Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Угорщина: Чи стануть нинішні "мадяри" "могутніми"?

08.06.2016 22:57 1404 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Угорщина: Чи стануть нинішні "мадяри" "могутніми"?

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі - третя команда групи F. Отож, до Вашої уваги збірна Угорщини, якій доведеться провести важкі двобої з Португалією, Австрією та Ісландією.

Угорщина: прізвиська та форма

Свої прізвиська збірна Угорщини отримала у 50-60-ті роки минулого сторіччя, коли ця команда була справжньою машиною для перемог.

"Угорськими чарівниками" їх назвивали через те, що вони володіли м'ячем так, що закони логіки та фізики піддавалися сумнівам. Справа у тому, що у ті роки не було телебачення, а тільки радіо. І тоді, як зазначається, "багатьом могло здатися, що всі угорські фінти і трюки могли здійснювати не прості люди, а справжні чарівники, маги".

"Золота команда" - ще одне прізвисько з тих же років, адже з 4-го червня 1950-го по 4-те липня 1954-го угорська збірна не програвала протягом 32-х матчів. Обірвалася ця серія у фіналі ЧС-1954, коли їх обіграли німці з ФРН. Також є ще прізвисько "Могутні мадяри".

Щодо форми, то тут нічого незвичного - вона "пофарбована" у національні кольори. Домашньою вважається комплект з червоних футболок, з невеличкими зеленими полосками, білими трусами та зеленими гертами. Виїзний варіант є абсолютно білим, з усе ж тими невеличкими зеленими, а також червоними полосками.

 

Угорщина: історія виступів на чемпіонатах Європи

Вперше з 1972 року "могутні мадяри" потрапили у фінальну частину чемпіонату Європи. Крім того, це третя поява команди на континентальному турнірі. У вищезгаданому році Угорщина поступилася у матчі за третє місце Бельгії (1:2). А от у 1964-му в Іспанії вони у півфіналі поступилися господарям, але у "бронзовій" сутичці у додатковий час дотиснули Данію, піднявшись таким чином на п'єдестал.

Окрім того, "Золота команда" на чолі з Ференцом Пушкашем доходила до фіналу на ЧС-1954, про що вже згадувалося, а також вигравала золото Олімпійських ігор у 1952 році. Ще одне срібло Чемпіонату світу у скарбничці Угорщини значиться за далекий 1938-й рік. Тоді у фіналі вони програли Італії.

Також угорці приміряли золоті нагороди Олімпіад ще й у 1964 та 1968 роках. У Токіо перемогу команді приніс Ференц Бене, який забив у ворота суперників 12 м'ячів у 5-ти поєдинках. А у Мексиці - Анталь Дунаї та Лайош Сюч, які відзначалися 6 і 4 рази відповідно.

Угорщина: кваліфікація на Євро-2016

Збірна Угорщини повторила шлях збірної України на Євро-2016. Провівши далеко не найсильніший груповий відбір, "мадяри" все ж зуміли фінішувати на третій сходинці, яка дозволяла їм поборотися у стикових поєдинках. До речі, угорці були близькими до того, щоб отримати перепустку у фінальну частину як найкраща команда серед третіх, але в останній момент їх випередила Туреччина.

У "стиках" жереб у суперники Угорщині обрав команду Норвегії. І "чарівники" спокійно подолали цей бар'єр, спочатку вигравши на виїзді (1:0, гол забив Кляйнхайслер), а потім і вдома (2:1, Прішкін та автогол). Підсумок виступу у кваліфікації - 6 перемог, 4 нічиїх та 2 поразки.

Угорщина: тренер

Головним тренером збірної Угорщини у липні 2015 року став німецький фахівець Бернд Шторк. 53-річний наставник прийшов з молодіжної збірної цієї країни. На цій посаді він змінив Паля Дардаї, якому німецька Герта заборонила поєднувати роботу у клубі й у збірній. До речі, "молодіжку" Угорщини Шторк очолював всього чотири місяці.

Шторк починав тренерську кар'єру асистеном тренера у Штутгарті. Згодом на аналогічних посадах він працював у Герті, Вольфсбургу, Боруссії Дортмунд і сербському Партизані. У 2008 році Бернд відправився підкорювати Казахстан, де був тренером Алма-Ати, Цесни, а також юнацької, молодіжної та національної збірних команд цієї країни. У 2012 році фахівець повернувся у Європу та прийняв молодіжну команду грецького Олімпіакоса, після чого і потрапив в Угорщину.

Як гравець Шторк виграв Кубок Німеччини у 1989 році. Як тренер він вивів збірну Угорщини (U-20) на Чемпіонат світу 2015 року, де дістався до 1/8 фіналу; як і збірна України, до речі. І ось тепер німець може похвалитися виходом у фінальну частину Євро-2016.

Бернд Шторк (у центрі) дає настанови гравцям. Світлина twitter.com/MLSZhivatalos

Угорщина: голкіпери

Ворота "угорських чарівників" у Франції захищатиме 40-річний Габор Кірай зі скромного клубу Халадаш. Для справжнього ветерана цієї команди цей форум, очевидно, стане останнім у кар'єрі. Хоча сам голкіпер ще не оголошував про завершення кар'єри. Зазначимо, що Кірай запам'ятався своїми висловлювання про штани, у яких він грає: "Я завжди обираю штани на розмір більше, щоб полегшити рухи. І в таких штанах не боляче падати на газон. Зрештою, я воротар, а не топ-модель".

Замінити Габора у потрібний момент можуть 26-річний Петер Гулачі з німецького Лейпцига та 25-річний представник Ференцвароша Денеш Дібус.

Угорщина: захисники

Ставку у центрі оборони Бернд Шторк робить на 29-річного Ріхарда Гузмича з краківської Вісли та молодого (23 роки) Адама Ланга з Відеотона. Саме на цю пару наставник розраховував у відповідальних зустрічах.

На флангах також усе зрозуміло. Зліва у захисті діятиме Тамаш Кадар (26 років) з познанського Леха, а справа - його ровесник Аттіла Фіола з Академії Пушкаша.

Також у Францію поїдуть Міхай Корхут (27 років), Роланд Юхас (32 роки), а також молодий дебютант збірної Барнабаш Беше (22 роки). Усі представляють клуби з чемпіонату Угорщини

Угорщина: півзахисники

Двома півзахисниками, наближеними до атаки, є 29-річний капітан команди Балаж Джуджак (лівий вінгер) з турецького Бурсаспора та 27-річний Гергьо Ловренчич (правий вінгер) з польського Леха. Саме вони мають стати рушійною силою цього колективу, і саме від них багато що залежатиме в атаці.

Тріо у центрі півзахисту мають скласти молоді Ласло Кляйнхайслер (22 роки) з Вердера Віктора Скрипника, Адам Надь (20 років) і 27-річний Адам Пінтер (останні двоє представляють Ференцварош).

Вищезгаданий молодий дует витіснив зі складу у відборі 27-річних Акоша Елека та Золтана Штібера (Гамбург). І не варто забувати про ще одного ветерана збірної Угорщини - 37-річного Золтана Геру (Ференцварош), який заслужив з'явитися хоча б на заміну в одному чи декількох матчах.

Світлина mlsz.hu

Угорщина: нападники

Зрозуміло, що угорці гратимуть у Франції з одним форвардом на вістрі. І от на це місце порівну претендують як 28-річний Адам Салаї з німецького Ганновера, так і 29-річний Тамаш Прішкін з братиславського Слована. І доволі важко спрогнозувати, кому ж віддасть перевагу тренер, адже він майже по черзі випускав як одного, так і іншого.

Окрім того, у заявці команди ще є троє номінальних нападників: 29-річний Даніель Беде з Ференцвароша, 27-річний Крістіан Немет з катарського клубу Аль-Гарафа та 28-річний Неманья Ніколич з варшавської Легії.

Угорщина: ставки букмекерів

Фахівці вважають, що матчі за участю Угорщини будуть нерезультативними. У кращому випадку, як вважають вони, "їй вдасться здобути одну перемогу, хоча у статусі аутсайдера квартету вона цілком може залишитися не тільки без виграних матчів, а і без набраних очок". Більшість фахівців ставить на те, що Угорщина набере один або два бали та займе останнє місце у своїй групі.

Букмекери приймають ставки на вихід угорців у плей-офф з коефіцієнтом 2,37. Шанси на перемогу у турнір вони оцінили коефіцієнтом 251.00. Такі ж шанси і у Північної Ірландії, а гірші - тільки в Албанії.

Чемпіон також вважає, що Угорщина не вийде у плей-офф. Команда або фінішує останньою у групі, або їй не вистачить очків, щоби пробитися в 1/8 фіналу як одній серед кращих третіх місць.

Знайомтесь, Австрія: Історичний шанс для Das Team

Знайомтесь, Португалія: Не Роналду єдиним

Коментарі ()