Головне

"Золотий" Шахтар, "срібне" питання і рецепт для Динамо, який загубився. Акценти 29-го туру УПЛ

15.05.2014 15:23 564 0
"Золотий" Шахтар, "срібне" питання і рецепт для Динамо, який загубився. Акценти 29-го туру УПЛ

Передостанній тур порадував не вбитим наостанок сюжетом, "гумором" від одного з кращих, за оцінкою Колліни, арбітра, а також став незабутнім для легіонера харківського Металіста.

Подія туру
Донецький Шахтар оформив п’яте поспіль чемпіонство. Цьогорічна загальна перемога "гірників" не стала найважчою серед усіх останніх перших місць ШД. Однак саме у цьому році підопічні Луческу пройшли шлях "ломки", пов’язаний з необхідністю грати і досягати результату без трьох колишніх лідерів, які демонструють хороший футбол уже в інших чемпіонатах. Видається, що цей Шахтар - сируватий, а подекуди й відверто безпорадний в іграх з іще учора рівними чи нижчими за класом командами, однак проміжного результату, що нині найважливіше, досягнуто - команда кваліфікується у Лігу чемпіонів.

Команда туру
Харківський Металіст продемонстрував іскристий футбол у Львові. Якщо в обороні до підопічних Рахаєва питань ще вдосталь, то в атаці харків’яни вже демонструють колишній, футбол часів Маркевича. Чи не найважливішим фактором, який говорить "за" тренера, який був правою рукою Мирона Богдановича у Харкові, є те, що у складних умовах і при обставинах особливої тяжкості колектив у другому за чисельністю населення місті України не тільки не розвалився, а й ще може повторити минулорічний успіх, що за нинішньої ситуації дорівнює ледь не подвигу! Саме тому керівництву МХ, хто б не був на чолі клубу у період літньої підготовки до нового сезону, варто замислитися над варіантом, який дозволить Рахаєву відчути себе повноцінним керманичем команди.

Матч туру
В Ужгороді Говерла та Чорноморець видали захоплюючий спектакль, у якому ніхто не хотів зіграти гірше. Незважаючи на нібито різний, як здавалося на початку відновлення сезону, клас команд, перманентні проблеми одеситів зі складом, які нашаровуються на фізичну втому, як не крути, даються взнаки. У матчі прикордонного міста з Південною Пальмірою одесити знову зіграли у притаманному собі прагматичному стилі, а Олексій Антонов знайшов свій шанс та опинився у потрібному місці у потрібний час. М'яч форварда - десятий для нього в УПЛ. До честі господарів, команда Грозного продемонструвала характер і спіймала свою вдачу за хвіст. Саме тому гра на крайньому заході України є, на нашу думку, найцікавішою, а у дечому і повчальною.

Інтрига туру
Харківський Металіст та дніпропетровський Дніпро розіграють місце у кваліфікації Ліги Чемпіонів в останньому ігровому колі чемпіонату. У номінальному 30-му, а фактично - 28-му для кожної з команд турі, ми отримали цікаве заочне протистояння давніх, принципових та непримиримих суперників. Тільки тепер перемога Харкова над Дніпропетровськом в очному матчі у недавній грі першості УПЛ набуває справді стратегічного значення.

Іншою беззаперечною цікавинкою для глядачів буде питання визначення останнього представника країни у Лізі Європи. На путівку претендують дві команди - луганська Зоря та полтавська Ворскла. Нагадаємо, що донецький Металург через порушення правил фінансового фейр-плей не зможе грати у єврокубках протягом трьох будь-яких сезонів, коли команда туди кваліфікується.

Закономірність туру
Київське Динамо встановлює новий антирекорд - падає на 4-е місце у чемпіонатах України. Трагедія ситуації киян, які продовжують неприємно дивувати свою величезну армію прихильників в Україні та за її межами - навіть не у результаті, як такому, як не прикро усвідомлювати усю важкість чергового провального сезону. Немає жодних, навіть примарних гарантій того, що у стані флагмана вітчизняного футболу нарешті зрозуміли, який же рецепт виходу з кризи і що конкретно треба змінити не по формі. Мова про зміст побудови клубної системи.

Суддівство туру
У матчі Карпати - Металіст арбітр Бойко показав, що судити футбол можна з дуже цікавим трактуванням епізодів. У фокусі уваги громадськості не могли не опинитися, як мінімум, два моменти, які призвели до призначення пенальті двох з трьох одинадцятиметрових ударів. Як у ситуації з контактом гравця Металіста Пшеничних з Мартинюком, так і у моменті із зафіксованим порушенням проти Гуйє, вразила як наполегливість Бойка у бажанні побачити привід для найсуворішого для голкіпера, який залишається на полі, покарання, так і нерішучість арбітра, який хапався за свисток вже у "другій фазі" після звершеної дії. Словом, побачити такі пенальті вдасться далеко не в кожному матчі будь-якої першості в абстрактній країні світу.

Гравець туру
Клейтон Шав’єр забив перший у кар’єрі хет-трик. Три м’ячі у ворота Карпат зробили бразильського півзахисника не тільки найрезультативнішим гравцем туру, що минув, а й стали пам’ятними у насиченій кар’єрі екс-гравця Палмейраса. Клейтон відноситься до тих легіонерів, які стали в Україні дійсно "своїми" й не розглядають їхнє нинішнє місце роботи лише як спосіб заробляння грошей. Достатньо згадати хоча б історію останньою зимою - Шав’єр мав можливість піти з украй кризового клубу, однак не полишив команду у скрутний час.

Гол туру
М'яч естонського легіонера Карпат Сергія Зеньова став найкращим у передостанньому турі УПЛ. Дев’ятий гол нападника, забитий з льоту, підкреслив успішність найкращого у кар’єрі сезону форварда - загалом на рахунку Зєньова вже 11 влучних ударів. Помітна не тільки тренерська рука Севідова, який розкрив нові грані таланту як Зеньова, так і Гладкого, а й бажання естонця вчитися та викладатися на полі. Після Кононова у Львові подібний успіх у питанні росту гравців не підкорився жодному наставнику.

Коментарі ()