Головне

Аеросвіт-2008. Іванчук перемагаає Широва, у Карлсена нічия

17.06.2008 01:24 375 0

В понеділок, 16 червня, на міжнародному шаховому турніру "Аеросвіт", який проходить у Форосі, були зіграні партії восьмого раунду.

Ознаменувався день мінісенсацією: лідер турніру Магнус Карлсен білими не зміг переграти аутсайдера Олександра Оніщука. Колишній український, а нині американський гросмейстер зумів зібратися на цей принциповий поєдинок і дав бій норвежцю. Вже в дебюті чорні отримали зручну позицію, тому у пошуках шансів на перемогу Карлсен пожертвував пішака за ініціативу. Проте Оніщука такий поворот подій не збентежив – він діяв упевнено, і після триразового повторення позиції суперники погодилися на нічию.

Не зважаючи на нічийний результат, Карлсен зберіг двохочковий відрив від найближчих переслідувачів, оскільки ті, у свою чергу, також не змогли добитися перемог.

Українець Сергій Карякін і росіянин Петро Свідлер діяли рішуче, і здавалося, що партія завершиться на користь однієї із сторін. Проте у  гострій позиції Свідлер, щоб уникнути гіршого, форсував нічию. Так само, мировою угодою, закінчилася і зустріч українця Павла Ельянова з Дмитром Яковенком з Росії.

Андрій Волокітін, який після сьомого раунду розділяв другий рядок турнірної таблиці із Карякіним і Ельяновим, поступився голландцю Люку ван Велі.

Зате до групи, яка ділить 2-4 місця, пробився інший українець - Василь Іванчук. Львівський гросмейстер зустрічався з представником Іспанії Олексієм Шировим. В черговий раз на цьому турнірі Іванчук нестандартно розіграв дебют, зрівняв гру, потім перехопив ініціативу і провів красиву переможну комбінацію.

Результати восьмого раунду:

Ван Велі (Нідерланди) - Волокітін (Україна) - 1:0
Ельянов (Україна) - Яковенко (Росія)  - 0,5:0,5
Карлсен (Норвегія) - Оніщук (США) - 0,5:0,5
Алексєєв (Росія) - Нісіпяну (Румунія) - 1:0
Свідлер (Росія) - Карякін (Україна) - 0,5:0,5
Широв (Іспанія) - Іванчук (Україна) - 0:1

Турнірне становище після восьмого раунду:
Карлсен - 6,5 очків, Іванчук, Карякін, Ельянов - по 4,5, Волокітін, Алексєєв, Свідлер, Яковенко - по 4, Широв - 3,5, Ван Велі, Нісіпяну - по 3, Оніщук - по 2,5.

Коментарі ()