Головне

Михайличенко: Тактика у футбол не грає, а усе залежить від того, виконується вона чи ні

30.05.2008 11:30 454 0
Михайличенко: Тактика у футбол не грає, а усе залежить від того, виконується вона чи ні
У четвер у Конча-Заспі відбулося відкрите тренування збірної, попередньому двобою між національними командами Швеції й України. За традицією, слово перед представниками ЗМІ тримав головний тренер синьо-жовтих Олексій Михайличенко.

- Олексій Олександрович, ви вже переглядали матчі майбутнього суперника - збірної Швеції? Якщо не помиляюся, недавно ця збірна грала зі словенцями.

- Цей двобій переглядав Вадим Євтушенко.

- І яке враження на нього справили шведи? Зі своїми підопічними вже обговорили сильні сторони цієї команди?

- Нам і без шведів було про що поговорити з хлопцями, тому ми обмежилися обговоренням наших проблем. Утім, знаю, що вже зробили відеомонтаж матчу за участю збірної Швеції. Обов'язково подивимося його і підготуємося. Сьогоднішній же день у нас пішов на розбір польотів, а точніше сказати - "прольотів".

- У чому головна проблема розгромної поразки від збірної Голландії?

- Так адже якби ця проблема була одна - було б просто. Ми б її усунули й усе. На жаль, недоліків дуже багато. Один з основних - у Голландії не було колективу. Усі хлопці зіграли нижче свого рівня і можливостей. Причому, у кілька разів. Це було видно неозброєним оком. Усе те, що ми планували і намагалися протиставити голландцям, гру яких, вважаю, непогано вивчили, залишилося на словах. Тактика у футбол не грає, а усе залежить від того, виконується вона чи ні. Так як ми провели перший тайм - грати у футбол узагалі не можна! Кудись ділася елементарна зупинка, обробка м'яча, передачі, взаємозамінність, відбір... Ще раз говорю, назвати одну причину невдачі було б занадто просто. На мій погляд, мову потрібно вести про комплекс причин. Приміром, спостерігався "розбаланс" гравців. Хтось у розташування збірної приїхав за день до матчу, хтось за два... Можливо, три дні відпочинку, що ми надали хлопцям після завершення чемпіонату - великий термін. Не знаю. Утім, тут вирішальну роль зіграв не фізичний, а психологічний фактор...

На сьогоднішній день у збірній залишилося 19 чоловік, що і будуть готуватися до матчу зі шведами. Ми залишили в основному молодих хлопців, яких хочемо повноцінно перевірити в бойових умовах.

Що стосується тих кого не буде в збірній на грі зі шведами, то Тимощук занедужав, і участі в матчі не прийме. Немає в збірній Шевченка і Вороніна. Ми відразу планували, що вони зіграють один матч, щоб отримати можливість переглянути молодих нападників, котрі запрошені на збір. Калиниченко, за великим рахунком, не готовий навіть на 45 хвилин, але, вважаю, йому треба було дати зіграти, щоб Максим відчув атмосферу збірної.

- Цього разу всі хлопці прибутку в табір національної команди вчасно?

- Так. На базі ми зібралися ще в середу ввечері і встигли провести визначену роботу, відновитися. Думаю, ви розумієте, що в цей період робити довгострокові збори було б неефективно. Хлопці утомилися після чемпіонату. Утім, я радий, що вони розуміють, що запрошені не на банкет, а на матч, що для нас украй важливий. Усі приїхали з гарним настроєм, і ми сподіваємося, що тієї концентрації і настрою, що спостерігався в грі з Голландією, більше не буде.

- Скажіть, Вадим Євтушенко у Швеції буде вашим головним гідом і помічником?

- Природно, адже він добре знає гравців збірної Швеції, її тактичні побудови... Шведи дуже серйозно готуються на гру з нами. Це буде їхня генеральна репетиція перед стартом Євро. Ох, і везе нам на ці генеральні репетиції. То в голландців була генеральна перевірка сил, на підставі якої вони формували остаточну заявку. Тепер у шведів остання проба сил перед стартом Євро. Нічого страшного, ми також зможемо об'єктивно оцінити наш стан на даний момент.

- А хто вийде в "основі" замість Шевченка і Вороніна?

- Не переживайте, знайдемо футболістів.

- А Євгеній Левченко грати буде?

- У нього було ушкодження, і він тільки почав працювати, але якщо час, що залишився, Женя проведе плідно, то обов'язково зіграє.

- Наскільки серйозна хвороба в Тимощука?

- Він застудився. Утім, Тимощуку як нікому іншому треба було дати відпочити. За останній часом Анатолій віддав масу і фізичних сил, і емоцій. У матчі з Голландією Тимощук хоч і зіграв нижче свого рівня, але в плані бажання і самовіддачі, він один з деяких гравців, до яких у мене немає великих претензій.

- А хто буде капітаном збірної?

- Хтось так буде. Без капітана команда на поле не вийде (посміхається).

- А лідер у команди буде?

- Капітан і лідер - це різні речі. Визначити до гри капітана просто, а от з лідером складніше.

- Олексій Олександрович, бачу на тренування ви вийшли в бутсах. Очікується серйозний спаринг?

- Ні. Просто не хочу відставати від колективу (посміхається). Виходити на тренування в тапочках було б несерйозно.

- А які, на ваш погляд, сильні сторони має шведська збірна? Зрозуміло, крім того, що вона готується до чемпіонату Європи.

- Ви прекрасно знаєте, що шведи давно обрали британський напрямок розвитку футболу. Наш майбутній суперник дуже сильно нагадує команду Англії. Шведи сповідають силовий футбол, здорово грають на "другому поверсі"... Крім того, у даний момент ця збірна має у своєму розпорядженні непоганих виконавців, таких як Ларссон. Однак буде він чи грати ні, нас не сильно хвилює. У шведів міцна збірна, котра досить упевнено пройшла свою групу, обігравши зокрема іспанців, якщо не помиляюся, з рахунком 3:0. Нас очікує гарний спаринг, у якому ми перевіримо молодих виконавців. Звичайно, ми розуміємо, що робити висновки на підставі однієї, нехай навіть і дуже відповідальної гри не варто. Щось може вийти, щось - ні, але якусь інформацію ми отримаємо.

- Велика поразка від голландців напевно не сприяла підняттю настрою. Ви вже розмовляли з хлопцями, у якому психологічному стані вони знаходяться? Чи позначається та обставина, що багато їхніх одноклубників уже перебувають у відпустці?

- Справа не у відпустці. Просто ця думка волею-неволею закрадається в підсвідомість і заважає концентрації. При цьому дуже складно показати максимум, на який ти здатний. Двобій з Голландією показав, що ніяких побічних думок бути не повинне. Сподіваюся, що в цей раз подібне не повториться.

www.ua-football.com

Коментарі ()