Головне

Веселін Топалов виграє супертурнір у Більбао, Василь Іванчук - четвертий

13.09.2008 22:26 524 0
Веселін Топалов виграє супертурнір у Більбао, Василь Іванчук - четвертий

На шаховому турнірі "великого шолому" Final Chess Masters, що проходить у Більбао, відбувся останній десятий тур.

Українець Василь Іванчук поступився лідеру заліку турніру - болгарину Веселіну Топалову, який зміцнив свою позицію і впевнено виграв турнір з 17-ма очками. В заліку Іванчука - 12 очок, і він посів лише четвете місце.

Другий і третій рядок заліку за очками розділили вірменин Левон Аронян і норвежець Магнус Карлсен. Перший мав непогані шанси боротися за перемогу, але в останньому турі поступився азербайджанцю Теймуру Раджабову.

Магнус Карлсен зіграв унічию з Вішванатаном Анандом, який у підсумку опинився на останньму місці. У заліку діючого чемпіона світу - жодної перемоги, але дві поразки.

Підсумкове турнірне становище:
Топалов - 17, Аронян, Карлсен - по 13, Іванчук - 12, Раджабов - 10, Ананд - 8.

Василь Іванчук під час партії останнього туру з переможцем турніру - Веселіном Топаловим. Фото офіційного сайту турніру

Василь Іванчук розпочав турнір не дуже впевнено, мабуть давалася взнаки втома, адже Іванчук останнім часом грав майже на всіх шахових турнірах. І при тому показав неабиякі результати - у його активі перемога на престижному M-Tel Masters в Софії, друге місце на турнірі у Форосі, і дубль у Москві на "Меморіалі Таля", де львів'янин виграв і турнір з класичних шахів і кубок з бліцу.

Перші три тури у Більбао українець закінчив нічиїми, а в четвертому програв Ароняну. П'ятий і шостий - знову мирові угоди. І ось нарешті у сьомому Іванчук перемагає Карлсена, потім у восьмому - Раджабова. Здавалося, що Василь знайшов свою гру і має серйозний намір втрутитися у боротьбу за перемогу. Дев'ятий тур пройшов під диктовку українця, але закінчився нічиєю. У десятому - прикра поразка... Хоча підсумковий результат вважати провальним все ж не можна.

Нагадаємо, що на Final Chess Masters запровадили нетрадиційну "футбольну" систему нарахування очок - три за перемогу, одне - за нічию. Якщо ж використати традиційну (очко за перемогу, пів-очка за нічию) - а саме цю систему буде використовувати ФІДЕ для нарахування рейтингових очок - то вийде, що Іванчук з 5-ма очками з 10-и можливих поділяє другий рядок заліку турніру з Карлсеном і Ароняном. Топалов з 6,5 очками однаково - беззаперечний лідер.

Коментарі ()