Головне

Василь Іванчук: Бокс - найбільш наближений до шахів вид спорту

07.01.2009 23:35 309 0
Василь Іванчук: Бокс - найбільш наближений до шахів вид спорту
Матч із швидких шахів між українцем Василем Іванчуком і угорцем Петером Леко проводився у Мукачеві вдруге. Цього разу сильнішим знову виявився Іванчук, який виграв п'яту партію - вона виявилась єдиною результативною.

Організатором обох матчів виступив Йозеф Реш, президент компанії Universal Event Promotion, який відомий також організацією матчу між Володимиром Крамником і шаховою програмою "Deep Fritz" у 2006 році і матчу за світову шахову корону між Крамником і Вішванатаном Анандом. Реш народився і виріс у Мукачеві, за його допомоги у місті також був заснований шаховий клуб.

До чого ближчі шахи - до спорту, чи до мистецтва? Чи стануть шахи олімпійським видом спорту?

Василь Іванчук:

Можу сказати, що шахи включають у себе не тільки спорт, не тільки мистецтво, не тільки науку. Це свого роду модель життя, спосіб мислення, спосіб сприйняття світу, який у шахістів суттєво відрізняється від преставників людей інших професій.

Якщо порівнювати шахи з іншими видами спорту - звичайно, до шахів ближчі все-таки не командні види спорту, а індивідуальні. Навіть я б сказав, що бокс є можливо найбільш спорідненим і більш наближеним по своїй суті до шахів видом спорту.

То все-таки індивідуальний поєдинок, все-таки боротьба відбувається на рингу, який за своєю формою чимоь нагадує шахову дошку. У боксерів перед поєдинком проводиться дуже високого рівня підготовка - так само як шахісти перед комп'ютером вивчають партії своїх суперників, так і боксери у відеозапису переглядають бої опонентів. І, звичайно, не самі, а теж з комп'ютерами, тренерами.

Шахи по своїй суті не є чисто видом спорту, тобто - це щось більше. Тому мені здається включення шахів до олімпійських видів спорту - це десь абсурд, це трохи неприродно. От не можу собі уявити, що проходять змагання з легкої або важкої атлетики, а в сусідньому залі грають в шахи. Щось воно трохи смішно. Так само можна говорити про приєднання до видів спорту й театру.

Публіка, яка грає в шахи, - це свого роду богема, і вона дуже суттєво відрізняється від представників інших видів спорту.

Василь Іванчук у Мукачеві. Фото Champion.com.ua

Петер Леко:

Я думаю, що запитання не дуже правильне. Враховуючи сильне навантаження на турнірах - це звичайно спорт. Самого таланту для шахіста замало, потрібно дуже-дуже багато працювати перед турнірами. Сьогодні потрібно тренуватися з комп'ютером, щоб підняти свій рівень ще вище - це вже наука. Це наче ти отримуєш вакцину проти якоїсь хвороби, кожен день цю роботу виконуєш - і без цієї вакцини ти просто не можеш грати наступний турнір - ти там просто не готовий. Звичайно, ще дуже важливо мати креативність - не можна чекати, що комп'ютер відповість на всі запитання. І тут звичайно мистецтво також входить до цього комплексу.

Але я не розумію, чому шахи повинні ставати спортом, я думаю, що шахи - це набагато більше.

Мені не здається, що шахи повинні ставати олімпійським видом, адже ті, хто цікавиться шахами, - це зовсім інший прошарок людей, і це нормально, коли шахова Олімпіада проходить окремо.

Звичайно, якби шахи були представлені на Олімпійських іграх - можна було б залучити набагато більше коштів. Хоча, чесно кажучи, шахи дуже добре пристосовані до інтернету, але не для телевізійних трансляцій, декілька годин прямої трансляції - це забагато.

Петер Леко. Фото Champion.com.ua

Йозеф Реш:

Погоджуюсь із Леко і Іванчуком, шахи - дещо більше ніж спорт. Але спорт, однозначно спорт. Якщо хтось спостерігав за якимось серйозним турніром, коли гравцям потрібні місяці, щоб після нього регенеруватися, коли вони втрачають 10% своєї ваги - це дуже серйозно.

Тому сьогодні всі провідні шахісти світу готуються також і фізично. Якщо вони не матимуть ввідмінного фізичного рівня - після декількох годин гри буде втрачено концентрацію. У шахістів навіть є таке поняття, як "тримати четверту годину" - на четвертій годині гри у багатьох шахістів на якусь мить втрачається концентрація і вони можуть програти партію у один або два ходи.

Але Олімпійські ігри у тому вигляді, як вони зараз проводяться у світі - це все ж таки не для шахів. Хоча, звичайно, Міжнародна шахова федерація намагається цього досягнути, і це можна зрозуміти. Тому що, якщо шахи стануть олімпійським видом спорту, то будуть залучені зовсім інші гроші, і це, природно, дало б розвитку шахів певний поштовх.

Василь Іванчук про нові правила розіграшу першості світу і свою участь у серії турнірів Гран-прі ФІДЕ

Свої погляди стосовно розіграшу Чемпіонату світу я відкрито висловлював. Інформація про це є зокрема на сайті Chesspro.ru.

Я не збираюся відмовлятися від участі у троьох турнірах серії Гран-прі, що пройдуть у 2009 році. І навпаки я буду намагатися якомога краще підготуватися до цих турнірів, щоб показати високий результат. Думаю, що в мене є шанси потрапити в першу трійку світового ФІДЕ Гран-прі.

Наскільки я знаю, те, що наступний етап Гран-прі відбудеться в Києві, поки що під великим знаком питання. Тобто, мені би дуже хотілося, щоб змагання такого рівня відбулося в столиці нашої держави, але поки що не можна сказати, що це гарантовано, що про все домовлено.

Василь Іванчук про причини поразки збірної України в останньому турі шахової Олімпіади

В першу чергу не вистачило того високого рівня гри, який ми демонстрували протягом усієї Олімпіади. Тобто, щось таке відбулося, що не дало нам продемонструвати цей рівень.

Хочу, звичайно, віддати належне дуже сильній грі американської команди саме у цей день - вони були сильніші і заслужили перемогу.

Також хотів би додати, що перед останнім туром збірна України розділяла перше місце із збірною Вірменії, яка стала вдруге олімпійським чемпіоном.  Хочу сказати, що збірну Вірменії приїхав підтримати в Дрезден особисто президент країни, на жаль з нашої влади ніхто підтримати команду не приїхав. Хотілось би, щоб це почули і зробили відповідні висновки.

Йозеф Реш про свою роль в організації турніру претендентів

Під час матчу за за світову шахову корону я зустрічався із представниками ФІДЕ і запропонував їм взяти на себе організацію претендентського циклу 2010-2011 років (у 2010 році турнір претендентів, у 2011 - матч переможця турніру з діючим чемпіоном). Ми навіть з ФІДЕ вели переговори, вони намагалися схиляти мене до їхніх умов.

У Дрездені на Олімпіаді все повинно було підтвердитись. Але вони вирішили все, про що ми домовилися, зробити базою для тендера. Це, звичайно, не зовсім коректно, але нічого.

ФІДЕ тепер оголосило тендер, який триватиме до кінця січня. Моя компанія буде робити пропозицію у рамках цього тендера, мабуть будуть і інші пропозиції. Будемо вести переговори, гадаю у березні вже все з'ясується.

Василь Іванчук про поезію шахів

Поезія шахів в першу чергу в непередбачуваності, тому що можеш виграти перед тим багато партій, багато турнірів, але все одно мусиш знову сідати за шахівницю, і знову перед тобою сильний суперник - починаєш все спочатку. А справжня краса народжується в великих муках, при величезних нервових навантаженнях. І оцінити ту красу насправді здатні лише одиниці - справжні шанувальники шахів.

Коментарі ()