Головне

Десять фактів про ЧС-2010

05.05.2010 11:00 619 0
Десять фактів про ЧС-2010
Південно-Африканська республіка. 11 червня - 11 липня 2010 року. В цей час мільйони уболівальників найпопулярнішої гри світу із захопленням стежитимуть за баталіями на футбольних полях Африки. 8500 км між Києвом та Преторією. 9 міст. 10 стадіонів. 32 країни.

Champion.com.ua розпочинає серію публікацій, присвячену головній футбольній події чотириріччя - Чемпіонату світу з футболу-2010.

Вибір-2010

Чемпіонат світу вперше має відбутися в Африці відповідно до принципу ротації континентів, затвердженому ФІФА. На проведення мундіалю претендували Єгипет, Марокко, Південно-Африканська республіка та Лівія разом з Тунісом. Після заборони об'єднаних заявок останні дві країни відкликали свою кандидатуру. 15 травня 2004 року в Цюриху (Швейцарія) відбулися вибори країни. Єгипет не отримав жодного голосу, Марокко  - 10, а перемогу з 14 голосами відсвяткувала найпівденніша країна африканського континенту.

Символ-2010

Кожен чемпіонат світу з 1966 року має свій талісман, який символізує країну-господарку, оскільки наділений характерними рисами. Першим символом на чемпіонаті в Англії став лев Віллі, адже лев вважається символом Об'єднаного королівства. Потім були мексиканський хлопчик Хуаніто в сомбреро, іспанський апельсин Нараньїто, французький півень Футікс та інші. Символ ЧС-2010 - антропоморфний леопард Закумі, якого було представлено 22 вересня 2008 року. Літери "за" - символічне написання коду країни, а "кумі" на африканських мовах означає "десять". Кольори талісману - жовтий та зелений - традиційні для спортивної південноафриканської форми. Девіз персонажа - "Закумі грає чесно" (Zakumi's game is Fair Play).

М'яч-2010

М'яч Jabulani від Adidas був спеціально розроблений для ЧС-2010. Його назва мовою зулуського населення республіки означає "святкувати". В дизайні шкіряної кулі використано 11 кольорів, що символізує 11 гравців футбольної команди, 11 офіційних мов Південної Африки та 11 народностей, які в ній проживають. Більшості футболістів м'яч, зроблений з використанням революційних технологій, сподобався. На думку німця Мікаєля Баллака він летить саме туди, куди бажає гравець. Але є й незадоволені, серед них іспанський голкіпер Віктор Вальдес, який назвав м'яч "непередбачуваним". Цікаво, що під час жеребкування плей-офф чемпіонату використовувалися кульки з дизайном, як у Jabulani. Для фіналу чемпіонату виготовлено спеціальну - золоту - версію Jabulani, якої зіграють лише два фіналіста.

Гімн-2010

Офіційним гімном чемпіонату вважають пісню Шакіри та південноафриканської групи Freshlyground "Waka Waka - Time for Africa" - "Час для Африки". Композиція викликала бурю невдоволень серед африканців. Головна претензія полягає в тому, що пісню виконує латиноамериканка. Що ж до неофіційної пісні чемпіонату - то великої популярності набула композиція, яку обрала компанія Кока-Кола для свого африканського промотуру. Це пісня сомалійсько-канадського автора Кейнана (K'naan) "Wavin' Flag".

Стадіон Soccer City (FNB Stadium) – найбільша арена ЧС (94 700 глядачів), місце проведення фінального матчу, розташована у місті Йоганнесбург. Фото wikipedia.org
Скандал-2010

В такій важливій справі, як кваліфікація на ЧС-2010, не обійшлося і без скандалів. Якщо відкинути витівки аргентинського тренера Дієго Марадони та неоднозначні вилучення в матчі Словенія-Росія, то найскандальнішою подією сміливо можна вважати конфлікт між збірними Франції та Ірландії. Нагадаємо, що ці збірні грали між собою стикові матчі за право виходу в фінальну частину чемпіонату. Перша гра закінчилася перемогою французів з мінімальним рахунком. У другому матчі ірландцям вдалося забити гол та перевести визначення долі путівки в додатковий час. Але гол Вільяма Галласа був забитий з порушеннями: один з гравців у цьому епізоді перебував у положенні поза грою, а головне - Тьєрі Анрі, який і віддав гольовий пас, підіграв собі рукою. Дискусії гравців з головним арбітром зустрічі Мартіном Ханссоном ні до чого не призвели. Збірна Ірландії вимагала від ФІФА переграти матч або допустити команду на чемпіонат світу, але їм відмовили. Зазначимо, що букмекерська контора William Hill повернула гроші тим, хто ставив на вихід збірної Ірландії.

Арбітри-2010

Матчі чемпіонату будуть обслуговувати 30 бригад арбітрів з 28 країн. 10 з них представляють європейський регіон, 6 - Південну Америку, по 4 - Азію, Африку та зону КОНКАКАФ, 2 - Нову Зеландію. Варто зазначити, що Мартін Ханссон (див. Скандал-2010) також потрапив до цього списку. Серед інших відомих рефері - Массімо Бузакка, Говард Вебб, Віктор Кашаї, Вольфганг Штарк. Відмітимо, що інший скандально відомий арбітр Том Хеннінг Евребе, що працював на півфінальному матчі Ліги чемпіонів минулого сезону між "Барселоною" та "Челсі", до остаточного списку не потрапив.

Дебютанти-2010

ЧС-2010 - перший, на якому не буде футбольних асоціацій, які дебютують на такому рівні. Однак дві збірні - Словаччина та Сербія - вперше гратимуть самостійно, адже до цього часу вони вважалися такими, що брали участь у складі збірних Чехословаччини та Югославії / Сербії та Чорногорії відповідно. Також вперше на чемпіонаті будуть дві корейські збірні - збірна КНДР та Південної Кореї.

Невдахи-2010

Звісно, в цей розділ варто включити збірну України, але про своїх розмова інша. Не тільки жовто-блакитна дружина не потрапить влітку до Африки. Така ж доля спіткала і сусідів - росіяни, як і українці, програли в стикових матчах. Збірна Хорватії, яка сенсаційно не пустила на Євро-2008 команду Англії, чемпіонат світу-2010 дивитиметься вдома по телевізору. Не побачимо в ПАР і збірну Швеції з головною зіркою Златаном Ібрагімовичем. Збірну Ірландії та її лідера Роббі Кіна назвати невдахами після події матчу із Францією язик не повернеться, але футбольного фарту їм, певно, також забракло.

Сльози Шевченка. Фото взяте з dannyboykiev.livejournal.com, © Ілля Хохлов
Збірна України-2010

Шоста група зони УЄФА виявилася для нашої збірної непрохідною. За наявності збірної Англії в групі здоровий глузд підказував, що боротьба розгорнеться за другу путівку, яка дає право на стикові матчі. Українці успішно - хоча все відносно - виконали це завдання і, обігравши вдома в дуже напруженій зустрічі збірну Англії, випередили хорватів. Та вдруге стикові матчі не підкорилися команді. Вперше це сталося в 1999 році, коли гол Ачімовіча з середини поля та фатальна помилка Шовковського не пустили українців на європейський чемпіонат-2000. Цього разу підопічним Михайличенка не вдалося пройти збірну Греції - саме ту команду, потрапити на яку під час жеребкування стикових пар мріяли всі. Найприкріше, певно, було Андрію Шевченку, кращому бомбардиру збірної (6 м'ячів). В 2014 році капітану команди буде вже 38 років, тому можна зрозуміти його щирі сльози після матчу-відповіді з греками в Донецьку, який закінчився перемогою еллінів завдяки голу Салпінгідіса.

Фаворити-2010

Президент УЄФА Мішель Платіні вважає, що чемпіонат можуть виграти три команди: Англія, Бразилія та Іспанія. Провідні букмекерські компанії майже згодні з ним. П'ятірка лідерів за версією Bwin - Іспанія, Бразилія, Аргентина, Англія, Німеччина. На думку Betfair, вірогідні переможці - Іспанія, Бразилія, Англія, Аргентина, Італія. Найменше ж вірять у збірні КНДР та Нову Зеландію: ставки на їх перемогу - 1500 та 2000 відповідно. Що ж до бомбардирів чемпіонату, то Давід Вілья, Ліонель Мессі, Вейн Руні, Луїс Фабіано, Фернандо Торрес та Кріштіану Роналду можуть допомогти вам не тільки радіти гарним голам, але й заробити на їх футбольній феєрії.

Коментарі ()