Головне

Олег Кузнецов: "Спільний чемпіонат з Росією? Ідея мені подобається"

10.01.2013 11:23 599 0
Олег Кузнецов: "Спільний чемпіонат з Росією? Ідея мені подобається"

Об'єднаний чемпіонат України та Росії з футболу - цікава ідея, однак втілити її у життя буде дуже важко.

Так вважає легендарний захисник збірної СРСР і київського "Динамо", а нині тренер однієї з юнацьких збірних України Олег Кузнецов.

- Олеже Володимировичу, у Росії ще з кінця минулого року тільки й розмов, що про створення об'єднаної футбольної ліги...

- Знаю. Адже й у нас в Україні ця ідея непоміченою не залишилася.

- І як Вам ця ідея? Ось Ви народилися у радянський час, тренером довелося й у Москві попрацювати. Ідея, можна сказати, під вас.

- Особисто мені ідея подобається. Вона цікава, вона мені імпонує. Хороша ідея. Ви запитали, як вона мені подобається? А не хочете запитати, знаходжу я її реальною, здійсненною?

- Хочу. Просто ще не встиг. Вважайте, що запитав.

- Ось у втіленні цієї ідеї у життя я зовсім не впевнений. Поки не бачу механізмів. Дуже багато підводних каменів. І не тільки підводних. Ось так узяти і запросто відмовитися від національних чемпіонатів? А як з лігочемпіонськими квотами бути?

- Давайте підемо поетапно. Може, якщо ідея приваблива, але поки її складно виконати, є сенс почати, скажімо, з Кубку СНД?

- З приводу всього СНД судити не беруся, але турнір російських та українських клубів за кубковою системою провести було б дуже і дуже цікаво. Ось вам і проба. І час для цього можна виділити під час перерви. Липень, наприклад. Міжсезоння. І не заважає боротьбі за горезвісну єврозону у національних чемпіонатах. Але це - додатковий турнір, додаткове навантаження.

- А чи варто? Тим більше що президент УЄФА Мішель Платіні начебто і не заперечує проти об'єднання...

- Знаю. Але це поки неофіційна позиція УЄФА. Все може не так просто скластися для Платіні. Адже там тільки створи прецедент. І в умовах економічної кризи багато хто захоче піти цим шляхом. Комусь неодмінно знадобиться Ліга Бенілюксу...

- Балканська, без сумніву. Але, можливо, це сьогоднішній тренд, віяння часу? Що у цьому поганого?

- Поганого - нічого. Але це повний переділ футбольних порядків у Європі. З іншого боку, КХЛ, по-моєму, це чудово! Там взагалі не буває прохідних матчів.

- А от у футболі-то - що у Росії, що в Україні - трапляються.

- На жаль. Проект виглядає цікаво, але чи вийде? Можливо, головна проблема полягає у тому, що жодна з національних федерацій не погодиться пожертвувати лігочемпіонською квотою. Економічно клубам був би цей проект дуже вигідний. Тим з них, хто виявиться в об'єднаній лізі.

- На ваш погляд, чемпіонати Росії й України приблизно рівні за силою, за видовищністю?

 - Якщо говорити про грандів, то, мабуть, приблизно рівні. Але у Росії набагато більше фінансово благополучних, амбітних, добре укомплектованих команд. А у нас таких чотири: "Шахтар", "Динамо" (Київ), харківський "Металіст" і "Дніпро".

- Вам би більше імпонувало створення футбольної ліги СНД або ліги, до якої входили б тільки українські та російські клуби?

- На всьому футбольному просторі СНД я бачу тільки один конкурентоспроможний щодо російських та українських команд клуб - білоруський БАТЕ. Так що, на мій погляд, поки мова може йти лише про дві країни. Але я знаю, що оргкомітет ліги вже створений, і його очолив настільки серйозний фахівець, як Валерій Газзаєв. Він, без сумніву, вивчає питання. Ймовірно, залучення (або відмову) команд з інших країн СНД безпосередньо залежить від числа учасників обговорюваного турніру. Скажімо, 12 команд - це один варіант, 20 - інший.

- А Росія й Україна повинні мати рівне представництво у лізі?

- Зовсім не впевнений. Повторю, у Росії фінансово успішних клубів побільше. Для неї вісім команд в об'єднаній лізі - не межа. Це будуть цілком конкурентоспроможні команди.

- Основні аргументи прихильників об'єднання: ліга, позбавлена ​​прохідних матчів, викличе вболівальницький ажіотаж і збагатить клуби, посприявши тим самим розвитку їх інфраструктури.

- В Україні, звісно, ​​на матчі з кращими командами Росії народ піде. Там, де є хороші стадіони. Вірогідні аншлаги у Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Одесі. І, без сумніву, економічно це вигідно. В Україні вболівальники люблять футбол і з задоволенням ходять на стадіони, якщо матч обіцяє видовище. Ось на Заході на Лігу Європи не ходять. А у нас матчі цього турніру по 30-40 тисяч збирають на трибунах.

"Спорт день за днем"

Коментарі ()