Головне

Про селекцію "Дніпра", або вміння тринькати гроші

12.08.2011 13:56 464 0
Про селекцію "Дніпра", або вміння тринькати гроші

Черговим новачком дніпропетровської команди вчора став Нікола Калініч. Сума трансферу не повідомляється, але за неофіційними даними становить більше 7 мільйонів євро. Таким чином, "Дніпро" продовжує залищатися лідером УПЛ за витратами на гравців. Та чи є в трансферній політиці клубу певна послідовність?

З приходом Хуанде Рамоса вболівальники команди пов'язували неабиякі сподівання. Мовляв, нарешті в нас з'явився тренер із справжнім європейським ім'ям, під якого "підуть" висококласні гравці, а керівництво клубу не шкодуватиме грошей. Щодо останнього сподівання виправдалися - ані Безсонов, ані Протасов з Кучеревським такого кредиту в усіх сенсах не мали.

Нарікання є щодо першого пункту. Трансфер Інкума дуже нагадує прихід Алсідеса. Справді, потенційно людина здатна вирішити проблеми команди на правому фланзі оборони, добре починає, але потім чи то розуміє, що в Україні можна не надто викладатися, гроші і так будуть, чи то їй стає сумно в Дніпропетровську. Тренер вимушений ставити на правий фланг захисту одного з найкращих атакувальних хавбеків першості останніх років, а Інкум заявляє, що хоче в Лондон. Якщо пропозиції з "Челсі" та "Арсеналу" справді мають місце, то гравця треба продавати.

А так, Кулаков - а згаданий хавбек це він - викликає незадоволення фанів. Питання до Дениса по грі у захисті справді справедливі, але не всім дано бути такими універсалами, як, наприклад, Гусєв. Кулаков у "Ворсклі" робив дуже багато в атаці і гра команди була вибудована "під нього". Чи подобаються такі перестановки самому гравцеві - питання риторичне. Напередодні Євро-2012 один з кандидатів у збірну може зовсім випасти з обойми.

Але замість правого захисника керівництво купляє ще одного нападника. У команді навіть після продажу Селезньова є Гладкий, котрий грає у тій самій манері, що і Євген, і фактично не міг "вилізти" з-під донеччанина. Є Матеус, прихід якого взимку обійшовся у копієчку, а відбитий не був через травми та проблеми адаптації. Є Антонов, котрий непогано розпочав і ніби зарано списувати його після 5 турів, тільки тому, що у перших двох він відзначився дублями, а потім замовчав. Нарешті, тільки-но прийшов Зозуля, котрий потенційно не слабший за будь-кого зі згаданих форвардів.

Питається, нащо команді ще й Калініч? Він кілька років тому вважався одним з найбільш перспективних форвардів Східної Європи. Тому підтвердження інтерес, котрий, за чутками, проявляли до нього "Динамо" та "Шахтар". Але Калініч обрав "Блекберн" і фактично провалився в Англії. На нього робили ставку, як на основного форварда, а він у першому сезоні відзначився двічі у 26 іграх АПЛ. В другому хорват додав, але 5 голів у 18 матчах - теж не той показник, на який розраховували боси "Роверс", викладаючи шалені, як для себе, 6 мільйонів фунтів.

Тепер 23-річний хорват буде намагатися реабілітуватися в Україні. Чи вийде - складно сказати, перед очима приклад його співвітчизника Едуардо. Значно більш досвідчений форвард "Арсенала" так і не зумів поки що повністю розкритися в складі "гірників", забивши лише 6 голів у першості України. А у бразильського хорвата асистенти краще, ніж в "Дніпрі".

Проблема диспетчера у команді стоїть дуже гостро. Коноплянка почав сезон в поганій формі, втомлений після невдалого молодіжного Євро та й він більше гравець прориву, що, швидше, сам прагне пробити по воротах замість пасу. Ротань діє занадто далеко від воріт і поки експеримент з його використання у якості "опорника" вдалим назвати складно. А Джуліано - рекордний трансфер клубу, 10 мільйонів євро - поки не заграв і більше запам'ятався у якості марнотратника моментів. У минулому турі він нарешті забив, але говорити про те, що проблеми позаду було б самовпевнено.

Можливо, звільнить простір для творчості Ротаня придбання Боатенга. Воно дещо нагадує трансфер Матузалема - немолодий гравець з посереднього клубу приходить до команди, де має стати лідером півзахисту. Матузалему це вдалося, але надовго його не вистачило, а він здавався цікавішим гравцем за Боатенга.

Додайте до цього відсутність довіри Рамоса до футболістів "набору Безсонова". Один з найкращих лівих захисників першості Денисов стабільно залишається в запасі заради Стрініча, котрого теж придбав Рамос. Хорват не довів, що грає корисніше узбека, але ж він "свій". Відправлені у оренди Гоменюк, Федорчук, Максимов, котрі могли б допомогти команді. Проблеми із потраплянням до складу навіть у символа команди останніх років Русола. Хоча чому дивуватися, якщо такі ж символи команди Калиниченко та Назаренко були змушені піти до "Таврії".

От і маємо - надлишок форвардів, відсутність диспетчера, проблеми із флангами захисту, віра у "своїх". З всі цим не треба дивуватися, що у вже у стартових 5 турах з нескладним календарем команда втратила 7 (сім!) очок. Можливо, Рамос звик у "Севільї" чи "Тоттенхемі", що такі втрати не є критичними і команда виконує завдання на сезон. Але лідери в Україні мають набирати більше, якщо й справді хочуть стати славнозвісною "третьою силою". А поки фанам команди залишається лише слухати від тренера, чия команда за рівнем фінансування не поступається нікому в Україні, що "Дніпру" знову зарано змагатися з "Шахтарем".

Коментарі ()