Головне

ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

12.05.2010 12:33 1116 0
ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека

Франція - друга команда групи А, в якій, окрім неї, грають збірні ПАР, Уругваю та Мексики.

Франція: форма та назва

Збірну Франції називають "трикольоровими" або ж Les Bleus - "синіми". Назву команді подарував національний синьо-біло-червоний стяг. Ще одне прізвисько - "гальські півні", саме півень зображений на емблемі Федерації футболу Франції і є одним із символів країни разом з королівськими ліліями.

Домашня форма збірної - синя футболка, білі труси та червоні гетри. Гостьова - сині гетри та труси і біла футболка.

Франція: історія

Французи - одні із засновників ФІФА та УЄФА. На чемпіонатах Європи дебютували вдома в 1960 році. Рідні стіни у 1984 подарували команді трофей - золото ЧЄ: 80-ті були часом фантастичного Мішеля Платіні, який допоміг команді завоювати ще й бронзу ЧС-1986. Золотий період історії - 1998-2000: на домашньому мундіалі "сині" в фіналі переконливо переграли бразильців з рахунком 3:0, а за два роки домоглися перемоги і на головному європейському турнірі в Бельгії та Нідерландах.

У 2006 році кар'єру в збірній ефектно - чи навіть афектно - завершила її легенда. Зінедін Зідан, автор двох м'ячів у фіналі-1998, наприкінці фінального матчу мундіалю в Німеччині не витримав і вдарив головою італійця Марко Матерацці, за що отримав червону картку. Громадськість Зідана підтримала, хоча він попросив пробачення, мовляв, негоже такій відомій особі подавати настільки негарний приклад поведінки та нестриманості.

Франція: кваліфікація ЧС-2010

Гра французької команди у відбірковому турнірі ЧС-2010 викликала багато питань. Збірна набирала очки лише за рахунок індивідуального вміння своїх зірок. Питання про відставку тренера порушувалося неодноразово, але Раймону Доменеку завжди вдавалося викрутитися із, здавалося б, найскандальніших ситуацій. А їх не бракувало.

Жахлива - як для Франції - гра у відбіркових матчах у сьомій групі зони УЄФА: поразка від Австрії, дві нічиї з Румунією, нічия з сербами, які кваліфікувалися на турнір з першого місця, - призвела до стикових матчів зі збірної Ірландії. Про ці зустрічі говорили вже дуже багато, але таке варто передивитися ще раз. Перший матч у Дубліні став для французів переможним завдяки голу Анелька, але матч-відповідь у Парижі перетворився на апофеоз суддівського "правосуддя". Швед Мартін Ханссон не призначав пенальті, не зараховував "чисті" голи, але м'яч , забитий після грою рукою Анрі, зарахував. "Сині" перемогли у стикових матчах із загальним рахунком 2:1, але самі ж французи вимагали переграти матч або навіть відправити до ПАР ірландців. Справедливість справедливістю, але мундіаль без Франції не був би справжнім святом футболу.

Франція: тренер

Особа у збірній, довкола якої найбільше чуток, пересудів, критики, спроб відставки, - це тренер Раймон Доменек. В останні місяці перед ЧС-2010 активно обговорювалася вірогідність відставки Доменека та призначення, наприклад, Лорана Блана головним тренером збірної. Гру команди за часів Раймона нещадно критикують попри те, що французи дійшли до фіналу ЧС-2006. Але на ЧЄ-2008 гра збірної, незважаючи на всі намагання Доменека досягти позитивного результату, французи зіграли нульову нічию з румунами, хоча саме румуни мали б виграти цю гру, а потім підопічні Раймона поступилися Італії та Нідерландам. Один французький політик сказав: "З кожною наступною грою футболісти збірної Франції виглядають все більшими ідіотами". Сам же Доменек вважає, що тільки результат у ПАР покаже, чи є у команді проблеми. Але можна точно стверджувати: навіть якщо збірна виграє, для Доменека це буде останній турнір на чолі "гальських півнів".

Франція: голкіпер

Французам буде з кого обирати охоронця воріт. Є Уго Льоріс з "Ліону", який цього року дійшов до півфіналу Лігі чемпіонів. Є Стів Манданда з "Марселю", який за прогнозами свого головного тренера в найближчі 10 років має бути головним голкіпером "синіх". Є Седрік Каррассо, який поки не зіграв ще жодного матчу за національну команду, але користується довірою тренера. Після Фаб'єна Бартеза у французькій збірній з голкіперами все чудово.

Франція: захисники

У захисті "синіх" - зіркова трійця з лондонького "Арсеналу" Санья-Галлас-Кліші, "червоний диявол" Евра та каталонець Абідаль. З такими зубрами європейского захисту в воротах Франції міг би спокійно себе почувати навіть Олександр Рибка. Французькі клуби "пошуміли" в Європі цього року, тому в складі попереднього списку гравців на ЧС-2010 можна знайти ще кількох гравців місцевих клубів: Рамі, Планюса, Ревейера.
 
Франція: півзахисники

На правах одного з європейських грандів у Франції в півзахисті та атаці - футболісти, отримати яких хотілося б багатьом збірним. "Аристократ" Малуда, "жирондинець" Гуркюфф, "канонір" Діабі та Тулалан з "Марселя" мають бути гарною ланкою між надійним захистом та не менш пристойною атакою "синіх". Доменек не викликав до збірної колишнього капітана: Патрік Вієра не грав останнім часом достатню кількість матчів, і тренерський штаб визначив його гру як таку, що не відповідає рівню збірної.

Карім Бензема не їде у ПАР. Фото AP
Франція: форварди

До Африки не поїде і форвард "Реалу" Карім Бензема, причина та ж - відсутність ігрової практики. Але вболівальники точно чекатимуть незабутніх м'ячів від інших легенд команди - Франка Рібері, Ніколя Анелька, Тьєррі Анрі. Останній, щоправда, зараз нагадує свою тінь: тренер Анрі Хосеп Гвардіола підкреслив, що його завдання - нагадати своєму форварду, як той уміє грати. Чи буде цим займатися Доменек - дізнаємося дуже скоро. В атаці французів варто відмітити і кращого форварда минулого чемпіонату Франції: 24-річний гравець "Тулузи" Андре-П'єр Жиньяк має всі шанси завоювати право називатися "новим Зіданом" або ж змусити фанів визнати народження нової легенди збірної та Ліги 1 Франції і вписати в історію своє і'мя.

Франція: букмекери
 
Французи - на 9 місці у списку претендентів на перемогу, коефіцієнт на їх тріумф - 21. Вихід із групи французи подужають: дві перемоги над ПАР і Уругваєм у них в кишені, Мексика дуже легко не здасться, але можна сподіватися, що всі складові команди зможуть діяти синхронно. Наш прогноз - максимум чвертьфінал.

Коментарі ()