Головне

Василь Іванчук перемагає у найсильнішому в Росії турнірі

27.08.2008 20:45 433 0
Василь Іванчук перемагає у найсильнішому в Росії турнірі

На круговому турнірі 20 категорії "Меморіал Таля" (середній рейтинг учасників - 2745), що завершився 27 серпня у Москві, львів'янин продемонстрував притаманну йому творчу гру і з результатом 6 з 9 можливих очок одноосібно переміг!

Василь не зазнав жодної поразки, а на його рахунку перемоги над такими серйозними суперниками як угорець Петер Леко, росіянин Олександр Морозевич і американець Гата Камський. Переможець отримає 30 тис. доларів (загальний призовий фонд турніру - 100 тис.)

Але, не зважаючи на стабільну гру, шлях до перемоги виявився нелегким. Серйозну конкуренцію українцю склав Морозевич, який лідирував у заліку турніру з третього по шостий тур. А от у сьомому турі, коли обидва претенденти на перемогу зійшлися у очному поєдинку, сильнішим виявився Іванчук. Сталася зміна лідера. Морозевич, не оговтавшись від поразки, оступився і в наступному турі, програвши Гаті Камському.

Тепер тільки диво могло завадити Іванчуку втримати першість, адже він збільшив свій відрив від переслідувачів до одного очка, а в останьому турі явно не збирався поступатися Олексію Широву, який влаштувався на останньому рядку турнірної таблиці. Так воно й сталося, суперники явно не були налаштовані на боротьбу і розійшлися миром вже на 12-му ході.

Безкомпромісну і наполегливу боротьбу на тунірі продемонстрував й інший представник України - Руслан Пономарьов. На жаль, не зважаючи на те, що боровся він до останного, вийти на чисте друге місце за очками йому не вдалося. Маючи 5 очок у заліку він поділяє другий рядок з росіянами Володимиром Крамником і Олександром Морозевичем та ізраїльтянином Борисом Гельфандом. Але це, безумовно, також прекрасний результат.

На черзі у Іванчука нове випробування - найсильніший турнір 21 категорії (середній рейтинг 2769) в іспанському Більбао, який стартує 2 вересня. За перемогу змагатимуться Вішванатан Ананд (перший номер рейтингу ФІДЕ), Магнус Карлсен, Веселін Топалов, Теймур Раджабов і Левон Аронян.

А до того, 29 і 30 серпня, Іванчук встигне зіграти у бліц-турнірі на Кубок Таля. Гратиме там і Пономарьов, непогані шанси пройти відбіркові тури також мають українці Андрій Волокітін і Сергій Карякін.

Меморіал Таля. Результати останнього дев'ятого туру:
Іванчук (Україна) - Широв (Іспанія) - 0,5:0,5 
Камський (США) - Пономарьов (Україна) - 0,5:0,5
Гельфанд (Ізраїль) - Морозевич (Росія) - 0,5:0,5
Алексеєв (Росія) - Леко (Угорщина) - 0,5:0,5
Мамедьяров (Азербайджан) - Крамник (Росія) - 0,5:0,5

Підсумкове турнірне становище:
Іванчук - 6; Пономарьов, Морозевич, Гельфанд, Крамник - по 5; Леко - 4,5; Алексеєв, Камський - по 4; Мамедьяров - 3,5; Широв - 3.

Коментарі ()