Головне

Вадим Євтушенко: "Ми не ставимося зверхньо до будь-якого суперника по групі"

05.09.2008 15:34 371 0
Вадим Євтушенко: "Ми не ставимося зверхньо до будь-якого суперника по групі"

Вибір же на нашого співрозмовника випав через те, що саме Вадим Анатолійович наживо спостерігав останню гру білорусів перед сьогоднішнім рандеву на "Україні".

- Фаворитами шостої відбірної групи чемпіонату світу-2010 вважаються збірні Англії та Хорватії. Щодо білорусів, ставлення до їхніх можливостей серед певної категорії вболівальників дещо скептичне. Мовляв, ми повинні їх брати ледь не "голими руками".

- Не знаю, на чому ґрунтуються подібні твердження щодо наших сусідів. Нині в Європі перемоги легко не даються нікому, навіть у зустрічах з командами калібру Андорри чи Ліхтенштейну. Пригадуєте, як у відборі до ЧС-2006 португальці не змогли обіграти представників крихітного князівства? Чи візьмемо більш свіжий приклад, коли Росія з великими потугами перемагала Андорру в матчі, який вирішував долю путівки на Євро-2008. Відтак, ми не ставимося зверхньо до будь-якого суперника по групі, і водночас не відчуваємо страху перед умовними, на даний момент, фаворитами. Зрештою перед початком відбору всі в однакових умовах, і цілком природно, що кожен дивиться на свої турнірні перспективи з оптимізмом.  

- Ви досконало вивчили нашого суперника?

- По-перше, слід віддати належне білорусам, які зуміли домовитися про спаринги з такими серйозними командами, як Туреччина, Німеччина, Аргентина. Напевно, тут не обійшлося без особистих зв'язків Бернда Штанге, хоча б у тій же Німеччині. По-друге, тренерський штаб наживо передивився останні поєдинки за участю білорусів. Зокрема, Михайличенко спостерігав за їхніми діями з бундестімом, він же, разом із Веремєєвим, дивився гру проти Фінландії. І, нарешті, 20 серпня я відвідав матч у Мінську, куди приїхали аргентинці. Тож інформації, в принципі, вистачає.

- Чи можна стверджувати, що Штанге намагається прищепити білорусам німецький стиль гри?

- На мою думку, немає німецького чи ще там якогось стилю. Є просто хороший футбол і посередній. Інша справа, що кожна нація має свій менталітет, і його особливості певним чином можуть знаходити у грі своє відображення. Щодо персони самого Бернда Штанге, результати, які демонструють білоруси, нехай і в товариських матчах, зайвий раз засвідчують високу кваліфікацію тренера. Його команда прагне відповідати вимогам сучасного футболу, має на озброєнні кілька тактичних схем ведення гри, і здатна завдати клопотів будь-якій збірній. 

-  У вболівальницьких колах частенько дискутували, порівнюючи рівень футболістів збірних України і Білорусі. Одні наполягають на тому, що середній клас виконавців вищий у підопічних Михайличенка, інші ж дотримуються протилежної думки.

- Мені не хотілося би встрявати в подібну дискусію. Тим більше, що вже зовсім скоро вболівальники самі зможуть зробити відповідні висновки. Хоча, з іншого боку, на підсумок матчу впливає ще стільки додаткових чинників, що виокремити головний буває неможливо. Приміром, недарма в футболі існує вислів: "Порядок б'є клас". Ви прекрасно знаєте, що не завжди команда зірок може обіграти менш класного, але більш організованого й дисциплінованого супротивника.

- Можете поділитися враженнями від гри Білорусь - Аргентина?

- Думаю, що нічию з однією з найкращих команд світу господарі можуть занести собі до активу. Але потрібно зважати на те, що за "альбі-селесті" виступали в основному гравці, для яких сезон ще не розпочався. А Тевес, Колоччіні та Гутьєррес провели на той момент лише по одній грі в англійській Прем‘єр-лізі. Тож гостям явно бракувало швидкості, і не дивно, що вони зробили ставку на тривалий контроль м'яча і не надто прагнули загострювати ситуацію на полі. Та все ж кілька хороших нагод, аби відзначитися, аргентинці створили - в одному епізоді влучили в перекладину, в іншому білорусів врятував голкіпер... 

- Для багатьох збірна Білорусі асоціюється з Олександром Глєбом. Інші ж футболісти цієї збірної не так добре відомі широкому загалу вболівальників. Чи можна говорити про те, що гра "сябрів" є надто залежною від дій новоспеченого каталонця?

- По грі з Аргентиною таке твердження навряд чи має право на існування. Можливо, це, знов-таки, пов'язано з тим, що іспанський чемпіонат стартував лише тиждень тому, і Глєб ще не набрав оптимальних кондицій. Але я не став би зосереджувати увагу лише на гравці "Барселони". З його партнерів можна згадати також нападника Кутузова, який вже не один рік виступає в італійській Серії А. Також сподобався своїми надійними діями опорний півзахисник Кульчій. А ще один форвард - Булига - виокремлювався своєю мобільністю, швидкістю й настирністю. 

- А що скажете про українського повпреда в білоруській збірній - гравця "Чорноморця" Коритька?

- Можливо, для українських вболівальників буде несподіваним те, що Бернд Штанге використовує цього футболіста на позиції правого захисника, адже в "Чорноморці" Володимир діє у півзахисті, причому з ухилом до атаки. З чим пов'язана перекваліфікація Коритька, мені важко сказати. Попри все, каші одесит не зіпсував.

- Судячи з публікацій у білоруській пресі, ажіотаж навколо гри з Аргентиною в Мінську був чималий. Ви встигли відчути це під час відрядження?

- Дійсно, місцеві газетярі відслідковували практично кожен крок команди гостей. І хоча для білоруського футболу приїзд Аргентини став справжньою подією, водночас трибуни стадіону не були заповненими.

- Зате, напевно, тренерський штаб розраховує, що на прем'єрній грі відбірного турніру у Львові буде аншлаг?

- Безумовно. Ми сподіваємося, що шалена підтримка вщерть заповненої "фартової" арени допоможе нам досягти позитивного результату й на цей раз.

ffu.org.ua

Коментарі ()