Головне

Чергова перемога "Шахтаря" на класі

25.07.2009 22:20 540 0
Чергова перемога "Шахтаря" на класі
Мабуть немає в історії чемпіонатів України інших команд, крім "Іллічівця", які б були настільки зручні для "Шахтаря". У 22-х матчах лише двічі маріупольський клуб зміг зіграти унічию з донеччанами. Про перемогу годі й казати.

При такій статистиці "Іллічівець" у ранзі команди, що буде боротися за право залишитись у Прем’єр-лізі й не міг виграти у діючого володаря Кубка УЄФА. Занадто різні рівні клубів.

У такі моменти завідомо слабкішу команду може врятувати командний дух та воля до перемоги. І, можливо, вона у "Іллічівця" й була, але перший гол "Шахтаря" вже на 7-й хвилині звів її, якщо й не нанівець, то кінця першого тайму – точно.

А рахунок був відкритий так: Маріуш Левандовскі, опинившись приблизно у 35 метрах від воріт "Іллічівця", передачею на Луіса Адріано відрізав весь маріупольський захист, який помилився при створенні положення поза грою і вивів бразильського форварда віч-на-віч з Романенко. Форвард "Шахтаря" довго не роздумував і спокійно відправив м’яч у ворота – 0:1.

Відразу після першого гола «Шахтар» спробував забити ще раз. Дуже видно стратегію донеччан, що полягає у тому, щоб у першому таймі зробити такий гандикап, який команда-суперник би не змогла відіграти у другій половині гри і при якому "помаранчево-чорні" могли б не напружуватись. Так було у звітній грі, так було у минулому турі, та й у минулі чемпіонати.

Вже за вісім хвилин після першого голу Луіс Адріано міг зробити дубль, але з двох метрів після подачі Шевчука не зміг розстріляти ворота "Іллічівця".

Ще одна нагода для Адріано була, коли Жадсон вивів його на ще одне рандеву з Романенком, але на цей раз арбітр зафіксував офсайд.

Втім, сумував бразильський форвард рівно хвилину. Вже у наступній атаці він, отримавши м’яч, у супроводі Чучмана увійшов у штрафний майданчик маріупольців, і вже у падінні поклав сферу у ворота Романенка - 0:2.

"Іллічівець" у ці хвилини виглядав настільки слабко, що наставник команди Ілля Близнюк ще у першому таймі провів подвійну заміну, прибравши з поля Чучмана і Кривошеєнко, і випустивши Тищенко і Кирильчіка. Відразу напишу, що заміна була правильною, але на подальший хід матчу впливали інші футболісти.

У другому таймі "Шахтар" продовжував атакувати, але все пасивніше. Донецькі бразильці продовжували комбінувати навколо штрафного майданчику "Іллічівця", але нічого суттєвого створити їм вже не вдалося – відчувалося, що на другий тайм Ілля Близнюк налаштував своїх гравців "як треба".

Нічого не змінила й заміна Адріано на Агахову. Нігерієць, вийшовши на поле, просто загубився у захисних побудовах "Іллічівця". Натомість самі маріупольці нарешті почали створювати щось гостре біля воріт донеччан.

Втім, якщо сказати точніше, перший наднебезпечний момент для господарів створив "гірник" Чижов. Він, стоячи поруч з П’ятовим не зміг приборкати м’яча і відпустив його до лицевої лінії, а там сферу наздогнав спритний Мельник і швидко направив її у пусті ворота. Якщо б м’яч покотився хоча б на кілька метрів у секунду швидше, рахунок став би 1:2, а так П’ятов зміг наздогнати м’яч і винести його з лінії воріт у поле.

Ще один небезпечний момент був у Кашевського, який, пробиваючи з кількох метрів по донецьким воротам, вклав в удар, мабуть, всю свою злість і втому. Який же було якого розчарування, коли м’яч після його пострілу прилетів точно в руки П’ятову.

Більше гострих моментів "Іллічівець" створити так і не зміг, йому це зробити просто не дали "гірники", та й самі маріупольці вже зрозуміли, що від чергової поразки від "Шахтаря" нікуди не дітися.

Таким чином, команда Луческу і Спіридона у цьому сезоні одержала вже другу перемогу на класі, щоправда і суперники у "Шахтаря" були далеко не з когорти сильніших. Абсолютно точно, у наступному турі полтавська "Ворскла" не дасть "гірникам" такого легкого життя, як "Кривбас" та "Іллічівець".
Коментарі ()