Головне

ЧС-2010: Генерал йде в бій

10.06.2010 18:14 968 0
ЧС-2010: Генерал йде в бій

Швейцарія: назва та форма

Швейцарія - країна, сама природа якої схиляє до традиційності. Озброєні охоронці гір традиційно дотримуються нейтралітету, традиційно не грабують вкладників своїх банків, традиційно найточніше у світі пильнують за часом.

У формі національної збірної змін від 1905 року практично не було. Домашній варіант - червоні футболки, білі труси і червоні гетри, так само як і виїзний (біло-червоно-білий варіант) - практично без змін існує вже 105 років. Зміни торкалися тільки прапора країни а згодом емблеми Швейцарського футбольного союзу на грудях. Був і виняток: товариський матч проти Австрії у 2006 році "Наті" грали у золотистих футболках - такий колір є на емблемі ШФС.

"Наті" (Nati) - прізвисько, яке утворилося від National Team, не відображає назву команди жодною з чотирьох офіційних мов. Англійська - компроміс охоронців Альп.

Швейцарія: історія

Історія "Наті" розпочалася з мінімально програного матчу проти Франції, а вже за 19 років швейцарці здобули олімпійське срібло Парижу-1924. До речі, не італійці, а саме швейцарці є авторами відомого "катеначо" - гри від залізобетонного захисту. Система "Verrou" активно впроваджувалася австрійцем Карлом Раппаном, який керував "Наті" всередині століття. На мундіалях "Наті" найвище забиралися до чвертьфіналу - у 1934, 1938 та "домашньому" 1954 роках. Останнє досягнення команди Якоба Куна - виліт від збірної Блохіна на полях Німеччини у 2006 році у одній восьмій.

Швейцарія: кваліфікація-2010

Відбір до чемпіонату у ПАР цілком пов'язаний з ім'ям нового головного тренера Оттмара Хітцфельда, який очолив команду після провального домашнього Євро-2008. У відбірковій групі суперники у "Наті" трапилися доволі прохідні: Ізраїль, Латвія навряд чи могли претендувати на перемогу (на кажучи про Молдову чи Люксембург).

Проблеми могли бути тільки від греків, але перемоги в обох очних зустрічах реабілітували Хітцфельда після домашньої поразки від Люксембурга та допомогли уникнути ще однієї зустрічі з українцями.

Швейцарія: тренер

"Генерал" - це більше ніж просто відомий тренер. Це легенда "Баварії" та і всього світового футболу. Однак дворазовий переможець Ліги Чемпіонів відомий не лише за "німецькими" здобутками - перший титул в якості наставника Хітцфельд виграв разом зі швейцарським ФК "Аарау". Потім були ще два кубки і два чемпіонства з "Грассхопперсом", і сім взятих штурмом з "Боруссією" та "Баварією" бундесліг, три кубки Німеччини та два міжконтинентальні кубки.

До речі, в українських вболівальників є шанс ще раз побачити "Генерала" у нас в країні (Оттмар керував "Баварією" у відомих півфінальних зустрічах ЛЧ проти столичного "Динамо" в сезоні 1999/2000). Адже десять місяців тому німецький фахівець продовжив контракт зі Швейцарської федерацією футболу та працюватиме з "Наті" до червня 2012 року.

Швейцарія: голкіпер

Однозначним "номером один" для генерала є воротар "Вольфсбурга" Дієго Бенальо, який завоював місце у рамці "Наті" за два роки після першого виклику - якраз на Євро-2008 - і від того часу користується довірою тренерів. Його дублером стане Марко Вольфлі з "Янг Бойз", а відомий своїм вмінням брати пенальті голкіпер "Цюриха" Джонні Леоні навряд чи вийде на поле.

Швейцарія: захисники

Попри відсутність зіркових імен, вибір у захисній ланці у Хітцфельда достатньо сильний. Заблукалий між англійськими клубами Філіп Сендерос буде доводити тренерському складу "Фулхема" своє право нарешті стати основним беком.

Швидше за все вийдуть на газони ПАР "Форрест Гамп" із "Лаціо" Стефан Ліхтштайнер та ще один "німець" Маріо Еггіманн із "Ганновера". З решти чотирьох оборонців тільки Людовік Маньїн представляє місцевий чемпіонат. Інші (Стефан Гріхтінг, Стів фон Берген, Рето Циглер) - Францію, Німеччину та Італію відповідно. Чи може збірна України похвалитися гравцями, які стабільно виходять у першостях цих країн?

Швейцарія: півзахисники

Хавбеки "Наті" - не супервідомі, однак дуже кваліфіковані гравці. Футболіст "Байера" Транквілло Барнетта у цьому сезоні набрав дуже непогану форму. А от Валон Бехрамі з "Вест Хему" навряд чи зможе розраховувати на місце у старті. Сезон для нього вийшов дуже зім'ятим через травму у листопаді 2009-го.

Якщо збірна Швейцарії посяде друге місце у групі H, а Португалія - перше у групі G або навпаки, на мундіалі може відбутися непересічна подія. Адже хавбек "Наті" Желсон Фернандес з "Сент-Етьєна" є двоюрідним братом Мануеля Фернандеса - гравця збірної Португалії.

Александр Фрай. Фото AP 
Швейцарія: форварди

Генеральний напад має свою зірку - безумовно це форвард "Базеля" Александр Фрай. Капітан команди має покращити свій рекорд бомбардира "Наті" у сорок голів за 73 гри. Кумир вболівальників "Боруссії" у відбірному циклі "наколотив" п'ять м'ячів.

Не відстає від нього і 35-річний партнер з конголезьким корінням Блез Н'Куфо з "Твенте", який так само п'ять разів засмучував воротарів збірних у другій відбірковій єврогрупі. В рукаві у Хітцфельда є і молодий талант "Байера" Ерен Дердійок, який за перший рік у клубі відзначився 11 разів.

Швейцарія: букмекери

Якщо ви ризикнете поставити на перемогу підопічних Хітцфельда у ПАР, ви зможете заробити 251 гривню з однієї поставленої. А це значить, що "Наті" - аутсайдери першості, які вище лише від Словенії, Словаччині, Гондурасу та Нової Зеландії. Проте скидати з рахунків команду, яка боротиметься за друге місце проти Чилі (Іспанії віддамо перше, останнє - згаданому Гондурасу), - не варто. Передусім через особистість головного тренера.

Коментарі ()