Головне

Яковенко: Підготовка до відбору Євро-2011 не починається, а триває

11.09.2008 13:06 330 0

Після перемоги в завершальному матчі групового турніру кваліфікації Євро-2009 (U-21) над чехами - 1:0 старший тренер молодіжної збірної України Павло Яковенко дав ексклюзивне інтерв'ю кореспонденту Інформ-служби ФФУ.

Впевненість і рейтинг

"Загалом змістом, як і результатом гри я залишився задоволений, - зауважив наставник команди. - У нас був дуже сильний суперник. Не забувайте: збірна Чехії 1987 року народження, гравці котрої рясно представлені в "молодіжці" - віце-чемпіон світу. На жаль, цієї перемоги нам не вистачило, щоб продовжити боротьбу за путівку в фінал Євро-2009, тому ми всі відчуваємо і велике розчарування. Та все рівно цей виграш - дуже важливий. По-перше, він покращив наш рейтинг. По-друге, додав впевненості гравцям, і що особливо важливо - тим, хто братиме участь і в наступному циклі».

Збої в грі

"Вважаю, що ми справедливо переграли чехів, хоча й не можна сказати, що зробили це без питань. Траплялися у грі команди прикрі збої, котрі, втім, можна пояснити. Дуже небезпечний момент біля наших воріт на початку матчу стався, гадаю, через те, що хлопці ще не встигли включитися в гру. Добре, що Богдан Шуст зіграв просто прекрасно, парирувавши майже "мертвий" м'яч. У другому таймі було ще кілька гострих епізодів у нашому карному майданчику. Одного разу хтось із чехів влучив у штангу, іншого - не добив м'яча майже у порожні ворота. На мою думку, в обох випадках арбітр помилився, не зафіксувавши блокування чехами нашого воротаря. Втім, ми в будь-якому випадку детально проаналізуємо помилки і працюватимемо над їх виправленням".

Подяка клубам

Варто зазначити, що фахівці та журналісти, які спостерігали за матчем, згодом відзначали надзвичайно високу функціональну готовність українців. "Так, нам вдалося вивести хлопців на непоганий рівень, - продовжує Яковенко. - Хоча, звісно, повністю бути задоволеним цим аспектом я не можу, адже все одно часу, відведеного на тренувальний збір, трохи не вистачало. Але нічого страшного: які є умови, в таких і працюємо. При нагоді хочу висловити подяку клубам, які делегують до збірної своїх гравців, адже саме там закладається основа їхньої підготовки".

Прогрес Лисенка

Яковенко коротко зупинився і на своїх кадрових рішеннях. "Позаяк через травми вибули два центральні захисники Олександр Чижов та Андрій Фартушняк, було вирішено відрядити в цю зону Віталія Федоріва. Був у нас інший варіант - задіяти Євгена Євсєєва, рівень гри котрого, зізнаюсь, теж влаштовує. Однак ми зважили на те, що у Євсєєва набагато менше досвіду взаємодії з іншими збірниками. На лівому фланзі півзахисту, як і на Меморіалі Валерія Лобановського, діяв Володимир Лисенко. І якщо на турнірі він відчував себе на цій позиції трохи некомфортно, то в матчі з чехами проявив себе з найкращого боку. Причому діапазон його дій не обмежився одним флангом. Найяскравіше про це свідчить гол, який він забив у ворота чехів. Це доводить, що він може грати не лише центрального нападника, але й майже на будь-якій позиції в атаці. Загалом скажу, що прогрес Лисенка - очевидний. Це, безумовно, результат роботи самого футболіста та його тренера в клубі Олександра Заварова".

На черзі - голландці

Зауважимо, що Лисенку вже зараз пророкують роль одного з лідерів молодіжної збірної наступного скликання. Втім, за словами Яковенка, у майбутній команді вистачає талановитих виконавців. "Дуже важливо, що ми не починатимемо роботу з нуля: хлопці 1988 року народження вже неодноразово збиралися, провели кілька спарингів. Зовсім скоро, 10 та 14 жовтня, ми зіграємо ще два контрольні поєдинки. Одним із суперників, до речі, має стати команда Нідерландів. Тобто підготовка до відбору Євро-2011 не починається, а триває. Додаткову мотивацію всім забезпечує і той факт, що за підсумками наступної континентальної першості формуватиметься група учасників Олімпійських Ігор-2012 в Лондоні".

www.ffu.org.ua

Коментарі ()