Головне

Колліна: Мені дуже прикро, що існують думки про упереджене суддівство

05.07.2010 19:18 522 0
Колліна: Мені дуже прикро, що існують думки про упереджене суддівство

Відомий італієць Пьєрлуіджі Колліна відтепер намагатиметься створити в України систему суддівства. На це у нього буде  два роки. Угода, підписана 5 липня 2010 року, розрахована до початку липня 2012 року.

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс відразу ж окреслив завдання Колліни, яке полягає у реорганізації та здійсненні контролю за системою футбольного арбітражу в Україні. Серед конкретних завдань перед колишнім арбітром стоїть створення програми підготовки арбітрів, реформування комітету арбітрів, оцінка арбітражу та визначення санкцій.

Після оприлюдення цілей слово взяв і новопризначений куратор:

- Я вибачаюся, що буду говорити по-італійськи. Адже, на жаль, я не знаю ні української, ні російської. Я дуже радий бути тут сьогодні. Також я був радий, коли мене ФФУ попросила допомогти створити систему суддівства, яка відповідала б вимогам ФІФА та УЄФА. І я задоволений, що зможу допомогти українському футболу виховати хороших суддів.

Дуже важливим моментом є той факт, щоб у кожній федерації система суддівства була відповідною. І місія мого комітету в УЄФА - знаходити нових арбітрів в усіх 53 країнах, які входять до УЄФА.

Неможливо створити таких арбітрів, які б ніколи не помилялися. Це нереально. Головне, щоб була довіра до тих суддів, які помилилися. Потрібно виховати таких арбітрів, до яких би була довіра. Варто створити таку систему, щоб не було ніякого тиску на арбітрів з будь-якого боку. Вони мають бути незалежними від клубів і Федерації.

Потрібно використовувати такі методи підготовки, які б дозволили покращити результати та зменшити кількість помилок. Для цього потрібно більше спілкуватися з арбітрами, мати адекватні методи підготовки. Судді мають бути підготовленими атлетично, адже, якщо порівняти матчі 20-річної давнини з нинішніми, то швидкість дуже зросла.

Також важливим є психологічний момент. Суддя не повинен лише знати правила. Він має спрогнозувати, як розвиватиметься той або інший матч. Для арбітрів кожен поєдинок також відбувається по-іншому.

Щодо моєї посади, то я не буду виконувати роль начальника арбітрів. Уже є Шевченко (йдеться про главу комітету арбітрів ФФУ Вадима Шевченка, - прим. авт.), є комісія. Моє завдання полягає у тому, щоб допомогти їм створити систему. Лише система допоможе підготувати арбітрів, до яких буде довіра.

- Скільки часу Ви проводитиме в Україні? Як Ви будете розрізняти упереджене суддівство від суддівства зі звичайними помилками?

- Щодо часу, то я не повинен якоюсь карточкою відзначати, скільки разів я тут був. Я не за цим сюди приїхав. Я приїхав сюди створити якість. А вдома, в Італії, за допомогою комп'ютера я можу проглядати матчі. Я вже бачив один тайм матчу за Суперкубок України. Тому не є проблемою, скільки я перебуватиму в Україні.

Мені дуже прикро, що існують думки про упереджене суддівство. Я не хочу вірити у такий арбітраж. Сподіваюся, завдяки роботі, яку ми виконаємо з комітетом, нам вдасться переконати тих людей, які все ще вірять у це.

- Що насамперед Вам сподобалося у пропозиції від України стати куратором системи суддівства в Україні?

- Найбільше мені сподобалася можливість продемонструвати, що внаслідок створення системи, можна створити групу, яка буде працювати у будь-якій реальності. Моює мрією є те, щоб побільше арбітрів у майбутньому представляли різні федерації. А не тільки з Іспанії, Італії чи Німеччини.

Я впевнений, якщо нам вдасться тут створити цю систему, то цей досвід допоможе створити аналогічні структури в інших країнах. Саме тому мені сподобалася ця пропозиція.

- Чи ознайомилися Ви з рівнем суддіства в Україні? І яку оцінку Ви можете йому дати?

- Звичайно, я знайомий з деякими українськими суддями. На мою думку, варто дати оцінку через певний час, а не наразі. Тоді моя думка буде більш достовірною.

- Чи знаєте Ви, які причини змусили Україну шукати куратора за кордоном? І з чого Ви почнете?

- Чому виникла причина, я, на жаль, не можу сказати. Але можу уявити, факт, що у мене є досвід, який цілком міг вплинути на запрошення. Відразу після прес-конференції я зустрінуся з арбітрами. З цього і почнемо.

- Нещодавно Ви заявили, що замість відеоповторів краще використовувати додаткових арбітрів. Чи можливий такий варіант, що цей експеримент перейде в Україну?

- Скажу, що результати цього експерименту, проведеного у Лізі Європи, були позитивними. Але мало було таких експериментів. Проте було вирішено, що спільними зусиллями певних конфедерацій або асоціацій цей експеримент буде кращим, аніж якоїсь однієї федерації. Я вважаю правильним, що ми наразі продовжуватимемо використовувати додаткових арбітрів на рівні УЄФА.

- Деякі президенти клубів хочуть на матчі чемпіонату запрошувати закордонних суддів. Яка Ваша думка щодо цього?

- Я не думаю, що це правильне рішення. Потрібно мати тих арбітрів, які б судили свій чемпіонат. Це підсилює довіру до них, а також віру арбітрів у самих себе. Неправильно звертатися до закордонних суддів під час обслуговування якогось важливого матчу чемпіонату. Кожен чемпіонат має судити той арбітр, де ця першість відбувається.

Коментарі ()