Головне

Кирило Фесенко: "Баскетбольні шоу, як у НБА, дійдуть до України хіба що через декілька століть"

29.05.2008 14:00 568 0
Кирило Фесенко: "Баскетбольні шоу, як у НБА, дійдуть до України хіба що через декілька століть"

- Найперше, що прошу фанів і знайомих, не запитувати "Ну як там?". Як там? Доб-ре! А іноді ще краще.

- Середовище, спілкування, ситуації... Ти якось змінився за цей сезон?

- Почав забувати російську і тим більше українську. Виявляється це можливо, коли зовсім не чуєш мови. Тільки по телефону з рідними й іноді з Кириленком.

Можливо, став дорослішим... і те що називається "навчився"))). Наприклад, навчився спілкуватися з пресою: не говорю про особисте, особливо не жартую. На початку сезону пожартував щодо машини й потім читав це в різних інтерпретаціях два місяці.

Загалом мінімум одне інтерв'ю щодня. Особливо якщо виходив на майданчик чи просто одягав форму. Запитання стандартні по грі або "Коли приїде мама?".

- Товариші по команді давали тобі якісь поради?

- Так. Перше - не робити ніяких заяв і особливо взагалі не висловлюватися перший рік. До тебе повинні звикнути й ідентифікувати як свого. Друге - добре ладити з людьми, які готують їжу чи обслуговують у ресторані, інакше помстяться, хоч ти можеш про це не здогадатися.

- Як зараз сприймаєш українську реальність?

- Зараз, звичайно, багато що помічаєш з того, що колись було звичним. Наприклад, команда літає мінімум двічі на тиждень. У мене є чітке розуміння того, якою має бути злітна смуга. Але прилетівши до Дніпропетровська, я побачив і...відчув поверхню аеропорту. Якісь плити, а після них і зовсім земля.

Приємно радують наші зелені міста. Черкаси дуже зелене місто. Я за цим скучив. Дуже скучив!

- Над чим ти працюєш із особливою увагою на тренуваннях?

- У сезоні було 82 гри, якщо не рахувати передсезонки і плей-офф. Тому на тренуванні особливо не навантажують. Відпрацьовуємо комбінації. Добре розтягуємося. До такого режиму вже звик. У принципі доступ до залу цілодобовий. Розроблено індивідуальні методики. Хочеш на щось претендувати - працюй!

Працюю над витривалістю. Це постійні кроси. Також посилено займаюся руками. Хронічна робота над штрафними. Намагаюся поліпшити середній кидок.

- Чи є в команді "Юта Джаз" традиції?

- Є. Я й Моріс - нові гравці і це значить, що на ранкове тренування ми купуємо для всіх пончики. А на виїзді ми розносимо чисту форму в мішечках і кладемо всім під двері номера. Спочатку пробував стукати, але у відповідь багато почув. Потім робив це мовчки. Якось раз ми забули її рознести, так після тренування нас змусили збирати по всьому залу й другому ярусу м'ячі, які перед цим старанно розкидали. Хоча не правильно говорити "змусили". Там не дідівщина, а данина традиції. Це робили до нас усі без винятку.

- Розкажи про баскетбольну культуру, баскетбольне шоу.

- До України вона дійде через декілька століть:) Шоу американського баскетболу полягає в колосальному заряді й драйві. В "Юті" об'єктивно найкращий талісман. Що він витворяє! Було, що на дошці з верхнього сектора вниз головою з'їхав, а потім підготував відеоролик. У ньому вдало використав усім відому рекламу, де показують, скільки коштує автомобіль, діамант, будинок. Далі показують око дівчини, якій роблять пропозицію. Вони безцінні. Отож талісман у своєму кліпі показав, скільки коштують різні травми, але виступати для фанів цього Клубу - безцінно.

Щодо відео - це обов'язкова частина програми на матчі. Величезні екрани - джамбатрони є у всіх залах. На них фірмові ролики, приколи, реклама, повтори моментів гри.

Представлення команд також істотно відрізняється від українського. Представляють тільки стартову п'ятірку. Але вона то на чомусь виїжджає, то з якимись трюками з'являється, головне що не просто вийшли й вишикувалися. Хоча гімн обов'язковий, як і в нас.

- Як характеризуєш тренера?

- Джері дуже суворий, але справедливий. Не соромиться міцних слів. Але ми ж усі дорослі люди.

Хочу сказати фанам, коменти яких читаю на сайтах. Якщо тренер під час гри сидить - це означає, що те, що відбувається на паркеті відповідає його вказівкам. Тому що неодноразово натрапляв на репліки з критикою щодо цього й це не розуміння дратує.

- Чому тоді сам не пояснив це у своєму блозі?

- Тому що тільки зараз дав завдання створити дійсно мій блог. Там буде гарний дизайн і головне, я сам буду його заповнювати. Мені не потрібна редакція. Якщо й припускаюся помилок, так тільки в пунктуації. Це вже пробачать.

- Пам'ятаю до від'їзду ти був дуже творчим. Були проби пера. Як зараз із цим справи?

- Не можу сказати, що не було часу. Уся творчість спотикнулась об латинську розкладку клавіатури. Коли буду їхати, куплю наклейки.

Яка мета візиту до Черкас?

- Є декілька питань з Погостинським. Хочу побачитися з друзями й фанами. Сьогодні піду вітати гарну подругу з минулим Днем народження.

Що ж, приємно було побачитися, бажаємо Відродження у твоїй творчості, обміну позитивом із друзями й, звичайно, перемог спортивних і життєвих!

Баскетбольний клуб "Черкаські Мавпи"

Коментарі ()