Головне

Калитвинцев: Склали розширений список кандидатів у збірну

08.02.2010 13:14 525 0
Калитвинцев: Склали розширений список кандидатів у збірну
У п'ятницю відбулася робоча нарада президента ФФУ з представниками тренерського штабу збірної. Підсумки наради коментує старший помічник головного тренера збірної Юрій Калитвинцев.

Можна сказати, що з мозковим центром головна команда країни вже визначилася?

Мабуть, так. Окрім тренерів, які визначилися на засіданні виконкому, в нього увійдуть Семен Альтман, Олександр Хацкевич і низка знайомих Мирону Маркевичу фахівців з Харкова - зокрема лікарі, масажисти, тренери з фізичної підготовки і роботі з воротарями.

Обговорили хто чим буде займатися. Визначили функції і загальне коло обов'язків. Склали розширений список кандидатів у збірну, яких почнемо переглядати найближчим часом. Іншими словами, це було суто робоча нарада.

У середовищі журналістів побутує версія про те, що призначенню Хацкевича посприяла ваша рекомендація. Адже ви з Олександром - екс-партнери по "Динамо".

Це не так. На короткій зустрічі, що відбулася після виконкому, Григорій Суркіс, який зустрічався раніше з Хацкевичем, запитав про нього нас з Мироном Маркевичем. Мирон Богданович відповів: "я не проти". Я ж був тільки "за". Врешті-решт, Сашка я чудово знаю і як футболіста, і як людину. Більше того, у нього є певний досвід самостійної тренерської роботи з юнацькою збірною Білорусії і в команди майстрів з Вітебська. Чесно кажучи, радий перспективі спільної роботи з Хацкевичем.

Як будуть розподілені обов'язки між Калитвинцевим, Альтманом і Хацкевичем? Адже кожен з вас схильний до глибокої аналітичної роботи і має свій погляд на футбол.

Мені здається, чудово, коли головного тренера оточує не свита роботів, які повторюють слова свого керівника і розповідають, як у нас все чудово, а на тренуваннях тільки й роблять, що розносять фішки, а тактично підковані люди, у кожного з яких є своя точка зору. На зустрічі ми з колегами домовилися, що обов'язково будемо сперечатися і чесно висловлювати свою точку зору, щоб для остаточного рішення головного тренера було побільше інформації для роздумів. Я з нетерпінням чекаю цих дискусій, і перебуваю в передчутті цієї творчої роботи.

Хотіли запропонувати розширений список кандидатів.

Наш список вас особливо не здивує, і його складанню ми приділили не таку вже велику увагу. Що не кажи, а 70 або 80 кваліфікованих виконавців рівня збірної у нас немає, а значить, незнайомих або сенсаційних прізвищ ви в ньому не знайдете. Образно кажучи, в нашій розмові ми обговорили деякі кандидатури - зокрема, це стосується тих, про кого Мирон Маркевич знає не так багато.

Мова йде про внутрішній світ кандидатів. Про те, чим є людина поза полем. Ми з початку визначилися, що кожен гравець нас цікавить, як особистість. Те, як він поводить себе в побуті, як швидко адаптується в колективі, - замикається або живе єдиною життям з командою. Разом з тим наш список зовсім не є остаточним. Якщо заграє талановита молодь, він помітно розшириться. Що ж до ветеранів, то їх для нас не існує: ми твердо вирішили, що в паспорт кандидатам дивитися не будемо.

Дуже багато скептичних тез було висловлено з приводу вашої з Мироном Маркевичем співпраці. Тому поставлю запитання прямо: ви залишаєтеся в другій команді "Динамо"?

Я не бачу в цьому жодної проблеми, а якщо на користь збірної мені потрібно буде відлучитися з клубу, впевнений, нічого страшного не станеться. В "Динамо" хороший тренерський штаб, де мені завжди допоможуть. Якщо буде дуже потрібно залишити роботу в клубі - замислюся, але особливого сенсу в цьому не бачу. Коли я був звільненим тренером, працюючи в одній із збірних, почував себе дискомфортно. Судіть самі, коли впродовж двох-трьох місяців ти, по суті, сидиш без роботи - втрачається тонус, ти просто перетворюєшся на жирного кота. Практика є практика. При цьому наголошую, що це моя точка зору. А за головного тренера збірної я вирішити не можу. Він - доросла людина, і знає, що робить.

Фахівці очікують, що тепер в головній команді країни з'явиться чимало ваших підопічних по золотій юніорській збірній. Але ж більшість з них не грає в своїх клубах.

Торік молоді хлопці зробили маленький, але дуже якісний крок. Вони голосно заявили про себе, потрапили до першої команди своїх клубів, але як і раніше, відчувають дефіцит ігрової практики. Довго це тривати не може. Їм потрібно грати частіше. Згоден, з одного боку все залежить від них. Але значною мірою і від тих тренерів, хто є поруч. Всі розуміють, що ці хлопці дуже перспективні. Але цей високий потенціал ще потрібно розкрити.

Газета "СЭ в Украине".

Коментарі ()