Головне

Валентин Воронін: "Керівники українських ліг мають знайти спільну мову"

22.09.2008 16:42 342 0
Валентин Воронін: "Керівники українських ліг мають знайти спільну мову"

Трохи більше ніж через два тижні стартує чемпіонат УБЛ, в якому бере участь львівська "Політехніка-Галичина". Які справи у команді, на що розраховують "політехи" у змаганнях і, звісно ж, про розподіл у нашому баскетболі розповів головний тренер львів'ян Валентин Воронін.

- Пане Валентине, в міжсезоння команда провела декілька тренувальних зборів. Як оцінюєте їх результат, наскільки команда готова до початку чемпіонату?

- Гравці наразі готуються, все відбувається в нормальному режимі. Єдине, що мене не задовольняє як тренера, це те, що чотирьох баскетболістів із команди нині залучено за збірну Білорусі, відтак не можемо повноцінно награвати деякі схеми. Однак тішить, що білоруська команда виступає доволі вдало, наші гравці їй у цьому допомагають, здобуваючи таким чином для себе безцінний досвід виступів у міжнародних матчах. Щодо тренувальних зборів, то провели їх вдало. Стартували в декількох міжнародних турнірах, здобувши перші місця. Згодом команда провела двотижневий збір у Львові, під час якого ми плідно попрацювали. Заплановано ще один тренувальний збір на Балканах, у Сербії. Там проведемо декілька спаринг-матчів із місцевими командами. Думаю, що ні в кого не викликає сумнівів сила та потужність балканського баскетболу. Таке рішення ми прийняли свідомо, адже перед стартом нового сезону команда повинна в повному складі провести декілька ігор із сильними суперниками.

- З якими саме командами заплановано товариські зустрічі?

- Уже є домовленості із БК "Воєводіна", "Новий Сад", БК "Бєлград" та з кимось із місцевих грандів - "Партізан" або ж "Цервена Звєзда". Річ у тому, що наразі ці два клуби перебувають за межами Сербії, тож остаточно сказати, з ким гратимемо, не можу. Однак плануємо за шість днів провести чотири гри. А вже 27 вересня повернемося до Львова, де завершимо підготовку до старту першості.

- Минулого чемпіонату "Політехніка-Галичина" виборола бронзові нагороди. Однак незважаючи на це, в міжсезоння склад команди змінився відсотків на 70. Із чим пов'язана така кардинальна ротація?

- У команді виявилися гравці, які з тих чи інших причин просто не підходили нам, адже час не стоїть на місці, все вимагає прогресу. З іншого боку, в команді є баскетюолісти, які доволі добре працюють і хочуть, щоб їхню працю оцінювали на належному рівні. Також були й такі, з ким, м'яко кажучи, не вдалося знайти спільної мови. Але це життя, такі речі є цілком нормальними. Проте гравці, яких я хотів би бачити в команді, залишилися.

- Як оцінюєте готовність новобранців і їхній рівень майстерності?

- Гравці, які приєднались до команди у міжсезоння, щонайменше не нижчого рівня, ніж ті, хто покинули клуб. Тобто не можна говорити про якісь втрати, ми зробили повноцінні заміни тих, хто пішов.

- Український баскетбол фактично розколовся на дві частини. Як вам працюватиметься у неповноцінному чемпіонаті, адже переможець новоствореної Ліги не матиме перспектив виступати в єврокубках?

- Відверто кажучи, навіть не знаю, що сказати... Я найманий працівник... Мені платять гроші. А щодо того, що переможець Ліги не зможе грати в Європі, вважаю: це не на довго, рано чи пізно переможе здоровий глузд і все стане на свої місця, і керівники ліг мають знайти спільну мову.

- Оскільки серед усіх учасників Ліги УБЛ у минулому чемпіонаті "політехи" посіли найвищу сходинку, то, за логікою, в наступному турнірі перед командою стоятиме завдання виграти чемпіонат?

- Я так не сказав би, адже багато учасників УБЛ до початку змагань дуже добре підсилились. Як відомо, на відміну від минулорічного чемпіонату України, новостворена ліга має певні переваги. Передусім учасники УБЛ не платять грошей за заявлених легіонерів, відтак деякі команди запросили по шість і навіть сім хороших спортсменів із США. Також скасували ліміт на легіонерів. Якщо торік у командах виступало в середньому 2-3 чорношкірі спортсмени, то в УБЛ їхня кількість безперечно зросла, а це підсилить команди.

- Тоді поставлю запитання по-іншому. На які місця можна реально розраховувати з теперішнім складом "Політехніки-Галичини"?

- Думаю, на найвищі місця. Перед усіма командами, які я очолював, завжди стояли найвищі завдання. Якщо перед гравцями не поставити високих цілей, то, зрештою, їх буде не реально спонукати показувати хорошу, висококласну гру. Перед гравцями потрібно ставити найвищу ціль - стати чемпіонами. А чому б ні.

- Які з команд - учасників УБЛ реально претендуватимуть на чемпіонство в Лізі?

- За чемпіонство в Лізі боротимуться щонайменше п'ять команд. Хороший підбір гравців у дніпропетровського "Дніпра", київського "Будівельника", також непогані перспективи в команд із Кривого Рогу й Одеси. Отож, змагання будуть цікавими.

- Яка, на вашу думку, із двох утворених ліг буде сильнішою?

- Якщо зважати на підбір виконавців, то варто погялнути на бюджети БК "Київ", "Азовмашу" та "Хіміка" - суми, які вкладають у ці команди, є величезними, тож, відповідно, там грають кращі виконавці. Але якщо подивитися на провідні команди УБЛ, то і в ці колективи вкладають непогані гроші. Думаю, що навіть важко сказати, яка з ліг буде сильнішою, адже грошей "на вітер" ніхто не викидатиме.

- Повертаючись до роздвоєння нашого баскетболу. Як фахівець як вважаєте, чи вплине на український баскетбол цей розподіл? До яких наслідків це зможе призвести?

- Як уже говорив, маю надію, що здоровий глузд переможе, і керівники двох ліг сядуть за стіл переговорів і дійдуть якогось компромісу. Згоден із тим, що в українському баскетболі потрібно щось змінювати, створювати професійну лігу. Але це все слід робити без скандалів і звинувачень, цивілізовано. Потрібно врахувати інтереси всіх учасників, а в цьому випадку двох сторін. Ви праві, від таких дій втрачається спортивний інтерес, адже перемога в будь-яких змаганнях повинна давати можливість виходу на новий рівень. А в нашому випадку це єврокубки. Коли ліга ізольована від Європи, тоді самі розумієте. Отже, треба дійти якогось спільного рішення.

- Коли команди, які входять в УБЛ, проведуть сезон без особливих мотивацій, тобто перспектив пограти в Європі, чи не призведе така ситуація до своєрідної деградації гравців Ліги?

- Я зараз не готовий відповісти на таке запитання... Але, думаю, можливо, навпаки, це дасть командам двох ліг своєрідний стимул для того, щоб підсилитися. Все покаже час.

gazeta.lviv.ua

Коментарі ()