек: Гекхан Інлер (Швейцарія)
Хвилеріз з приголомшливим умінням, відібравши м'яч, відразу почати атаку. При цьому може і сам пробити здалеку. По ньому пів-Європи з розуму сходило минулого літа, проте етнічний турок взяв та й обрав "Наполі", який не так вже відрізняється по класу з "Удінезе". І не прогадав - відмінна гра Інлера допомогла команді з півдня Італії вибратися в плей-офф Ліги Чемпіонів, залишивши за спиною "Вільярреал" і "Манчестер Сіті".

Правий півзахисник: Деян Станковіч (Сербія)
Як і Відіч прийняв рішення піти зі збірної після невдачі у відборі. При цьому в "Інтері" на нього як і раніше розраховують, дуже цінуючи універсалізм і здатність зіграти на будь-якій позиції в півзахисті. При цьому Деян довгі роки стабільно виступає на приблизно одному й тому ж дуже високому рівні, чіпко граючи у фазі захисту та вміючи віддати пас в атаці. Про його баченні поля свідчить хоча б супергол з центру поля у весняному чвертьфіналі Ліги Чемпіонів з "Шальке".

Лівий півзахисник: Гарет Бейл (Вельс)
Найкращий гравець чемпіонату Англії минулого сезону, і цим все сказано. Визнання, отримане Гаретом від колег-футболістів особливо цінно в світлі того, що його команда навіть в Лігу Чемпіонів потрапити не зуміла. Гравець-блискавка, який може підхопити м'яч біля своїх воріт, пробігти з ним все поле і забити. При цьому може зіграти і в захисті, так що з Ріїсе вони зможуть один одного підстраховувати.

Атакувальний півзахисник: Еден Азар (Бельгія)
Чи не головний талант чемпіонату Франції дограє в ньому останній сезон. Вже зараз ясно, що влітку Еден піде, питання лише куди. Диспетчер, який хороший у всьому - пас, дриблінг, удар, креативність, і при цьому лідер команди. Дуже шкода - в Бельгії зараз підібралася ціла плеяда молодих футболістів, які вистрілять вже на одному з найближчих великих футбольних форумів, хотілося б побачити їх уже в Україні.

Нападники: Едін Джеко (Боснія і Герцеговина), Мірко Вучиніч (Чорногорія)
Форварди, як і центральні захисники, повинні доповнювати один одного. У цьому плані зв'язка вийшла що треба - потужний, але технічний Джеко, і напористий швидкісний Вучініч. Та й мовний бар'єр не повинен заважати, сусіди-балканці як ніяк.

Джеко добре проявив себе у "Вольфсбурзі", де навколо нього будувалася вся гра команди, що стала чемпіоном Німеччини-2009. Тому його стартові невдачі в "Манчестер Сіті" дивували, тамтешні ЗМІ вже почали порівнювати його з кумиром Шевченком. Але минуло літо, і ми знову бачимо того гравця, який відзначався в Бундеслізі - удар із двох ніг, гра на другому поверсі, вмінні віддати пас, Едін знову забиває, а його тандем з Агуеро хотілося б бачити частіше, дуже вже у них йде разом.

Вучініч здорово додав за пару останніх сезонів в "Ромі", тому його трансфер влітку до "Ювентусу" не здивував. Там йому поки заважають повністю розкритися травми і висока конкуренція (7 форвардів на 2 місця в атаці), але ми-то складаємо збірну, а це зовсім інша справа. Мірко - лідер Чорногорії, її зірка № 1, 2 і 3, і його роль у виході в плей-офф відбору складно недооцінити.

Доповнять заявку до необхідного числа в 23 гравця воротарі Дієго Бенальо (Швейцарія) і Жан-Франсуа Жійе (Бельгія), захисники Браніслав Івановіч (Сербія), Крістіан Ківу (Румунія), Венсан Компані (Бельгія), півзахисники Генріх Мхітарян (Вірменія), Марек Хамшик (Словаччина), Мілош Красіч (Сербія), Нурі Шахін (Туреччина), Чарлі Адам (Шотландія), форварди Балаш Джуджак (Угорщина) і Адріан Муту (Румунія).

Здається, що така збірна, нехай і не стала б чемпіоном Європи, але шуму наробила б точно. Втім, є підозра, що вже на наступній першості у Франції ми більшу частину цих гравців побачимо. Розширення складу учасників до 24 команд має дозволити збірним другого ешелону поставити галочку в графі "учасник Євро-2016". Почекаємо, а поки - мріяти не заборониш.

Коментарі ()