Головне

"Наркобарон" Врсалько, велелюбний Віда та космополіт Ракитич: все, що потрібно знати про збірну Хорватії. ФОТО

15.07.2018 14:46 3716 0
 

Збірна Хорватії уперше в історії зіграє в фіналі ЧС. У вирішальному поєдинку підопічні Златко Далича зіграють проти збірної Франції.

Звісно вихід у фінал для маленької Хорваті - це вже фантастичний успіх, але Модрич і Ко мріють про більше!

Чемпіон зібрав для вас цікаві факти про героїв сучасної Хорватії. Факти, про які ви навіть не здогадувалися.

Хорвати, як і французи, не програли в Росії жодного матчу. У групі вони винесли всіх (2:0 з Нігерією, 3:0 з Аргентиною, 2:1 з Ісландією), в плей-офф пішло якось натужно - Данію і Росію обіграли по пенальті, Англію в додатковий час.

У всіх матчах плей-офф за участю збірної Хорватії справа доходила до овертайму. Як наслідок, до фіналу шашкові підходять, відігравши аж 90 зайвих хвилин. А ще їх півфінал грався на добу пізніше французького, ну і в цілому хорвати більш вікова команда.

Балканців тренує 51-річний Златко Далич. Кар'єра у нього розвивається вкрай нелінійно: з 2010 по 2017 рр. він працював в ОАЕ і Саудівській Аравії, навіть не думаючи ні про яку збірної. Але криза, в якій хорвати опинилися під кінець відбору, змусила федерацію піти на ризик і запропонувати Даличу роботу мрії. Впорався він феноменально - раніше полум'яні до фіналів на топ-турнірах не добиралися.

Очевидний лідер цієї команди - хавбек Реала Лука Модріч. Він швидкий, технічний, розумний і, як з'ясувалося в матчі з Данією, психологічно стійкий - мало хто пішов би бити пенальті в післяматчевій серії, запоровши перед цим пенальті у грі. Багато хто вважає Луку головним претендентом на Золотий м'яч.

Златко Далич і Лука Модрич після перемоги над Англією

У парі з Модричем в центрі феєрить Іван Ракитич. Він справжній космополіт - з усієї рідні хорватом у нього є тільки батько, та й той ще в молодості виїхав до Швейцарії. До речі, Ракитич грав по юнакам саме за цю країну, взяти хорватське футбольне громадянство його вмовили лише в 2007-му, і зробив це Славен Біліч.

Рідкісні огріхи Модрича і Ракитича підчищає двожильний Марцело Брозович. Цей брутальний опорник, у повній відповідності зі стереотипами, є сином м'ясника. Обожнює дартс, більярд і настільний футбол. У матчі з Англією пробіг рекордні 16 км - і зовні навіть не особливо втомився.

Матео Ковачич - самий релігійний в команді. Постійно відвідує костел, навіть майбутню дружину зустрів саме там: Ковачич був алтарником, а дівчина співала в церковному хорі.

Чорлука, Ковачевич та Віда

Мілан Бадель завжди готовий підмінити когось із зіркових хавів, хоча взагалі-то він з дитинства страждає на астму. Це не змусило юнака відректися від мрії - завтра він стане як мінімум віце-чемпіоном світу. Баделя настільки поважають в його Фіорентині, що саме Мілан отримав капітанську пов'язку після смерті Давида Асторі.

Ворота збірної Хорватії захищає голкіпер Монако Даніель Субашич. Під ігровим светром він носить майку з портретом Хрвойє Кустичч - футболіста, в загибелі якого вважає себе винним. Справа в тому, що на одному з тренувань Суба зробив неточний пас і м'яч полетів в сторону ауту, а Кустич намагався врятувати ситуацію і врізався головою в бетонну стіну (не питайте, навіщо вона там). Хлопця не врятували, а Субашич присвячує йому перемоги і називає "своїм ангелом".

Даніель Субашич виграв на ЧС-2018 дві серії пенальті

У центрі оборони у хорватів виблискує Домагой Віда. Обожнює жінок, випивку, мотоцикли, а інколи все це разом. Тренер загребського Динамо Анте Чачич одного разу викинув Виду з клубного автобуса - футболіст додумався прямо при тренері відкрити банку пива.

Домагой Віда з дружиною Іванною

Шиме Врсалько настільки серйозний, що в команді його називають "Ескобар". Дуже любить соцмережі - одного разу Шиме так захопився оновленням стрічки, що сів після матчу в автобус суперників і мало не поїхав до Севільї.

Ведран Чорлука - перший в історії фіналіст ЧС, який виступає за клуб російської Прем'єр-ліги. А ще він увійшов в історію як перший футболіст, який відіграв матч ЄВРО в ватерпольній шапочці. Вона зараз, до речі, зберігається в музеї УЄФА.

Як би не піарили Модріча, але найкращим гравцем півфіналу був Іван Перишич. Перший м'яч він забив, витончено зависнувши в повітрі - йому це не вперше, адже пристрастю Перишича є пляжний волейбол. Минулого літа він навіть знайшов час для участі в професійному турнірі.

На вістрі атаки у хорватів Маріо Манджукич. Ніколи не питайте його про татуювання на спині - ця історія моментально призводить Манджукич до сказу. Маріо хотів набити івритських напис "Все, що не вбиває, робить нас сильнишими".

Гол Маріо Манджукича вивів збірну Хорватії у фінал
Коментарі ()