Головне

ЧС-2010: "Слони" протоптали дорогу до ПАР

08.06.2010 16:21 478 0
ЧС-2010: "Слони" протоптали дорогу до ПАР

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. До вашої уваги збірна Кот-д'Івуара з квартету "G".

Кот-д'Івуар: назва і форма

Кот-д'Івуар до 1986 року офіційно перекладався як Республіка Берег Слонової Кістки. Тому не дивно, що прізвисько у футбольної збірної цієї країни "Les Elephants" - "Слони". До того ж герб країни прикрашає зображення голови слона у профіль.

"Слони" грають в основному у повністю помаранчевій формі. Залежно від обставин Кот-д'Івуар може вийти на поле у білих або зелених кольорах.

Кот-д'Івуар: історія

Берег Слонової Кістки свою першу офіційну зустріч провів 13 квітня 1960 року. На Мадагаскарі "слони" мінімально здолали команду Дагомеї (наразі Бенін).

На ЧС Кот-д'Івуар вийшов вдруге. І вдруге збірна потрапила до "групи смерті". У 2006 році вони не змогли здолати Аргентину та Нідерланди. Цього разу у них у групі Бразилія та Португалія.

Кот-д'Івуар є чемпіоном Кубка африканських націй 1992 року. Тоді, до речі, у фіналі зафіксована одна з найдовших серій пенальті у міжнародній історії. "Слони" та збірна Гани пробили 24 ударів з 11-метрової позначки. Ще одного разу вони ставали срібними призерами та чотири - бронзовими.

Кот-д'Івуар: кваліфікація-2010

Кот-д'Івуар розпочав кваліфікацію в Африці з другого раунду. Потрапивши в одну групу з Мозамбіком, Мадагаскаром і Ботсваною, збірна примудрилася втратити шість очок (тричі зіграла внічию). Але три перемоги в інших матчах дозволили їм пройти далі.

У третьому раунді відбору "слони" зіграли набагато краще. У шести матчах з Буркіна Фасо, Малаві та Гвінеєю вони забили 19 м'ячів. Не змогли здобути перемогу вони тільки одного разу (проти Малаві), і то коли вже забезпечили собі місце у ПАР.

Кот-д'Івуар: тренер

Свен-Горан Ерікссон очолив збірну лише на час проведення Чемпіонату світу у ПАР. Змінив швед на цій посаді Вахіда Халілходжіча, якого звільнили після невдалого виступу на Кубку Африки.

До цього Ерікссон лише двічі був на чолі національних збірних. У 2004 році він вивів команду Англії у чвертьфінал чемпіонату Європи, а потім зупинився на цій же стадії на ЧС-2006. З посади ж головного тренера збірної Мексики фахівця звільнили рік тому. Після поразки у кваліфікації від Гондураса президент федерації футболу Мексики Хустіно Компеано Паласіос відмовився, щоб Свен-Горан продовжував роботу з командою.

Шведського наставника визнавали тренером року в Італії й Великобританії. Ерікссон вигравав чемпіонати та кубки Швеції, Італії й Португалії.

Кот-д'Івуар: голкіпер

Дрогба щойно отримав травму. Фото AP

Наразі основним голкіпером збірної є Бубакар Баррі. Воротар бельгійського "Локерена" має невеликий досвід виступу на чемпіонатах світу. Саме він захищав ворота в останньому матчі для команди на ЧС-2006. У сербів тоді Кот-д'Івуар виграв. Баррі непогано відбиває пенальті, але може припуститися помилки у грі на виході.

За місце другого поборються Даніель Йебоа з місцевого чемпіонату й Арістід Зогбо з першості Ізраїля.

Кот-д'Івуар: захисники

У шведського наставника збірної завжди проходить ротація, він пробує гравців захисту у півзахисті та навпаки. Тому основні захисники команди Еммануель Ебуе ("Арсенал"), Коло Туре ("Манчестер Сіті") та Сулейман Бамба ("Хайберніан") можуть у якомусь матчі вийти у середній лінії. Або взагалі не вийти.

Також багато залежатиме від обраної схеми. Так, справа завжди готовий зіграти Гі Демель ("Гамбург"), а зліва - Сьяка Тьєне ("Валансьєн").

Кот-д'Івуар: півзахисники

Буде на ЧС-2010 у складі Кот-д'Івуара колишній гравець українського клубу - Яя Туре, який зараз грає у "Барселоні", колись був у донецькому "Металурзі". Агент Туре Дмитро Селюк нещодавно заявив, що його клієнт продовжить кар'єру в англійському чемпіонаті. Та називати клуб Селюк не став.

Пліч-о-пліч з Туре гратиме і Дідьє Зокора ("Севілья") та Кадер Кейта ("Галатасарай").

Знову ж, залежно від схеми, місце в основному складі можуть отримати Коффі Ндрі Ромарік ("Севілья") або чемпіон Нідерландів Ісмаель Тіоте ("Твенте").

Кот-д'Івуар: форварди

Головною проблемою Кот-д'Івуара наразі є пошкодження лідера команди Дідьє Дрогба. 32-річний форвард отримав перелом ліктьової кістки у товариській зустрічі проти команди Японії. Проте швидке втручання лікарів, які зробили операцію, допомогло Дрогба. Тепер відомо, що він таки зіграє на ЧС, але чи відновиться він до стартового матчу з Португалією, точно не скаже ніхто.

Саме Дідьє із Саломоном Калу, які грають разом у "Челсі", мали стати головною ударною силою збірною. Однак, починати, швидше за все, Калу буде з Аруною Діндан ("Портсмут"). Жервіньо з французького "Лілля" також має шанс на місце під сонцем Південної Африки. А от Сейду Думбіа, який за новий свій клуб - московський ЦСКА поки не грав, буде у резерві.

Кот-д'Івуар: букмекери

Збірна Кот-д'Івуара є середнячком ЧС-2010, на думку букмекерів. Але той факт, що з ними у групі є команди Бразилії та Португалії, не залишає "слонам" шансів на вихід у плей-офф.

Не пощастило африканцям і з календарем. Матч проти слабенької Північної Кореї у них заплановий на останній тур, тоді як у перших двох будуть поєдинки саме з бразильцями та португальцями.

Коментарі ()