Головне

Володимир Безсонов: Перше, що я сказав гравцям: полюбіть дисципліну!

01.09.2008 17:00 315 0
Володимир Безсонов: Перше, що я сказав гравцям: полюбіть дисципліну!

На долю Володимира Безсонова випало нелегке випробування - не лише прийняти імениту команду по ходу сезону, але і з місця в кар'єр почати добиватися з нею результату. Він розповів про те, як пройшли перші дні керівництва командою в.о. головного тренера "Дніпра", і як дніпряни готуються до найважливішого поєдинку з "Металістом".

- Володимир Васильович, наскільки ви були готові приступити до роботи при настільки несподіваному розвитку подій?

- Передусім, я б хотів подякувати Олегу Протасову за виконану роботу. Позитивних моментів було більше, ніж негативних. Достатньо пригадати минулий чемпіонат, коли команда восени зайняла перше місце. Але, мабуть, не вистачило концентрації і настрою. Таке враження, для них самих стало несподіванкою перше місце. Сталася переоцінка своїх можливостей - і команда скотилася на 4 місце.

Звичайно, результат матчу з "Беллінцоною" вийшов несподіваний. Ніхто не міг передбачити, що "Дніпро" не пройде цю команду. Звичайно, в подібних ситуаціях у всьому звинувачують тренера. Але на мою думку, при тому, що тренер відповідає за результат, за тренувальний процес, за підготовку команди - за свою гру повинні відповідати гравці. Повторюся, таку команду, як "Беллінцона", вони зобов'язані були проходити. І саме гравцям не вистачило віддачі і бійцівських якостей. Не обійшлося, на мою думку, і без недооцінки суперника.

Звісно ситуація для мене неочікувана. Але я готовий до роботи і докладу усі свої сили, знання, уміння, щоб за короткий період поставити команду на ті рейки, на яких вона має бути. Завдання ніхто не знімав і знімати не буде. Думаю, що найголовніше зараз - психологія. Після таких поразок психологічна готовність гравців опускається на дуже низький рівень.

Великих змін в підготовці до майбутнього матчу з "Металістом" не буде, але поступові корективи стануться. Потім буде невелика перерва, під час якої ми ближче познайомимося з гравцями. Вони вже взнали мої вимоги. Загалом, вимога у мене одне: щонайповніша віддача на полі. Я вже їх попередив, що у мене грати будуть не прізвища, не заслуги перед Вітчизною, а добре підготовлені люди, здатні виконувати завдання.

- Що ви можете сказати про настрій команди на даний момент?

- Команда до гри буде готова, і настрій її буде хорошим. Звичайно, такі матчі довго не забуваються, але це потрібно зробити, бо футбол - така штука, що довго переживати не можна. Потрібно займатися справою і кожного тижня доводити свою майстерність.

- Перед матчем з "Металістом" ви бачите обойму гравців, а не прізвищ, які готові виконувати ваші вимоги?

- За два дні складно визначити готовність кожного гравця, але, як я казав, зміни будуть. Не глобальні, бо можна, як кажуть, психанути і поміняти увесь склад, але поступові. І вже на найближчій грі ви, думаю, звернете на них увагу.

- Якими були ваші перші слова, адресовані новим підопічним?

- Перше, що я їм сказав: "Полюбіть дисципліну! Без неї в побуті і на полі робити нічого". Цими словами я звернувся до команди.

- Як, на ваш погляд, команда сприйняла ваші вимоги?

- Це вимоги не мої, а футболу. Я ним просто їх нагадав. Можливо, дехто їх забув. Я нагадав, з чого потрібно почати - а техніка і тактика прийде. Перш за все, потрібні бажання і віддача. На все 100, а, може бути, і на 200 відсотків.

- Чи не заважає вам приставка в.о.? І чи є у вас бажання довести, що можете залишитися на цій посаді і на постійній основі?

- Я не збираюся нікому нічого доводити. Ми повинні просто грати. Футболісти повинні, як я їм сказав, навчитися вмирати на полі у кожній миті. Якщо вони це зроблять, все у них вийде. Майстерність у гравців є, фізична готовність, думаю, на нормальному рівні. А всі емоції потрібно забути і працювати далі. Що стосується приставки в.о., то вона мені не заважає.

- Чи говорили вам про терміни перебування на чолі "Дніпра" у тимчасовому статусі?

- Конкретної розмови на цю тему з керівництвом не було. Якщо буде знайдений новий головний тренер, я до цього готовий.

- Хто працюватиме у вашому штабі?

- Наразі мені допомагатимуть Вадим Тищенко, Володимир Горілий, Володимир Багмут і Йован Михайлович. Плюс приїде Євген Шахов. Ми з ним разом працювали і розуміємо один одного з півслова. А надто, і "Дніпро" для нього не чужий клуб. Упевнений, він докладе всі зусилля для успіху команди.

- Тренера з фізпідготовки серед ваших помічників не буде?

- І Тищенко, і Шахов, і Безсонов займатимуться і фізпідготовкою, і тактикою, і технікою. У нас - єдина команда.

- Що ви думаєте про бурхливу реакцію уболівальників на виліт "Дніпра" з Кубку УЄФА?

- Я вважаю, що уболівальник завжди має рацію. Якщо вони вимагатимуть, команда буде йти вперед. Немає нічого страшного у поразках, адже ще не створили в світі команду, яка б не програвала. Але яким чином програти - є різниця. Якби люди поклали голову на плаху і програли, уболівальники б зрозуміли і пробачили. Але такі безхребетні поразки не прощаються.

- На що звертаєте особливу увагу команди при підготовці до матчу з "Металістом"?

- "Металіст" - гідний суперник. Команда добре укомплектована, два роки підряд займає призове місце в чемпіонаті. Зрозуміло, що гра буде важка, але ми до неї готові. Ми добре знаємо суперника, вже розмовляли про його тактику, про нашу тактику. Все залежатиме від психологічного стану гравців. Якщо виконаємо все, що задумали, то виступимо гідно.

- У вас особисто немає бажання помститися "Металісту" за поразку, завдану вам ще на посаді наставника ФК "Харків" не без допомоги "дивного" пенальті?

- Все, що було - минуло. Потрібно жити сьогоднішнім днем. Я так і живу.

"Спорт-Експрес"

Коментарі ()