Головне

Київ сподівається добудувати три станції метро за гроші на Євро-2012

23.03.2009 13:28 130 0

Для завершення будівництва трьох станцій метрополітену "Голосіївської", "Васильківської", "Деміївської" у 2009 р. необхідно 785 млн. грн., частину з яких можуть скласти кошти на Євро-2012.

Про це повідомив під час колегії КМДА начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" Петро Мірошников, передає РБК-Україна.

За його словами, у державному та столичному бюджетах для цього передбачено 428 млн грн. Мірошников сподівається, що ще близько 300 млн. грн. "Київський метрополітен" отримає за програмою підготовки до Євро-2012.

Він також підкреслив, що ступінь готовності станції "Деміївська" становить 80%, "Васильківської" і "Голосіївської" - 75%. КП "Київський метрополітен" запропонував Кабміну до Євро-2012 продовжити Куренівсько-Червоноармійську лінію метрополітену до Одеської площі. Орієнтовна вартість робіт складає 2,4 млрд. грн.

За його словами, орієнтовна вартість будівництва метро на Троєщину - 8,8 млрд. грн. Він підкреслив, що проект вже розроблений і КП "Київський метрополітен" готовий розпочати будівництво. За його словами, для відкриття станції "Львівська брама" необхідно 230-270 млн. грн. До Євро-2012 плануються побудувати другий перехід між станціями "Театральна" і "Золоті ворота", реконструювати перехід між станціями "Хрещатик" і "Майдан незалежності" та побудувати другий вихід на станцію "Республіканський стадіон".

Мірошников наголосив, що "Київському метрополітену" необхідно найближчим часом закупити 100 нових вагонів, але в бюджеті передбачено тільки 113 млн. грн. (це 12-13 вагонів). "Відкриваючи три станції у цьому році і не додаючи туди жодного вагона, ми по суті не покращимо, а погіршимо якість роботи Київського метрополітену", - сказав він.

У свою чергу гендиректор "Київметробуду" Володимир Петренко сподівається, що три станції метро будуть відкриті до Дня незалежності. За його словами, заборгованість "Київського метрополітену" перед "Київметробудом" за виконані роботи складає 250 млн. грн.

Перший заступник КМДА Анатолій Голубченко дав доручення Головному управлінню економіки КМДА розглянути перенаправлення 19,5 млн. грн., які планувалися для будівництва метро на Троєщині, на проведення проектувальних робіт продовження Куренівсько-Червоноармійської лінії до Одеської площі. Також він доручив при коригуванні бюджету столиці розглянути джерела фінансування для перспективного проектування метрополітену.

Коментарі ()